120310: Helgekos med saftige grove muffins

Det er helg. Og ikke minst; det nærmer seg påske. Og da er det vel på tide å publisere en ny fristelse og utskeielse - uten å ta helt av (latter)?! Som noen av dere vet er jeg alltid på jakt etter sunnere alternativer til tradisjonelle kaker og godsaker. Jeg er superhappy over å ha funnet en oppskrift på utrolig saftige og digge muffins som absolutt alle her i huset liker. Både store og små. De er ikke raw, men de inneholder mye godsaker som gjør at de løfter seg mange helsehakk over tradisjonelle muffins. Og de kan fint gjøres om til glutenfrie - og smaker like godt. Oppskrift under bildet.

1,5 dl nøytral olje. Her kan du bruke rapsolje, soyaolje eller kokosolje, jeg bruker en kombinasjon av smeltet kokosolje og rapsolje.
3 dl sukker. Jeg kuttet ned til 2 dl sukker og hadde oppi et lite dryss stevia i tillegg. Mer enn søtt nok dette. Jeg vil prøve å trappe ned det brune sukkeret enda mer neste gang og heller bruke stevia. Men ett skritt av gangen.
3 egg. Tåler du ikke eggeplomme, kan du sikkert bare bruke eggehvite.
4 dl skummet kulturmelk. Tåler du ikke melk ville jeg prøvd med kokosmelk.
6 dl havregryn, glutenfrie eller vanlige (små lettkokte)
4 dl speltmel eller annet mel. Jeg har prøvd med både speltmel og glutenfritt mel. Når jeg baker glutenfritt bruker jeg forskjellige typer mel, sist gangen brukte jeg en tilfeldig blanding av quinoamel, kokosmel og rismel eller maismel. Funker som bare det, men jeg bruker alltid mindre mengde av glutenfritt mel enn det som står i oppskriften, da glutenfritt mel suger til seg mer væske.
3 ts bakepulver
2-3 epler i biter/terninger eller frosne/ferske blåbær. Evt halvparten med epler og halvparten med blåbær. Her hos oss er det blåbærmuffinsene som faller best i smak hos de små og eplemuffins hos de voksne.
2 ts kanel + evt kanel til å strø på toppen
1-2 dl grovhakkede nøtter. Kan sløyfes. Jeg har foreløpig kun laget uten nøtter.
1 dl kokos. Kan også sløyfes. Jeg hadde i litt kokos.

Pisk egg og sukker til eggedosis, rør inn olje og kulturmelk. Bland det tørre og rør sammen. Rør forsiktig inn eplebiter eller blåbær, nøtter og evt kokos. Ha røra i muffinsformer og stek midt i ovnen på 180 grader i ca 18 minutter. Kan fint fryses. Moms i vei. Strø gjerne på litt kanel på toppen før steking.
9 kommentarer

mjuuugly

12.mar.2010 kl.21:11

Så nydelig! Dette må absolutt prøves!

Heidi

13.mar.2010 kl.14:56

Fordi du er positiv, kreativ og fordi du inspirerer meg:) ta en titt på bloggen min;)

http://middaghosdolbakken.blogspot.com

Heidi

Marie

14.mar.2010 kl.17:19

Hei,

Jeg ser du skriver mye om såkalt "raw-food". Kan du fortelle noe om hvorfor raw-food er bedre enn varmebehandlet mat (med kilder)? Jeg vet bl.a. at varmebehandlede tomater (som i tomatsuppe) inneholder masse mer vitaminer og antioksidanter enn samme mengde rå tomater. Lurer derfor på hvorfor rå mat skal være bedre enn varmebehandlet mat?

Sjamanen

14.mar.2010 kl.18:02

Hei

Har du erfaringer med å bli veldig tørr i munnen når du legger om kostholdet og renser kroppen? Jeg blir så utrolig tørr i munnen av det. Spesielt av å putte i meg mye fettsyrer og sink..

ET LIV I BALANSE.

14.mar.2010 kl.22:48

Takk, Heidi! Jeg setter pris på det!

Marie: Raw-Food.no definerer Raw Food på denne måten, les evt mer på den siden: "Definisjonen på Raw Food dietter er mat som ikke er prosessert, ikke kokt og stort sett økologisk. Raw Food kan varmes opp til 40 grader men grensen går der vitaminer og enzymene ellers ville bli ødelagt. Næringsstoffene i kokt og stekt mat er ofte under halvparten av næringen i rå mat, samt at steke og kokeprosessen ofte skaper uheldige nye kjemiske stoffer og bindinger som kroppen ikke takler og som kan skape sykdom. I tillegg dør alle enzymene som er de som skal sørge for å bryte ned maten og øke næringsopptaket."

SJamanen: Ja, det har jeg faktisk. Da jeg først la om og begynte med ulike utrensende tilskudd opplevde jeg en voldsom tørstfølelse og tørrhet i munnen. Det drakk store mengder vann. Det har blitt bedre, men jeg kan fortsatt kjenne på denne tørrheten og tørstheten og tror det har noe med at kroppen trenger mye mer væske når den begynner å rense.

Karianne

15.mar.2010 kl.17:53

Hei:)

Her er en muffinsoppskrift jeg kom over på nettet. Originaloppskriften er med blåbær, men jeg har også laget dem med eple/valnøtt og revet gulrot. Det går også fint å blande agave og yaconsirup, det gir en litt mer krydret smak.

Oppskriften er med engelske "cuper" som er ca 1,25 dl.

0,5 cup kokosmel

0,5 ts salt

1 ts bakepulver

1 ts vaniljepulver

6 egg

0,5 cup agavesirup

0,5 cup druekjerneolje

1 cup friske eller frosne blåbær

Det tørre blandes og det våte piskes sammen, bland så alt sammen med hånd/stavmikser. Blåbær røres inn til slutt. Stekes på 180 grader.

Jeg har brukt oppskriften både til muffins og som kake i rund form. Den blir saftig og holder seg godt i kjøleskap. Bruker du eple eller gulrot i er det godt med kanel i også. Jeg har brukt kokosolje, siden jeg ikke har druekjerneolje i hus, og det har gått fint.

Tenkte jeg skulle prøve en variant med kakao eller carob også. Kanskje det kan bli en slags brownie:)

Feiging

21.mar.2010 kl.11:58

Wow, dette skal jeg prøve! Hørtes veldig sunt og godt ut! :))

Mia

10.mai.2010 kl.14:56

Jippi, nu har æ laga MASSE muffins. Tipper det slår an på babyshower i kveld <3 dobla oppskriften og lagde noen med og noen uten nøtter. Takk Dadda (Anne Marit)(= <3 Suss og klæm

Linn Pinn Sokkerspinn

27.jan.2011 kl.19:03

muffinsene er i ovnen. Med cocosa og agavesirup=) Gleder meg!

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits