210510: Greske kjøttboller med Tsatziki

I går ble det stekte kjøttboller i tomatsaus, salat og tsatziki laget av tjukkmelk (!!) til middag. Barna spiste brun basmatiris til kjøttbollene, men den stod jeg over denne gangen. Kjøttbollene ble veldig godt tatt i mot av barna, så de gikk virkelig unna. Det var ingen av de små som ville smake på tsatziki, så den fikk jeg ha for meg selv. Den ble litt tynn i konsistensen, men kjempegod for min gane i allefall.


Oppskrift på greske kjøttboller:
ca. 500 gram kjøttdeig, gjerne ferskvare (kvernet samme dag hvis du får tak i)
1 eggeplomme (eller 1 egg)
1/2 løk finraspet med råkostjern (setter god smak og bitene er så små at de ikke "oppdages" av de små)
2-3 fedd hvitløk (finhakket eller finraspet)
1/2 ts chili eller cayenne (juster etter hvor sterk mat familien tåler)
1/2 - 1 ts spisskummin (avhengig av hvor kresne de små er)
2 ts paprikapulver
1 ts basilikum og 1 ts oregano (evt finhakket ferske urter, enda bedre)
1 ts himalayasalt eller havsalt
1 ss potetmel

Bruk gaffel eller enda bedre; hendene dine - og bland alt godt sammen. Form små kjøttboller med hender og stek i godt smør og/eller pure kokosolje. Sett i varm ovn (maks 200 grader) for å steke helt gjennom. Kjør en boks tomater (gjerne økologiske fra ICA) i blender sammen med hvitløk, litt stevia, litt himalayasalt og cayennepepper i blender. Røres inn sammen med kjøttbollene på slutten av steketiden i ovnen.

Oppskrift tsatziki med tjukkmelk.
3 dl tjukkmelk
Bland inn 1-2 hvitløksfedd, finhakket eller finraspet med råkostjern og kvernet pepper evt bittelitt stevia
1 liten agurk, grovrives med råkostjern
Strø over litt himalayasalt og la vannet få renne av i 10 minutter. Press ut væsken slik at tsatzikien ikke blir for flytende.
Rør alt godt sammen. Nyyt.

10 kommentarer

Helene♥

21.mai.2010 kl.14:51

Hvis noen har lyst til at jeg skal lage header til dem, så bare si i fra.

Kontakt meg på oosssoo@live.no eller oosssoo.blogg.no

Send meg bilder som du vil at jeg skal bruke på headeren din.

Hvis du trykker på meny-knappen "headere" så kan du se hvilke headere jeg har laget før, og EVT. si hvem du likte best, så jeg kan lage nesten lik!

Janne

21.mai.2010 kl.22:43

For en fantastisk bra blogg du har! Jeg kom over den i kveld og har nå sittet i lang lang stund og lest side opp og side ned... tror jeg kommer til å bruke hele fredagskvelden på bloggen din;) Jeg tror vi har ganske lik bakgrunn. Etter lang tid med utmattelse og harkjør på kroppen, graviditet, fødsel, sykt barn, mye hard trening og minimalt med hvile begynte jeg en stund å tro at jeg kanskje kunne ha ME... Var og tok blodanalyse i dag og jeg var nok ikke så "ren" som jeg trodde... Hadde opphopning av melkesyre, alt for mye karbohydrater, stress, bakterier, adrenalin og SOPP!!! Hjelp! Nå er det bare å legge om livsstilen og starte et nytt og bedre liv. Jeg kommer til å bruke deg og bloggen din til motivasjon og jeg GLEDER meg på dine vegne at du har nådd dine mål og jeg gleder meg til å kanskje kunne våkne frisk og uthvilt med masse krefter og energi:)

Har du erfaring med Supergreens og Prime pH? Jeg har bestillt dette og regner med å gå på det i mange mange måneder fremover:)

lis

22.mai.2010 kl.11:14

det så utrolig godt ut, nam!
Må nok prøve meg på de kjøttbollene ja :)

Anetteshus.com

25.mai.2010 kl.01:17

Hei!

For en flott blogg du har!! Her var det mye interessant lesning! Ble veldig nysgjerrig på den Tjukkmjølka;) Hvordan kan du vite med sikkerthet at melkeproteinet er helt brutt ned? Jeg fant veldig lite informasjon om dette på Rørosmeieriens egne sider ... Du sier i et innlegg lenger ned at Biola osv. ikke inneholder levende bakterier, men det stemmer vel ikke? Vil gjerne ha litt mer info:) Min sønn på 6 år har kaseinintoleranse, vil gjerne prøve noen nye matvarer/oppskrifter, men vil nødig ta sjansen hvis jeg ikke med 100% sikkerhet kan si at det er "trygt" ...

På forhånd takk!

Anette:)

Marianne

25.mai.2010 kl.15:57

Heisann!

Jeg har et spørsmål relatert til din forrige blogg om fudge. Hvilken type bipollen er det du kjøper fra Gojiking (de har tre ulike typer) ? Jeg har tidligere forsøkt bipollen fudge med "de-rit bee pollen", men jeg mener å ha forstått at det er en av de andre typene du er så fornøyd med, men hvilken?

Takknemlig for svar.

Marianne

Heidi

26.mai.2010 kl.23:05

Hei!

Jeg prøvde oppskriften din på kjøttboller samme dagen du la den ut. Og det må jeg si, de var helt fantastisk gode! Varierte litt med krydderet, men ellers var det likt. Nam! :)

Annema

28.mai.2010 kl.10:08

Janne: Så hyggelig. Ja, jeg har brukt ph-vann en periode, men aner ikke om det virker - så nå har jeg egentlig sluttet med det. Vurderer derimot å installere vannrenser til drikkevannet på kjøkkenet, men har ikke kommet så langt ennå. Når det gjelder supergreens, så tar jeg noe lignende i tillegg til spirulina.

Anetteshus: Det er faktisk ikke så lett å svare på, da det finnes lite forskning på tettemelk. Det er generelt vanskelig å finne tak i dokumentasjon på hva melkeindustrien driver med. Det virker som denne industrien er godt beskyttet.... Men, utfra det jeg har hørt og selv erfart er det mange som ikke tåler melk som tåler tettemelk (tjukkmjølk) - og at kaseinet er nedbrutt. Den inngår i det som heter tradisjonsmat, er brukt gjennom generasjoner, den er sur og tjukningen kan tyde på at kaseinet har reagert som lim. Jeg kjenner at jeg reagerer på alle melkeprodukter, UNNTATT tettemelk/tjukkmelk, upasteuriserte oster, upasteurisert rømme og smør. Så må du selv ta en avgjørelse om du vil prøve. Jeg ville i såfall prøvd med bittesmå mengder av gangen for å se om du får en reaksjon. Jeg kjenner hverken deg eller ditt barn, så jeg vet jo ikke hvilke reaksjoner han får. Lykke til i allefall. Og dersom det dukker opp mer dokumentasjon om dette vil jeg selvsagt gi det til dere. Men generelt er min oppfatning og erfaring at den maten vi tradisjonelt spiste (før maten ble industrialisert) er det vi som mennesker tåler best (tørket, syrnet, gjæret, gravet, speket osv).

Marianne: Jeg tror det er den som heter premium beepollen. Tror det er den samme som tidsporten har.

Heidi: Så hyggelig! Vi har laget den en gang til her. Suksess.

ha en fin dag.

Janicke

30.mai.2010 kl.00:57

Hei, liker bloggen din! Tusen takk for tips om tjukkmelk! Tsatzikien ble veldig godt motatt av både store og små her i huset.

Liv

01.jun.2010 kl.21:11

Det så godt ut, det må prøves:)

Jeg har en annen kjempegod oppskrift på kyllingkjøttboller. Du tar 1 gul løk, chilli (så mye du ønsker) og persille, hakker ingrediensene fint og blander med kyllingkjøttdeig. Ha også i presset hvitløk. Så steker du det i stekepanne og har en god salat til. Og hvis du vil ha mer mat så kan du ta mandelpoteter som du deler i båter og ha på salt, pepper og rosmarin og stek i stekovnen til de er myke. Sunt og godt!:)

rocknrollballerina

09.jun.2010 kl.13:29

Mmmm...nå har jeg forsøkt ut denne oppskriften og den var kjempegod;)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits