200210: Kos med glutenfrie brownies

Det er vinterferie. Og da tillater jeg meg å være i et litt mer usunt hjørne enn jeg normalt pleier å være på bloggen. Barna og jeg har juicefeber og eksprimenterer hver morgen med nye drikker. Jeg med grønnsaker - og de med frukter. Da kan vi tillatte oss å kose oss med litt digge saker senere på dagen. Kake eksempelvis!

Jeg har et barn som var hardt rammet av cøliaki som toåring. Han var veldig syk og tålte veldig lite mat. Vi la om kostholdet hans dramatisk - og hans personlighet endret seg langsomt i takt med kostholdsendringen. Han ble som forvandlet -  i positiv retning. Men noen symptomer har han dratt med seg videre. I fjor tok jeg derfor en ny intoleransetest på ham. Mye bedre resultater enn sist, men han hadde fortsatt en del intoleranser - og i tillegg utviklet et par nye. Han tåler ikke bokhvete, som han har spist mye av de siste årene. Og det er nokså typisk. Spiser du veldig mye av en ting, er du utsatt for å utvikle intoleranser. I Kina er det mange mennesker som ikke tåler ris, mens risintoleranse finner du knapt i den vestlige verden. I tillegg tåler han ikke eggeplomme, gjær og bør være forsiktig med melk og en del andre produkter. Han tåler heller hvetestivelse, som finnes i veldig mange erstatningsprodukter for cøliakikere. Og vi har jo nettopp tydd til Toros glutenfrie kakemiks de gangene han har blitt invitert i bursdager, for det har vært det enkleste for foreldrene til de barna som feirer bursdag. Men nå har vi vært nødt til å stramme inn. Så heretter blir det enkleste å ta med egen kake i bursdager. Å finne frem til brød og kaker som falle ri smak er den største utfordringen akkurat nå.

Jeg er derfor stadig på jakt etter kakeoppskrifter som er naturlig glutenfrie og ikke minst gode. Jeg fikk tips fra en venninne som hadde smakt fantastiske glutenfrie brownies i Australia. Jeg fant frem til kvinnen bak disse - og prøvde en tilpasset variant av oppskriften som lå på nettet. Både vi voksne og jentene mine syntes den var utrolig god, men "himself" synes ikke den var god. Han er vàr for mørk sjokolade, så neste gang får jeg prøve med mindre kakao eller bruke lys sjokolade. Og ønsker du en enda mer typisk browniessmak vil det nok fungere best med brunt sukker enn med sirup. Jeg synes kaken er et godt utgangspunkt for å eksprimentere videre for å finne en kake som funker her i huset.Her er oppskriften fra Theresa Cutter - The Healthy Chef:

2,5 dl fullkornsmel. Jeg brukte en blanding av rismel og kokosmel og opplevde at dette melet sugde til seg væsken. Så enten bør du redusere mengden mel eller ha i mer væske. Kanskje er det nok med 2 dl av dette melet.
1,25 dl malte mandler
1,25 dl kakaopulver
1 teskje bakepulver
En kvivsodd salt
2 teskjeer vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
1 teskje naturlig mandelekstrakt (dette hadde ikke jeg tilgjengelig, fåes sikkert på iherb)
1,25 dl macademianøttolje eller annen olje (jeg brukte smør, siden intet annet er tilgjengelig her på hytta)
2 eggehviter eller 1 egg (jeg brukte eggehvite)
1,75 dl ren "Maple Syrup". Her kan du sikkert bruke annen søtning, agave/yacon eller annet
0,75 dl "low-fat-milk" eller soyamelk (jeg brukte soyamelk)
1,25 dl hakket mørk sjokolade. Evt hakkede nøtter (valnøtter)
200 gram grovt hakket kirsebær, ferske eller frosne. Jeg hadde ikke kirsebær i kaken, men tinte kirsebær som jeg søtet og spiste ved siden av.

Forvarm ovnen til 170 grader. Bland alle tørre ingrediensene i en bolle . Tilsett de våte ingrediensene og bland godt. Hell alt over i en egnet kakeform. Stekes i 20-30 minutter til kaken er stekt. Avkjøles og deles i firkanter. Kan oppbevares i kjøleskapet i inntil 4 dager.

Ellers koser vi oss i snøen, tross opptil minus 20 grader. Det blir en del innetid, men også en del aking, hopping og korte skiturer. Disse labbene er gode å ha for små tær når det er så kaldt som det er nå. Jeg fikk nesten tårer i øynene når jeg fant frem disse igjen. De er så ufattelig søte og minner meg om min egen barndom. Jeg tror jeg bodde i slike gjennom hele vinteren.....
 

i

9 kommentarer

theperfectbody89

22.feb.2010 kl.22:02

Vanskelig når man ikke tåler så mye, syns det virker som du har full kontroll på hva han kan spise og ikke:)

Mette

23.feb.2010 kl.11:13

Så kult at du har prøvt kaken allerede! Ser nydelig ut og med litt mer prøving og feiling er jeg sikker på at du vil finne noe som gromguten elsker. Sikkert lurt å forsøke med mindre mel. Minnet om kaken er at den var ganske kompakt, men smeltet i munnen med nydelig smak av sjokolade, kokos og valnøtter. Kos dere på hytta!!!

Annema

23.feb.2010 kl.19:22

Har tenkt å prøve meg igjen - og da med litt mindre mel og med valnøtter.... Vi koser oss. FAntastiske forhold! Annema

Kristin

24.feb.2010 kl.18:31

Hei! Har lest bloggen siden oppstarten (fulgte med på lasset fra Sense of Style;)). Jeg har fått så mye inspirasjon fra deg, tusen takk! For en stund siden kom jeg over Elana's Pantry, kanskje det kan være noe for din familie? Her er nettsiden hennes i hverfall: http://www.elanaspantry.com/ Hun har en god del kaker og brød uten gluten i oppskriftssamlingen sin som ligger på nett også.

Hilsen Kristin

Amorine

24.feb.2010 kl.19:16

denne kaken står for øyeblikket i ovnen! nå skal jeg hoppe i dusjen etter en løpetur, og premien venter om litt :) gleder meg til å prøve!

GRØNT VANN

24.feb.2010 kl.22:08

Mmmm, denne så god ut! Må prøves en dag ja. Interessant blogg du har forresten, kommer til å følge med her ja :)

Amorine

24.feb.2010 kl.22:32

hmm... ble veldig tørr/smuldrete denne også. jeg brukte fibra mel, og en blanding av kokosolje og smør. den ble god, men må nok prøve mer væske, eller kortere steketid neste gang. :)

Annema

26.feb.2010 kl.17:14

Amorine. Jeg lagde en litt tilpasset variant i går, ble god. Jeg skal legge ut utskrift om litt. Annema

Ellen

03.mar.2010 kl.20:53

Hei. Kjempefin blogg som jeg følger så ofte jeg kan:-) Jeg har en sønn som jeg er ganske sikker på ikke tåler hverken gluten eller melk. Har tatt noen prøver hos fastlegen, men så lenge disse er OK vil ikke legen sjekker mer. Sier bare at han har følsom mage. Jeg har derfor bestemt meg for å kutte ut disse produktene, men synes det er vanskelig å finne gode erstatninger som han liker. Jeg har lest blant annet "Kjernesunn familie" og prøvd endel oppskrifter, men han liker ikke uvant mat. Har du noen gode tips til sunn mat for barn? Jeg tenker mest på måltidene utenom middagen som ofte er vanskeligere å endre på. Jeg er også veldig usikker på om han får i seg riktig mengde av kosttilskudd osv.

Hilsen Ellen

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits