090510: Bondens Marked i Oslo

Lrdag var det Bondens Marked igjen i Oslo. Denne gangen ved Birkelunden. Jeg fikk en liten time for meg selv - og benyttet anledningen til rusle rundt og smake p ekte godbiter laget p naturlig vis - fra lokale bnder og aktrer. Jeg holder meg fortsatt unna det meste av kumelkprodukter, men klarer ikke la vre smake litt nr ekte og rene varer som dette tilbys. Her kunne man f kjpt bde honning, oster, syltety, saft, kjttboller, kjttdeig, skinke og masse mer. Kortreist upasteurisert og vellagret mat uten tilsetningsstoffer er virkelig noe som interesserer mange. Det var massevis av folk - og det virket som varene gikk unna hos de fleste. Jeg kom i allefall hjem med bde ekte brun geitost laget p gamlemten, upasteurisert rmme, prim med lite sukker og uten tilsetningsstoffer, lammekjttboller, lammeplser og langtidsspeket skinke fra glade griser som lever uten stress med store utearealer og tilgang til godbiter fra naturen. Det beste med handle p denne mten er at man kan sprre produsentene om alt det man aldri fr svar p i vanlige butikker: Hvordan lager de maten? Hva har de tilsatt av sukker, salt og tilsetningsstoffer? Hvordan har dyra det? Er de frittgende? Er dyra inne eller ute? Spiser dyra fra naturen eller er det kun kraftfor. kologisk eller ikke? Hvordan er trkeprosessen av kjtt osv. Det er ikke ofte man fr slike muligheter nr man handler mat.

Jeg fikk ogs smake p den prisbelnte lagrede og ikke minst upasteuriserte hvitosten "Fjelldronning" fra Avdem i Gudbrandsdalen. Iflge min datter lukter den "....omtrent snn som det lukter i fjsen....", mens min niring parerer henne med si at "....du m ikke lukte p den, bare spise den...for den er kjempegod!" Da ble jeg litt imponert, for den lukter og smaker faktisk litt stramt og vellagret. For meg blir det kun sm biter av denne, da den er laget av kumelk som jeg kjenner at jeg reagerer p.

Ellers ble jeg veldig begeistret over at Haugen Gardsmat fra Sogn var med p Bondens Marked. Jeg fikk virkelig tillit til hvordan dyreholdet fungerer p denne grden, og jeg hper virkelig at jeg fr mulighet til kjpe inn juleribba fra Haugen til hsten.

P bildet under smaker jeg p en av de brune geitostene som ble presentert under Bondens Marked, fra en liten lokal bonde som jeg ikke husker navnet p. Den smakte veldig annerledes enn Tines Ekte Geitost - og denne ble litt for annerledes i smak, farge og konsistens for mine sm. Men jammen var det spennende smake - og det er jo snn geitosten egentlig skal smake!

Bondens Marked er i Oslo en gang i mneden fremover, og ogs i mange andre byer rundtomkring.

12 kommentarer

Heidi P

10.mai.2010 kl.11:28

Dette er koselig g p det. Gjorde jeg der jeg bodde fr, men tror ikke det er noe i nrheten av her jeg bor n....Kjempe spennende. Lagde popcornet med cocosa ihelga kjempe godt....nam nam

Hadde cocosa i badevannet mitt p fredag forresten anbefales sterkt. Huden ble s myk. Har begynt smre hendene mine med cocosa n. Har det i smoothie og p knekkebrd. Baker mitt eget knekkebrd n og proteinbrd. KJempe godt med cocosa som smr. Bada tvillinga mine i cocosa i dag tidlig huden s myk hehe...mtte bare tipse dere om det. Da jeg elsker denne kokoslukten......

Heidi P

10.mai.2010 kl.13:17

Har lest mye om cocosa i dag og satt meg inn i ting. Den erstatter ikke omega 3 og 6 hva anbefaler du da bruke? Disse oljene gr litt surr hos meg hehe...

Friskus

10.mai.2010 kl.13:46

Flott og inspirerende blogg! Blitt veldig nyskjerrig p denne rawfood livsstilen, men syntes ofte jeg finner litt for rigide kostholdsstrategier innenfor denne kategorien. jeg syntes derimot at du virker til ha et svrt balansert og sunt kosthold. Jeg lurte derfor p hva du anbefaler begynne med dersom man nsker en endring i kosthold med tanke p kost og kosttilskudd. Jeg sliter mye med fordyelsen samt lite energi. Har kuttet melk, hvete og hvitt sukker. Begynt med Kamut hver morgen, men er skeptisk til Spirulina/Chlorella da jeg leste at disse algene kan inneholde strre mengder miljgifter!?? Tenkte kjpe Tartcherry. Er det noen andre tilskudd du tar og vil anbefale? S lurte jeg til slutt p om du spiser brd/knekkebrd f.eks. Esekielbrd?

Annema

10.mai.2010 kl.13:54

Hres ut som du er godt i gang med mye.

Jeg tar ikke noe tilskudd p omega 3 akkurat n. Jeg tror bestemt at jeg fr i meg nok via fet fisk og kjtt fra dyr som har beitet ute i det fri. Denne type kjtt inneholder mer omega 3 fettsyrer enn kjtt fra dyr som har spist fr. Omega 3 i gress og planter omdannes til omega 3-fettsyrer hos dyrene. Men finne denne typen kjtt kan jo vre ganske krevende - i allefall om vinteren, men jeg bruker energi p det fordi jeg fler at det er viktig. Derfor spr og graver jeg nr jeg er p Bondens Marked eller hos slakteren. Og derfor foretrekker jeg kjtt fra vilt eller fra lam som har beitet ute fremfor gris eksempelvis. I matbutikken er det jo ingen som vet hvor kjttet kommer fra - og mest sannsynlig er det meste av kjttet du finner vakumpakket fra dyr som har spist hovedsaklig kraftfor (i allefall i vinterhalvret). Omega 6 er ikke ndvenidg ta tilskudd p, det fr vi mer enn nok i oss via kostholdet vrt. Jeg har tidligere brukt omega 3 - tilskudd fra krillolje, noe jeg tror er det beste om du frst skal ta tilskudd p det. Sanabona har et bra produkt der, og ogs Pharmanex (Nuskin). Jeg har ogs prvd ta tilskudd p omega 3 fra diverse planteoljer, men etter lest hvor lett kaldpressede oljer harskner og blir skadelige - har jeg droppet det helt. Hper det oppklarer litt? Annema

Annema

10.mai.2010 kl.14:04

Friskus: Jeg har prvd leve s mye raw food som jeg kunne i nesten ett r, men har etterhvert funnet ut at jeg var ndt til modifisere litt for f i meg nok nring - rett og slett. S akkurat n lever jeg p en blanding av raw food + steinalderdiett - og det fler jeg funker som ei kule for meg. spise mer kjtt og fisk har faktisk gitt meg veldig god energi. Jeg begynte ogs med kutte ut melk, hvete og sukker. Jeg spiser ogs veldig lite frukt n, siden det ogs inneholder mye sukker. Jeg lever derfor n primrt p kologisk kjtt eller trket kjtt (fenalr), stekte eller kokte ko-egg med r eggeplommer, tjukkmelk (fantastisk for magen hvis du tler det), r eller lett stekte, kokte eller wokkede grnnsaker, litt ntter og fr, br, ekte smr, kokosolje, geitost/chevre - og ellers bare grnne tilskudd som spirulina, chlorella fra trygge produsenter. Alt annet av tilskudd har jeg trappet ned p. Jeg holder meg helt borte fra bearbeidet mat, som jeg tror er rsaken til mye vondt. Den frykten du nevner om alger har jeg vrt gjennom, men fler meg trygg p at jeg tar rene produkter (sjekk ut dette med tidsporten.no s fr du gode svar). Tart cherry har jeg prvd, men har ikke flt at det har gitt meg noe ekstra bortsett fra at det smaker godt og er dyrt (smil). Jeg spiser av og til knekkebrd med gulost eller geitost, fordi jeg ikke klarer la vr. Men brd spiser jeg fortsatt ikke. Jeg har gjort en dreining i kosten i det siste, og det er vel p tide at jeg skriver litt om det ogs. Det er en prosess og en reise komme dit hvor man fler at man fr den nringen som gir en god og langvarig energi. Bare spr hvis det er noe annet du lurer p? Annema

Friskus

10.mai.2010 kl.19:28

Takk for gode rd! Har du noen tips til kveldskos nr stsuget melder seg?

Og hvilket stningsmiddel foretrekker du? Ser rundt om kring at Agave trolig ikke er s ideelt som frst antatt.

ET LIV I BALANSE.

10.mai.2010 kl.21:49

Friskus: Det stemmer. Agave har mistet sin hye stjerne, s der har jeg trappet veldig ned. Jeg bruker den kun av og til. Jeg bruker helst stevia, honning, litt sukrin og brunt rrsukker nr jeg baker kaker (ikke s ofte). Og litt yacon eller agave innimellom. Stsuget mitt har dabbet veldig av i det siste, heldigvis for det. Jeg tar meg gjerne en kopp te p kvelden (Balanse-te fra supernature), gulrtter, et knekkebrd, gnager p et fenalr, noen gode oliven eller det jeg har tilgjengelig. Har tenkt komme i gang med lage mine bipollenfudge snart igjen, s da skal jeg legge ut oppskriften igjen. De er gode. Annema

Amorine

10.mai.2010 kl.22:42

Hvorfor er ikke agave s bra allikevel?

ET LIV I BALANSE.

10.mai.2010 kl.23:33

Amorine: Les mer om hvorfor her:

http://fresh-network.typepad.com/fresh_network_blog/2010/05/as-of-now-were-no-longer-selling-agave-syrup-heres-why-1.html

Karianne

12.mai.2010 kl.19:16

Jeg har ogs nesten kuttet ut agave, men yacon er vel fortsatt "godkjent"? Bipollenfudgen din har jeg laget fr og den er kjempegod, supert at du legger ut snne sunne snacksoppskrifter;)

Annema

12.mai.2010 kl.23:34

Karianne: Jeg har ikke hrt noe om yacon, s anser den som trygg ja. Jeg bruker forvrig mer og mer stevia, og synes det funker fint. Stevia har ingen glykemisk reaksjon, ingen reaksjon p blodsukkeret. Annema

Friskus

13.mai.2010 kl.18:06

Hvor kjper du Steviaen du bruker, hvilken type/merke?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - p alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits