190510: Goji som adoptogen

Jeg har jo snakket varmt om gojibær mange ganger i innleggene mine det siste året. De både smaker godt - og sies å ha "supermategenskaper". Men slettes ikke alle smaker like godt. Jeg kjøper aldri gojibær i helsekostbutikkene. De er altfor tørre. De eneste jeg kjøper er gojibærene fra Sanabona og de fra GojiKing. Men nå har Tidsporten fått inn de samme bærene som GojiKing har, så da bestiller jeg derfra. De er både bedre og rimeligere enn det meste annet som er å få. I går fikk jeg en ny ladning med 1 kilo gojibær, så nå blir det en god neve full hver dag. Rett fra glasset eller aller helst i teen sammen med andre adoptogener og kokosolje - på salater og som goji-fudge. Oppskrift på sistnevnte får du i morgen.
 
Jeg har fått en del ny kunnskap om gojibær. Gojibær heter egentlig Lyciumbær og markedsføres ofte som en slags overlegen superbær fra Tibet. Disse bærene lovprises som både renere og mer kraftfulle enn de kinesiske. Akkurat dette bør man ta med en klype salt, da enkelte røster hevder at lyciumbær ikke kan vokse så høyt over havet som i Tibet, slik at mest sannsynlig finnes det ikke noe som heter lyciumbusker i Tibet? Men at de dyrkes på mer eller mindre bra vis er jeg nokså sikker på, for smaken er veldig forskjellig. Bærene blir tungt markedsført som superbær med unike egenskaper og anses for å være en av de mest næringsrike matvarene på jorden. Dette er heller ikke ordentlig dokumentert, så muligheten for at vi blir lurt er stor. Det eneste som virker å være veldokumentert er at bærene har adoptogene egenskaper, hvor det er polysakkaridene i bærene som er stoffene med adoptogen (medisinsk) virkning. Dette er kostfibere som består av svært lange kjeder med karbohydrater som anses for å ha dypt inngående helseegenskaper.

Så kanskje blir mange av oss lurt til å tro at gojibærene er mer næringsrike enn de egentlig er. At de er så ekstremt rike på antioksidanter, nyttig fett, vitaminer og mineraler er høyst usikkert. Jeg velger derfor å se på gojibærene som en adoptogen, på lik linje med Maca og kinesisk urtemedisin - og dytter de derfor inn i teen min sammen med andre adoptogener for å få best mulig virkning. En annen ting å tenke på er at gojibærene er søte og karbohydratrike. De påvirker dermed blodsukkeret vårt. Det er derfor lurt å innta dem sammen med fett, for eksempel kokosolje. Siden jeg bruker kokosolje i teen og i fudgen jeg lager, vil blodsukkerpåvirkningen reduseres.

Kom gjerne med innspill dersom du har noe annet å tilføre når det gjelder gojibær eller lyciumbær som det egentlig heter.

8 kommentarer

Gry

19.mai.2010 kl.13:44

Gojibær har i flere måneder vært en del av min nye vei mot bedre helse, og jeg har vel inntatt en neve hver dag, sånn i snitt. Men det er vanskelig å vite effekten på min kropp av dette "vidundermiddelet" ettersom jeg har dyttet i meg mye annet i tillegg som har utgjort en endring av mitt kosthold. Sammen med Happy Delight, kokosolje, din bipollenfudge, hjemmelaget rå sjokolade(m goji og Hampfrø), kamut, chlorella, alfaalfaspirer og prebiotic fibre, juice og smoothies, har vel alle disse produktene daglig og over tid dradd meg i den retning at jeg nå kjenner meg mer vital, fastere i fisken uten trene mer enn ellers, huden min har endelig også fått en ny vår og er silkemyk og smidig(hjelper sikkert med sol og varme også..) På mange vis er det kanskje tullete og unødvendig dyrt å dra i gang en slik ballett med nye næringsmidler, da det blir vanskelig å vite hva som fungerer bra og mindre bra på akkurat min kropp. Men jeg har blitt bitt av basillen og kjenner endelig at jeg er begynt å lande litt og er noe mer kritisk til alt som tilsynelatende hjelper mot alt...

Det jeg kan si er at når jeg har knasket litt mye goji, har det slått seg på magen, så at det er kraftige stoffer i bærene kan jeg tenke meg. Derfor har jeg roet litt ned på inntaket og synes også det virker bedre når jeg brygger meg en lunken te av godsakene. Men næringsverdien i gojibær trenger vi vel ikke å undre oss over, ettersom det finner de vel ut ved å undersøke varen på lik linje med andre næringsmidler. Det skulle vel være riktig, men med noe variasjoner ved ulike produksjonsformer og klima? Når det gjelder adaptogener generelt sies det at de virker regulerende på blodsukkeret og stimulerer til produksjon av insulin som igjen fjerner overflødig sukker i blodet. Så når goji regnes som adaptogen, gjelder det nok også for disse. Dersom vi skal tro det som skrives da...

Når det gjelder juicen vi "snakket" om i går, så opplever jeg at det fungerer strålende om jeg tar oljene mine til glasset og gjerne noe fast føde litt etter inntak av juicen (da gjerne Erica Palmcrantz sine linfrøkjeks med pålegg og en stor dott alfaalfa på toppen). Om jeg bare kjører juice blir jeg også litt gira på blodsukkeret.

Sigrun

19.mai.2010 kl.17:38

Hvis det ikke er forsket noe særlig på gojibær, så er det litt rart at de har funnet ut at de er adaptogene.

Se beskrivelse av hva en adaptogen urt er her: http://www.rolv.no/urtemedisin/diverse/adaptogen.htm

Heidi P

20.mai.2010 kl.07:13

Har aldri smakt dette jeg men nå har du prata om det flere ganger så nå må jeg ut å kjøpe meg litt for å se om jeg synes det er godt også hehe....høres godt ut. Er det noen av dere som har vært borti Proargi et pulver som forbedrer mye i kroppen? Er b vitaminer i det og antioksidanter. Synes det var interessant lesing og broren min har fått mye bedre helse......

Annema

20.mai.2010 kl.09:08

Gry: Høres ut som vi begge har vært med på bølgen, som bare ser ut til å vokse. Jeg har kuttet ned på noen av vidundermidlene, og prøver nå å forholde meg til de få som jeg tror har mest positiv virkning på meg.

Sigrun: Det er nok forsket en del på gojibær - men det er vel ikke alt om goji som er like veldokumentert.

Heidi: Ingen aning

Mariell

20.mai.2010 kl.13:01

Visste du at g3-juicen til Nu Skin inneholder goji-bær? Denne oppdagelsen gjorde jeg etter å ha bestilt ei flaske for testing. Leste om urtene den inneholdt, og grunnen til at jeg ikke koblet med det samme at det var gojibær i denne, var nettopp fordi den kalles for lyciumbær på innholdsfortegnelsen. Smaken på denne juicen er utrolig god, også lett å få hele familien til å like. Anbefales!

Annema

20.mai.2010 kl.15:36

Mariell: Ja, det stemmer nok det. Jeg har drukket litt av denne juicen selv, men det er en stund siden. Den er veldig veldig god... Annema

Beate

20.mai.2010 kl.22:24

Jeg sverger til creative nature sine gojibær. Det er de beste jeg har smakt i alle fall, og jeg er egentlig veldig fornøyd med alle deres produkter. Ganske dyre i helsekost, men fra UK er det grei pris.

Nå er jo ikke gojibær så veldig ille mtp karbo. I de jeg spiser er det 21g karbo pr 100g. Det er jo svært lite til å være tørket bær. F. eks mulberries har vel karboinnhold på rundt 65g pr 100, om jeg ikke husker helt feil.

Ellers så har jo gojibær rundt 10g proteiner pr 100g. Ganske bra til bær å være :)

Heidi

21.mai.2010 kl.21:42

Hvor varmt skal tevannet være når man skal lage te av gojibær? Tåler det "kokvarmt"?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits