090510: Bondens Marked i Oslo

Lørdag var det Bondens Marked igjen i Oslo. Denne gangen ved Birkelunden. Jeg fikk en liten time for meg selv - og benyttet anledningen til å rusle rundt og smake på ekte godbiter laget på naturlig vis - fra lokale bønder og aktører. Jeg holder meg fortsatt unna det meste av kumelkprodukter, men klarer ikke å la være å smake litt når ekte og rene varer som dette tilbys. Her kunne man få kjøpt både honning, oster, syltetøy, saft, kjøttboller, kjøttdeig, skinke og masse mer. Kortreist upasteurisert og vellagret mat uten tilsetningsstoffer er virkelig noe som interesserer mange. Det var massevis av folk - og det virket som varene gikk unna hos de fleste. Jeg kom i allefall hjem med både ekte brun geitost laget på gamlemåten, upasteurisert rømme, prim med lite sukker og uten tilsetningsstoffer, lammekjøttboller, lammepølser og langtidsspeket skinke fra glade griser som lever uten stress med store utearealer og tilgang til godbiter fra naturen. Det beste med å handle på denne måten er at man kan spørre produsentene om alt det man aldri får svar på i vanlige butikker: Hvordan lager de maten? Hva har de tilsatt av sukker, salt og tilsetningsstoffer? Hvordan har dyra det? Er de frittgående? Er dyra inne eller ute? Spiser dyra fra naturen eller er det kun kraftfor. Økologisk eller ikke? Hvordan er tørkeprosessen av kjøtt osv. Det er ikke ofte man får slike muligheter når man handler mat.  

Jeg fikk også smake på den prisbelønte lagrede og ikke minst upasteuriserte hvitosten "Fjelldronning" fra Avdem i Gudbrandsdalen. Ifølge min datter lukter den "....omtrent sånn som det lukter i fjøsen....", mens min niåring parerer henne med å si at "....du må ikke lukte på den, bare spise den...for den er kjempegod!"  Da ble jeg litt imponert, for den lukter og smaker faktisk litt stramt og vellagret. For meg blir det kun små biter av denne, da den er laget av kumelk som jeg kjenner at jeg reagerer på.

Ellers ble jeg veldig begeistret over at Haugen Gardsmat fra Sogn var med på Bondens Marked. Jeg fikk virkelig tillit til hvordan dyreholdet fungerer på denne gården, og jeg håper virkelig at jeg får mulighet til å kjøpe inn juleribba fra Haugen til høsten.

På bildet under smaker jeg på en av de brune geitostene som ble presentert under Bondens Marked, fra en liten lokal bonde som jeg ikke husker navnet på. Den smakte veldig annerledes enn Tines Ekte Geitost - og denne ble litt for annerledes i smak, farge og konsistens for mine små. Men jammen var det spennende å smake - og det er jo sånn geitosten egentlig skal smake!

Bondens Marked er i Oslo en gang i måneden fremover, og også i mange andre byer rundtomkring.

12 kommentarer

Heidi P

10.mai.2010 kl.11:28

Dette er koselig å gå på det. Gjorde jeg der jeg bodde før, men tror ikke det er noe i nærheten av her jeg bor nå....Kjempe spennende. Lagde popcornet med cocosa ihelga kjempe godt....nam nam

Hadde cocosa i badevannet mitt på fredag forresten anbefales sterkt. Huden ble så myk. Har begynt å smøre hendene mine med cocosa nå. Har det i smoothie og på knekkebrød. Baker mitt eget knekkebrød nå og proteinbrød. KJempe godt med cocosa som smør. Bada tvillinga mine i cocosa i dag tidlig huden så myk hehe...måtte bare tipse dere om det. Da jeg elsker denne kokoslukten......

Heidi P

10.mai.2010 kl.13:17

Har lest mye om cocosa i dag og satt meg inn i ting. Den erstatter ikke omega 3 og 6 hva anbefaler du da å bruke? Disse oljene går litt surr hos meg hehe...

Friskus

10.mai.2010 kl.13:46

Flott og inspirerende blogg! Blitt veldig nyskjerrig på denne rawfood livsstilen, men syntes ofte jeg finner litt for rigide kostholdsstrategier innenfor denne kategorien. jeg syntes derimot at du virker til å ha et svært balansert og sunt kosthold. Jeg lurte derfor på hva du anbefaler å begynne med dersom man ønsker en endring i kosthold med tanke på kost og kosttilskudd. Jeg sliter mye med fordøyelsen samt lite energi. Har kuttet melk, hvete og hvitt sukker. Begynt med Kamut hver morgen, men er skeptisk til Spirulina/Chlorella da jeg leste at disse algene kan inneholde større mengder miljøgifter!?? Tenkte å kjøpe Tartcherry. Er det noen andre tilskudd du tar og vil anbefale? Så lurte jeg til slutt på om du spiser brød/knekkebrød f.eks. Esekielbrød?

Annema

10.mai.2010 kl.13:54

Høres ut som du er godt i gang med mye.

Jeg tar ikke noe tilskudd på omega 3 akkurat nå. Jeg tror bestemt at jeg får i meg nok via fet fisk og kjøtt fra dyr som har beitet ute i det fri. Denne type kjøtt inneholder mer omega 3 fettsyrer enn kjøtt fra dyr som har spist fôr. Omega 3 i gress og planter omdannes til omega 3-fettsyrer hos dyrene. Men å finne denne typen kjøtt kan jo være ganske krevende - i allefall om vinteren, men jeg bruker energi på det fordi jeg føler at det er viktig. Derfor spør og graver jeg når jeg er på Bondens Marked eller hos slakteren. Og derfor foretrekker jeg kjøtt fra vilt eller fra lam som har beitet ute fremfor gris eksempelvis. I matbutikken er det jo ingen som vet hvor kjøttet kommer fra - og mest sannsynlig er det meste av kjøttet du finner vakumpakket fra dyr som har spist hovedsaklig kraftfor (i allefall i vinterhalvåret). Omega 6 er ikke nødvenidg å ta tilskudd på, det får vi mer enn nok i oss via kostholdet vårt. Jeg har tidligere brukt omega 3 - tilskudd fra krillolje, noe jeg tror er det beste om du først skal ta tilskudd på det. Sanabona har et bra produkt der, og også Pharmanex (Nuskin). Jeg har også prøvd å ta tilskudd på omega 3 fra diverse planteoljer, men etter å lest hvor lett kaldpressede oljer harskner og blir skadelige - har jeg droppet det helt. Håper det oppklarer litt? Annema

Annema

10.mai.2010 kl.14:04

Friskus: Jeg har prøvd å leve så mye raw food som jeg kunne i nesten ett år, men har etterhvert funnet ut at jeg var nødt til å modifisere litt for å få i meg nok næring - rett og slett. Så akkurat nå lever jeg på en blanding av raw food + steinalderdiett - og det føler jeg funker som ei kule for meg. Å spise mer kjøtt og fisk har faktisk gitt meg veldig god energi. Jeg begynte også med å kutte ut melk, hvete og sukker. Jeg spiser også veldig lite frukt nå, siden det også inneholder mye sukker. Jeg lever derfor nå primært på økologisk kjøtt eller tørket kjøtt (fenalår), stekte eller kokte øko-egg med rå eggeplommer, tjukkmelk (fantastisk for magen hvis du tåler det), rå eller lett stekte, kokte eller wokkede grønnsaker, litt nøtter og frø, bær, ekte smør, kokosolje, geitost/chevre - og ellers bare grønne tilskudd som spirulina, chlorella fra trygge produsenter. Alt annet av tilskudd har jeg trappet ned på. Jeg holder meg helt borte fra bearbeidet mat, som jeg tror er årsaken til mye vondt. Den frykten du nevner om alger har jeg vært gjennom, men føler meg trygg på at jeg tar rene produkter (sjekk ut dette med tidsporten.no så får du gode svar). Tart cherry har jeg prøvd, men har ikke følt at det har gitt meg noe ekstra bortsett fra at det smaker godt og er dyrt (smil). Jeg spiser av og til knekkebrød med gulost eller geitost, fordi jeg ikke klarer å la vær. Men brød spiser jeg fortsatt ikke. Jeg har gjort en dreining i kosten i det siste, og det er vel på tide at jeg skriver litt om det også. Det er en prosess og en reise å komme dit hvor man føler at man får den næringen som gir en god og langvarig energi. Bare spør hvis det er noe annet du lurer på? Annema

Friskus

10.mai.2010 kl.19:28

Takk for gode råd! Har du noen tips til kveldskos når søtsuget melder seg?

Og hvilket søtningsmiddel foretrekker du? Ser rundt om kring at Agave trolig ikke er så ideelt som først antatt.

ET LIV I BALANSE.

10.mai.2010 kl.21:49

Friskus: Det stemmer. Agave har mistet sin høye stjerne, så der har jeg trappet veldig ned. Jeg bruker den kun av og til. Jeg bruker helst stevia, honning, litt sukrin og brunt rørsukker når jeg baker kaker (ikke så ofte). Og litt yacon eller agave innimellom. Søtsuget mitt har dabbet veldig av i det siste, heldigvis for det. Jeg tar meg gjerne en kopp te på kvelden (Balanse-te fra supernature), gulrøtter, et knekkebrød, gnager på et fenalår, noen gode oliven eller det jeg har tilgjengelig. Har tenkt å komme i gang med å lage mine bipollenfudge snart igjen, så da skal jeg legge ut oppskriften igjen. De er gode. Annema

Amorine

10.mai.2010 kl.22:42

Hvorfor er ikke agave så bra allikevel?

ET LIV I BALANSE.

10.mai.2010 kl.23:33

Amorine: Les mer om hvorfor her:

http://fresh-network.typepad.com/fresh_network_blog/2010/05/as-of-now-were-no-longer-selling-agave-syrup-heres-why-1.html

Karianne

12.mai.2010 kl.19:16

Jeg har også nesten kuttet ut agave, men yacon er vel fortsatt "godkjent"? Bipollenfudgen din har jeg laget før og den er kjempegod, supert at du legger ut sånne sunne snacksoppskrifter;)

Annema

12.mai.2010 kl.23:34

Karianne: Jeg har ikke hørt noe om yacon, så anser den som trygg ja. Jeg bruker forøvrig mer og mer stevia, og synes det funker fint. Stevia har ingen glykemisk reaksjon, ingen reaksjon på blodsukkeret. Annema

Friskus

13.mai.2010 kl.18:06

Hvor kjøper du Steviaen du bruker, hvilken type/merke?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits