070410: Jeg er blitt "Minibonde" i storbyen!

Noen av dere faste lesere har sikkert fått med dere at jeg i nærmere ett år har stått på venteliste for å bli andelseier i Øverland Andelslandbruk i Bærum. Og ifm tildelingen av andeler for 2010 var det endelig min tur. Hurra - jeg er så glad! Jeg vil - etterhvert som sesongen går sin gang - få betydelig større tilgang til økologiske grønnsaker enn før. Jeg vet at frø allerede er satt i jorda, så da er det bare å glede seg. Jeg ser frem til å være med på å høste inn økologiske jordbær, squash, salater, bønner, agurk, tomat, salat, purre, reddik, løk m.m. Det fine er at vi som andelseiere holdes løpende orientert via mail om hva som er klart for å høstes. Jeg ser også frem til å la barna ta del i innhøstingen. De har ikke vondt av å få enda større respekt for naturen og mer bevissthet om hvor maten vår egentlig kommer fra.

Jeg har lenge hatt tanker om å lage min egen hageparsell, men tiden strekker ikke til. Jeg innser også at dette er noe som andre kan mye bedre enn meg. Men andelslandbruk er jo en fantastisk alternativ - og dette er nok en trend vi vil se mye mer av i fremtiden. En sunn motbølge til ferdigmatindustrien. Det er populært i USA. Og det ser ut til å bli populært også i Norge. Flere og flere beboere og naboer velger å gå sammen om å lage hageparseller hvor det dyrkes grønnsaker i felleskap. Hvem vet, kanskje flere av dere finner på å gjøre det samme. Jeg skal holde dere løpende informert om hva som skjer i mitt liv som andelseier i økologisk landbruk fremover.

14 kommentarer

Silje Silje

07.apr.2010 kl.14:34

Så spennende! :))

Karianne

07.apr.2010 kl.19:24

Utrolig kult, gratulerer! Ønsker meg en liten hageflekk jeg også, vokste opp med drivhus, og spiste squash og tomater, svulmende etter bidrag fra naboens høner. Lykke til, dette kommer til å bli gøy!

Heidi p

08.apr.2010 kl.07:06

Hei igjen !

Har et spørsmål til deg angående magen din jeg hvordan var du plaga med den? og har den blit tmye bedre etter du la om kostholdet? Har du noen gang blitt påvist gluten, melk eller noe sånt på blodprøvene dine at du reagerer på det? "nysgjerrig" man lærer så lenge man lever hehe...

Mari

08.apr.2010 kl.08:33

Hei:) Kjempeflott! Jeg har til nå bare bestilt produkter fra SanaBona, men tenkte å bestille fra Gojiking også. Vet du om Gojibærene deres er bra? Om de er økologiske? Stå på videre! Har anbefalt bloggen din til familie og venner =) Mari:)

Annema

08.apr.2010 kl.08:41

Karianne: Takk, jeg gleder meg og håper jeg får brukt dette muligheten.

Heidi: Jeg har den overbevisning om at de fleste helseproblemer stammer opprinnelig fra tarmen. Det føles ganske logisk for meg.

Å legge kosten om så dramatisk som jeg gjorde for over ett år siden er tøft for magen - og kanskje ikke noe jeg vil anbefale. Det ble veldig mye nytt og mye mer næring - og magen var nok ikke i stand til å ta i mot og fordøye alt. Så jeg slet en del med magen den første tiden - og det er vel først de siste 3-6 månedene at jeg synes at den fungerer bra. Men jeg merker at så lenge jeg spiser lettfordøyelig mat går det greitt, og så lenge jeg husker å ta probiotika og helst også enzymtilskudd hver dag. Jeg har ikke cøliaki, men har fått påvist svak intoleranse mot kumelkprodukter. Det viktigste er derimot å lære seg sin egen kropp å kjenne. Min viktigste læring det siste året er at kroppen sier ganske tydelig fra når den får noe den ikke tåler eller som er tungt å fordøye. Det er åpenbart at min kropp i allefall trives best når jeg holder meg på den lette vei. Jeg har skeiet ut mange ganger på veien, men ingen god følelse i etterkant (luft i magen, dårlig energi, tung følelse i kroppen osv). Annema

Green-EcoMom

08.apr.2010 kl.08:42

Så spennende å høre. Det blir nok kjekt for dere.

ET LIV I BALANSE.

08.apr.2010 kl.08:58

Mari: Jeg har smakt mange gojibær, men de aller beste og saftigste får du fra Sanabona og Gojiking. Gojiking gikk tom for organiske bær i høst, men jeg håper at de snart får inn igjen. De pleier å ha både organiske og ikke-organiske. Takk for anbefalinger! Annema

Balanse

08.apr.2010 kl.11:38

Så spennende! Selv har jeg både tid og plass til en kjøkkenhage, men jeg kan godt forstå at det er flott for personer som ikke er i samme situasjon å få tilgang på økomat fra "egen" hage. Håper flere får øynene opp for dette :)

Heidi p

08.apr.2010 kl.11:38

Kjempe spennende tusen takk for raskt tilbakemelding. AKkurat sånn jeg opplever det også tung i kroppen, null energi, sliten og eksem...ja kroppen sier i fra. Kjempe spennende å komme til bloggen dinsynes jeg....skal lese lese og litt om litt legge om kosten. Først skal jeg få tatt prøver så skal vi se om det kanskje er melkeallergi her.....mistenker det selv om dagen....

Ha en kjempe fin dag videre!

Eva

08.apr.2010 kl.15:25

Åh så herlig! Det blir sikkert heilt herlig å kunne høste inn økologisk frukt og grønnsaker sjølv. Noko eg gjerne skulle ha gjort! Er ikkje mykje økologisk verksomheit i nærheiten dessverre, men lykke til. Gleda meg til å høyre meir!

Heidi p

08.apr.2010 kl.19:39

Ser du har tre barn det har jeg også. Spiser de den samme maten du spiser eller lager du to middager hver dag? Kan ikke du skrive ned en typisk dag for deg hva du spiser og sånn hehe....

Annema

08.apr.2010 kl.20:38

Heidi: De er nok mer kresne enn jeg skulle ønsket. Som barn flest, vil jeg tro. Minstemann er superkresen om dagen, lite å gjøre med. Antar at det går over etter en stund. Mellomsten er mer åpen for å prøve og smaker i allefall på ting. Eldstemann som har cøliaki har spesielle behov og er midt-på-treet kresen, men spiser i allefall spirer, litt salat og brukbart med frukt og grønt. Jeg er vant til å lage middag som dekker flere behov, det er bare sånn det er. Men jeg lager ikke noe spesielt til den som er kresen. Jeg lager det jeg lager, og det er alltid mulighet for å velge og velge bort - de fleste finner alltid noe å spise på bordet. Jeg pusher og stresser ikke, men prøver å gå foran som en god rollemodell. Og de vet at "mamma er sunn" og spiser masse grønnsaker. Prøver alltid å ha grønnsaker på bordet, og ofte grønnsaksstaver + dipp (veldig populært). Typisk hverdag: Ferskpresset juice på tom mage (se tidligere innlegg) 1-2 store glass. Drikkes sakte. * Tilskudd av chlorella og spirulina og evt hvetegresspulver * Mandelmelk og frokostblanding litt senere eller bare et par bananer hvis jeg skal raskt ut av døra eller jeg tar med en smoothie * Prøver å spise en stor salat til lunsj, med superfood eller med egg, lager ofte salat som jeg har med på skolen * Prøver å legge inn juicing på ettermiddagen før middag, men ikke lyktes med det ennå - ikke tid. Middag varierer jo veldig, men jeg spiser alltid grønt sammen med maten - så fremt jeg ikke har laget suppe. * På kvelden har jeg ofte behov for å "knaske", så da blir det eksempelvis knekkebrød, litt nøtter, frø, en bar eller annet knask jeg har tilgjengelig. Det jeg merker nå er at maten holder lenger enn før. Det tror jeg er ganske vanlig når "lagrene" etterhvert "fylles opp". Jeg tror faktisk jeg spiser en del mindre enn før. Det betyr ikke at jeg går ned i vekt, jeg har bare ikke det samme suget etter "noe" hele tiden. Ganske deilig egentlig. Litt rotete dette, men håper det gir en liten pekepinn.

Heidi p

08.apr.2010 kl.21:35

skjønner akkurat hva du mener. Det suget er slitsomt hehe....Jeg spiser også knekkebrød, men har bjørkepollen allergi så har hatt en del plager av nøtter...er en del mat jeg ikke tåler er slitsomt for da må jeg ta det ut også.....

Tror kanskje derfor magen er så vrang også....Dette med det suget har vel med mangel enten på magnesium eller noe annet...hehe.....Ser på barna mine også de plukker ut bønner og erter og tar bare salaten hehe....

ET LIV I BALANSE.

08.apr.2010 kl.22:01

Du kan jo vurdere å prøve noen av blandingsproduktene til David Sandoval, holder på å skrive litt om det akkurat nå. Kommer snart. Annema

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits