190510: Goji som adoptogen

Jeg har jo snakket varmt om gojibr mange ganger i innleggene mine det siste ret. De bde smaker godt - og sies ha "supermategenskaper". Men slettes ikke alle smaker like godt. Jeg kjper aldri gojibr i helsekostbutikkene. De er altfor trre. De eneste jeg kjper er gojibrene fra Sanabona og de fra GojiKing. Men n har Tidsporten ftt inn de samme brene som GojiKing har, s da bestiller jeg derfra. De er bde bedre og rimeligere enn det meste annet som er f. I gr fikk jeg en ny ladning med 1 kilo gojibr, s n blir det en god neve full hver dag. Rett fra glasset eller aller helst i teen sammen med andre adoptogener og kokosolje - p salater og som goji-fudge. Oppskrift p sistnevnte fr du i morgen.

Jeg har ftt en del ny kunnskap om gojibr. Gojibr heter egentlig Lyciumbr og markedsfres ofte som en slags overlegen superbr fra Tibet. Disse brene lovprises som bde renere og mer kraftfulle enn de kinesiske. Akkurat dette br man ta med en klype salt, da enkelte rster hevder at lyciumbr ikke kan vokse s hyt over havet som i Tibet, slik at mest sannsynlig finnes det ikke noe som heter lyciumbusker i Tibet? Men at de dyrkes p mer eller mindre bra vis er jeg noks sikker p, for smaken er veldig forskjellig. Brene blir tungt markedsfrt som superbr med unike egenskaper og anses for vre en av de mest nringsrike matvarene p jorden. Dette er heller ikke ordentlig dokumentert, s muligheten for at vi blir lurt er stor. Det eneste som virker vre veldokumentert er at brene har adoptogene egenskaper, hvor det er polysakkaridene i brene som er stoffene med adoptogen (medisinsk) virkning. Dette er kostfibere som bestr av svrt lange kjeder med karbohydrater som anses for ha dypt inngende helseegenskaper.

S kanskje blir mange av oss lurt til tro at gojibrene er mer nringsrike enn de egentlig er. At de er s ekstremt rike p antioksidanter, nyttig fett, vitaminer og mineraler er hyst usikkert. Jeg velger derfor se p gojibrene som en adoptogen, p lik linje med Maca og kinesisk urtemedisin - og dytter de derfor inn i teen min sammen med andre adoptogener for f best mulig virkning. En annen ting tenke p er at gojibrene er ste og karbohydratrike. De pvirker dermed blodsukkeret vrt. Det er derfor lurt innta dem sammen med fett, for eksempel kokosolje. Siden jeg bruker kokosolje i teen og i fudgen jeg lager, vil blodsukkerpvirkningen reduseres.

Kom gjerne med innspill dersom du har noe annet tilfre nr det gjelder gojibr eller lyciumbr som det egentlig heter.

8 kommentarer

Gry

19.mai.2010 kl.13:44

Gojibr har i flere mneder vrt en del av min nye vei mot bedre helse, og jeg har vel inntatt en neve hver dag, snn i snitt. Men det er vanskelig vite effekten p min kropp av dette "vidundermiddelet" ettersom jeg har dyttet i meg mye annet i tillegg som har utgjort en endring av mitt kosthold. Sammen med Happy Delight, kokosolje, din bipollenfudge, hjemmelaget r sjokolade(m goji og Hampfr), kamut, chlorella, alfaalfaspirer og prebiotic fibre, juice og smoothies, har vel alle disse produktene daglig og over tid dradd meg i den retning at jeg n kjenner meg mer vital, fastere i fisken uten trene mer enn ellers, huden min har endelig ogs ftt en ny vr og er silkemyk og smidig(hjelper sikkert med sol og varme ogs..) P mange vis er det kanskje tullete og undvendig dyrt dra i gang en slik ballett med nye nringsmidler, da det blir vanskelig vite hva som fungerer bra og mindre bra p akkurat min kropp. Men jeg har blitt bitt av basillen og kjenner endelig at jeg er begynt lande litt og er noe mer kritisk til alt som tilsynelatende hjelper mot alt...

Det jeg kan si er at nr jeg har knasket litt mye goji, har det sltt seg p magen, s at det er kraftige stoffer i brene kan jeg tenke meg. Derfor har jeg roet litt ned p inntaket og synes ogs det virker bedre nr jeg brygger meg en lunken te av godsakene. Men nringsverdien i gojibr trenger vi vel ikke undre oss over, ettersom det finner de vel ut ved underske varen p lik linje med andre nringsmidler. Det skulle vel vre riktig, men med noe variasjoner ved ulike produksjonsformer og klima? Nr det gjelder adaptogener generelt sies det at de virker regulerende p blodsukkeret og stimulerer til produksjon av insulin som igjen fjerner overfldig sukker i blodet. S nr goji regnes som adaptogen, gjelder det nok ogs for disse. Dersom vi skal tro det som skrives da...

Nr det gjelder juicen vi "snakket" om i gr, s opplever jeg at det fungerer strlende om jeg tar oljene mine til glasset og gjerne noe fast fde litt etter inntak av juicen (da gjerne Erica Palmcrantz sine linfrkjeks med plegg og en stor dott alfaalfa p toppen). Om jeg bare kjrer juice blir jeg ogs litt gira p blodsukkeret.

Sigrun

19.mai.2010 kl.17:38

Hvis det ikke er forsket noe srlig p gojibr, s er det litt rart at de har funnet ut at de er adaptogene.

Se beskrivelse av hva en adaptogen urt er her: http://www.rolv.no/urtemedisin/diverse/adaptogen.htm

Heidi P

20.mai.2010 kl.07:13

Har aldri smakt dette jeg men n har du prata om det flere ganger s n m jeg ut kjpe meg litt for se om jeg synes det er godt ogs hehe....hres godt ut. Er det noen av dere som har vrt borti Proargi et pulver som forbedrer mye i kroppen? Er b vitaminer i det og antioksidanter. Synes det var interessant lesing og broren min har ftt mye bedre helse......

Annema

20.mai.2010 kl.09:08

Gry: Hres ut som vi begge har vrt med p blgen, som bare ser ut til vokse. Jeg har kuttet ned p noen av vidundermidlene, og prver n forholde meg til de f som jeg tror har mest positiv virkning p meg.

Sigrun: Det er nok forsket en del p gojibr - men det er vel ikke alt om goji som er like veldokumentert.

Heidi: Ingen aning

Mariell

20.mai.2010 kl.13:01

Visste du at g3-juicen til Nu Skin inneholder goji-br? Denne oppdagelsen gjorde jeg etter ha bestilt ei flaske for testing. Leste om urtene den inneholdt, og grunnen til at jeg ikke koblet med det samme at det var gojibr i denne, var nettopp fordi den kalles for lyciumbr p innholdsfortegnelsen. Smaken p denne juicen er utrolig god, ogs lett f hele familien til like. Anbefales!

Annema

20.mai.2010 kl.15:36

Mariell: Ja, det stemmer nok det. Jeg har drukket litt av denne juicen selv, men det er en stund siden. Den er veldig veldig god... Annema

Beate

20.mai.2010 kl.22:24

Jeg sverger til creative nature sine gojibr. Det er de beste jeg har smakt i alle fall, og jeg er egentlig veldig fornyd med alle deres produkter. Ganske dyre i helsekost, men fra UK er det grei pris.

N er jo ikke gojibr s veldig ille mtp karbo. I de jeg spiser er det 21g karbo pr 100g. Det er jo svrt lite til vre trket br. F. eks mulberries har vel karboinnhold p rundt 65g pr 100, om jeg ikke husker helt feil.

Ellers s har jo gojibr rundt 10g proteiner pr 100g. Ganske bra til br vre :)

Heidi

21.mai.2010 kl.21:42

Hvor varmt skal tevannet vre nr man skal lage te av gojibr? Tler det "kokvarmt"?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - p alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits