200210: Kos med glutenfrie brownies

Det er vinterferie. Og da tillater jeg meg vre i et litt mer usunt hjrne enn jeg normalt pleier vre p bloggen. Barna og jeg har juicefeber og eksprimenterer hvermorgen med nye drikker. Jeg med grnnsaker - og de med frukter. Da kan vi tillatte oss kose oss med litt digge saker senere p dagen. Kake eksempelvis!

Jeg har et barn som var hardt rammet av cliaki som toring. Han var veldig syk og tlte veldig lite mat. Vi la om kostholdet hans dramatisk - og hans personlighet endret seg langsomt i takt med kostholdsendringen. Han ble som forvandlet - i positiv retning. Men noen symptomer har han dratt med seg videre. I fjor tok jeg derfor en ny intoleransetest p ham. Mye bedre resultater enn sist, men han hadde fortsatt en del intoleranser - og i tillegg utviklet et par nye. Han tler ikke bokhvete, som han har spist mye av de siste rene. Og det er noks typisk. Spiser du veldig mye av en ting, er du utsatt for utvikle intoleranser. I Kina er det mange mennesker som ikke tler ris, mensrisintoleranse finner du knapt i den vestlige verden. I tillegg tler han ikke eggeplomme, gjr ogbr vre forsiktig med melk og en del andre produkter. Han tler heller hvetestivelse, som finnes i veldig mange erstatningsprodukter for cliakikere. Og vi har jo nettopp tydd til Toros glutenfrie kakemiksde gangenehan har blitt invitert i bursdager, for det har vrt det enkleste for foreldrene til de barna som feirer bursdag. Men n har vi vrt ndt til stramme inn. S heretter blir detenkleste tamed egen kake i bursdager. finne frem til brd og kaker som falle ri smak er den strste utfordringen akkurat n.

Jeg er derfor stadig p jakt etter kakeoppskrifter som er naturlig glutenfrie og ikke minst gode. Jeg fikk tips fra en venninne som hadde smakt fantastiske glutenfrie brownies i Australia. Jeg fant frem til kvinnen bak disse - og prvde en tilpasset variant av oppskriften som l p nettet. Bde vi voksne og jentene mine syntes den var utrolig god, men "himself" synes ikke den var god. Han er vr for mrk sjokolade, s neste gang fr jeg prve med mindre kakao eller bruke lys sjokolade. Og nsker du en enda mer typisk browniessmak vil det nok fungere best med brunt sukker enn med sirup. Jeg synes kaken er et godt utgangspunkt for eksprimentere videre for finne en kake som funker her i huset.



Her er oppskriften fra Theresa Cutter - The Healthy Chef:

2,5 dl fullkornsmel. Jeg brukte en blanding av rismel og kokosmel og opplevde at dette melet sugde til seg vsken. S enten br du redusere mengden mel eller ha i mer vske. Kanskje er det nok med 2 dl av dette melet.
1,25 dl malte mandler
1,25 dl kakaopulver
1 teskje bakepulver
En kvivsodd salt
2 teskjeer vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
1 teskje naturlig mandelekstrakt (dette hadde ikke jeg tilgjengelig, fes sikkert p iherb)
1,25 dl macademianttolje eller annen olje (jeg brukte smr, siden intet annet er tilgjengelig her p hytta)
2 eggehviter eller 1 egg (jeg brukte eggehvite)
1,75 dl ren "Maple Syrup". Her kan du sikkert bruke annen stning, agave/yacon eller annet
0,75 dl "low-fat-milk" eller soyamelk (jeg brukte soyamelk)
1,25 dl hakket mrk sjokolade. Evt hakkede ntter (valntter)
200 gram grovt hakket kirsebr, ferske eller frosne. Jeg hadde ikke kirsebr i kaken, men tinte kirsebr som jeg stet og spiste ved siden av.

Forvarm ovnen til 170 grader. Bland alle trre ingrediensene i en bolle . Tilsett de vte ingrediensene og bland godt. Hell alt over i en egnet kakeform. Stekes i 20-30 minutter til kaken er stekt. Avkjles og deles i firkanter. Kan oppbevares i kjleskapet i inntil 4 dager.

Ellers koser vi oss i snen, tross opptil minus 20 grader. Det blir en del innetid, men ogs en del aking, hopping og korte skiturer. Disse labbene er gode ha for sm tr nr det er s kaldt som det er n. Jeg fikk nesten trer i ynene nr jeg fant frem disse igjen. De er s ufattelig ste og minner meg om min egen barndom. Jeg tror jeg bodde i slike gjennom hele vinteren.....


i

9 kommentarer

theperfectbody89

22.feb.2010 kl.22:02

Vanskelig nr man ikke tler s mye, syns det virker som du har full kontroll p hva han kan spise og ikke:)

Mette

23.feb.2010 kl.11:13

S kult at du har prvt kaken allerede! Ser nydelig ut og med litt mer prving og feiling er jeg sikker p at du vil finne noe som gromguten elsker. Sikkert lurt forske med mindre mel. Minnet om kaken er at den var ganske kompakt, men smeltet i munnen med nydelig smak av sjokolade, kokos og valntter. Kos dere p hytta!!!

Annema

23.feb.2010 kl.19:22

Har tenkt prve meg igjen - og da med litt mindre mel og med valntter.... Vi koser oss. FAntastiske forhold! Annema

Kristin

24.feb.2010 kl.18:31

Hei! Har lest bloggen siden oppstarten (fulgte med p lasset fra Sense of Style;)). Jeg har ftt s mye inspirasjon fra deg, tusen takk! For en stund siden kom jeg over Elana's Pantry, kanskje det kan vre noe for din familie? Her er nettsiden hennes i hverfall: http://www.elanaspantry.com/ Hun har en god del kaker og brd uten gluten i oppskriftssamlingen sin som ligger p nett ogs.

Hilsen Kristin

Amorine

24.feb.2010 kl.19:16

denne kaken str for yeblikket i ovnen! n skal jeg hoppe i dusjen etter en lpetur, og premien venter om litt :) gleder meg til prve!

GRNT VANN

24.feb.2010 kl.22:08

Mmmm, denne s god ut! M prves en dag ja. Interessant blogg du har forresten, kommer til flge med her ja :)

Amorine

24.feb.2010 kl.22:32

hmm... ble veldig trr/smuldrete denne ogs. jeg brukte fibra mel, og en blanding av kokosolje og smr. den ble god, men m nok prve mer vske, eller kortere steketid neste gang. :)

Annema

26.feb.2010 kl.17:14

Amorine. Jeg lagde en litt tilpasset variant i gr, ble god. Jeg skal legge ut utskrift om litt. Annema

Ellen

03.mar.2010 kl.20:53

Hei. Kjempefin blogg som jeg flger s ofte jeg kan:-) Jeg har en snn som jeg er ganske sikker p ikke tler hverken gluten eller melk. Har tatt noen prver hos fastlegen, men s lenge disse er OK vil ikke legen sjekker mer. Sier bare at han har flsom mage. Jeg har derfor bestemt meg for kutte ut disse produktene, men synes det er vanskelig finne gode erstatninger som han liker. Jeg har lest blant annet "Kjernesunn familie" og prvd endel oppskrifter, men han liker ikke uvant mat. Har du noen gode tips til sunn mat for barn? Jeg tenker mest p mltidene utenom middagen som ofte er vanskeligere endre p. Jeg er ogs veldig usikker p om han fr i seg riktig mengde av kosttilskudd osv.

Hilsen Ellen

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - p alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits