070510: Hjemmelaget taco-krydder uten tilsetningsstoffer

Mye av det jeg holder på med på i matveien er å ta mer og mer kontroll over hva vi spiser. Ren og ekte mat uten bearbeiding og uten tilsetningsstoffer er det jeg foretrekker. Helt siden barnet mitt fikk cøliaki - og jeg oppdaget at alt som var å finne i posemat inneholdt hvetemel, en stor andel bordsalt og masse tilsetningsstoffer - har jeg sakte men sikkert kuttet ut "posematslaveriet". Men noe henger igjen, blant annet tacokrydderet. For hvordan i all verden skal jeg få smaken til å ligne på tacosmaken uten at barna merker det og protesterer. Skal jeg prøve og feile? Det har jeg ikke tid til. Men takk og lov for internett. For via Ordentligmat.no fant jeg en nøye utprøvd oppskrift på en krydderblanding som er farlig nær tacokrydderet i smak. Jeg hadde seks unger fra 4-8 år til bords i dag - og det var ingen som merket noen forskjell. Det smakte fortreffelig! Og er helt naturlig og uten tilsetningsstoffer av noe slag. Og har du tilgang til økologisk krydder er det jo enda bedre. Kan anbefales til de av dere som har taco-unger i huset.

Oppskriften finner du under bildet:


Tacokrydder til 400-500 g kjøtt:
2 ts chilipulver
1,5 ts paprikapulver
1 ts løkpulver
1/2 ts havsalt (jeg bruker himalayasalt)
1/2 ts hvitløkspulver (ikke -salt)
1/2 ts malt kummin
1/2 ts oregano
1 ts saft fra lime
raspet skall fra 1/4 lime
en liten "dæsj" med cayennepepper og malt sort pepper. Hvis du liker en ekstra spicy smak på tacoen tilsetter du bare mer cayennepepper. Oppskriften er for barn som ikke er så glad i sterk mat.


Bland alt krydderet og bland i kjøttet når du steker (med smør). Kjempegodt.

13 kommentarer

Mette

08.mai.2010 kl.10:33

Fantastisk! Dette skal jeg definitivt bruke når vi skal ha taco neste gang.

vibs

08.mai.2010 kl.11:27

Jaa,helt supert og absolutt like godt!!hvis du lager din egen salsa,så er det kjempegodt å sile gjennom endel av tomatsausen(istedet for vann)rett i kjøttdeigen og la det koke opp..litt fersk koriander også for de som liker det=)

Gry

08.mai.2010 kl.11:45

Hei

Jeg tåler ikke så godt å steke med det ekte smøret og barna mine liker ikke kokos-smaken når jeg steker pannekaker med den. Hva er det med disse plantebaserte oljene som gjør at man ikke kan bruke dem. Har du anledning til et lite foredrag hadde jeg blitt kjempeglad. Jeg har stekt i olivenolje og rapsolje i god tro i årevis. Og så har jeg lest et sted at om man varmer det over 160 grader blir det helsefarlig. Det betyr jo at pizza og alt blir helseskadelig?

Heidi P

08.mai.2010 kl.12:29

Hei Anne marit!

Å jeg synes du er så flink jeg. Har hatt dårlige tider med sekåringen min nå så begynner å tro at han har fått allergier også håper det ikke er gluten...men han klager mye over magen sin så nå må jeg begynne å ta ut matvarer.

Men du etter du begynte med dette har mye av symptomene dine blitt bedre? Fryser du mye?

Jeg har snakke med min lege nå og hun tror gluten, melk og sukker er mitt problem men er verre i disse dager da det er bjørkepollen....kjenner at jeg blir mye verre nå så er helt klart allergier jeg sliter med.....

Kjenner også at jeg får mer humørsvininger har du vært borti det? hehe...Må bare spørre da man lærer....Ha en fortreffelig lørdag!

DU er jo så flink med maten

Annema

08.mai.2010 kl.21:37

Vibs: Takk for bra tips!

Gry: Å, det kan jeg nok prøve å få gjort en av dagene.

Heidi: Jeg fryser ikke så mye nei. Det er mye rart som skjer med kroppen når man endrer kosten, og hva man opplever tror jeg er veldig invididuelt. Jeg opplever at jeg periodevis har masse mer energi enn før, så har jeg også perioder hvor jeg føler såkalt "fatigue", er trøtt med lav energi. Det går litt i bølger, da kroppen gjerne kvitter seg med dritten i puljer. Annema

Veronica

09.mai.2010 kl.18:28

Kjempegodt tips! Posetacokrydder er noe herk, jeg vil ikke bruke det selv. Lager jeg kun taco til meg selv så er det ca noe sånt du skriver jeg foretrekker.

En tips der: Hvitløkspulver gir mye, mye verre ånde enn "fersk" hvitløk. (Den du får i butikken hele året er jo ikke helt fersk da) Så jeg ville heller hakket opp litt løk og hvitløk (rødløk er godt i taco synes jeg!), og frest med kjøttet du bruker.

Annema

09.mai.2010 kl.18:39

Veronica: Bra tips! Og er ungene hysteriske for løk er det bare å raspe løken, da merker de den ikke. Annema

Mari

09.mai.2010 kl.21:48

Hei Annema:) Takk for fin blogg med mange gode tips. Jeg har nettopp bestilt meg Spirulina, og lurte på om du har noen erfaring med dette?

Elin

09.mai.2010 kl.22:45

Detta var et superdupert tips - en godt alternativ til kjøpetacokrydder har jeg også vært på utikk etter! Takk!

Bra blogg! :)

C:)

09.mai.2010 kl.22:58

Raw sjokoladekake:

http://www.bloglovin.com/m/aHR0cCUzQSUyRiUyRm1hZ2F6aW5lLnRyZW5kc2FsZXMuZGslMkZibG9ncyUyRmNoYXJsb3R0ZS1hbmRlcmJlcmcuYXNweA==

C:)

09.mai.2010 kl.23:14

Oppskrifter:

http://charlotteanderberg.blogspot.com/search/label/MAD?max-results=20

http://charlotteanderberg.blogspot.com/search/label/MAD?updated-max=2009-09-17T20%3A53%3A00%2B02%3A00&max-results=20

Mjuuugly

10.mai.2010 kl.07:45

Fantastisk, har hatt så lyst på en tacokrydder-oppskrift, men har ikke fått sumlet meg til å finne en, tusen takk, nam! Ha en nydelig mandag :)

mykstart

11.mai.2010 kl.09:22

Hei. Her er en tacokrydderblanding til, fra altgodt:

http://altgodt.wordpress.com/2009/04/29/din-eigen-taco/

Ev. kan man lage en mix mellom disse to.

:-)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits