140210: Vietnamesiske risruller/salatruller

Disse vietnamesiske salatrullene har jeg lagd tre ganger denne uken. Ikke rart jeg ikke har hatt tid til å blogge så mye (smil). Jeg har hatt en jentekveld her hjemme og vært i et jenteselskap - og begge gangene lagde jeg salatruller. Stor suksess. Jeg har fått helt dilla - så det blir nok ikke lenge til neste gang det havner salatruller på bordet vårt. Ungene insisterte på taco sist fredag, og da spiste jeg salatruller i stedet. Vidunderlig godt! Og oppskriften til retten fikk jeg fra en av dere lesere - jeg er deg evig takknemlig, Siw! Retten inneholder masse rå grønnsaker, men er ikke helt raw på grunn av rispapiret og risnudlene inni. Og ei heller sausen er raw, men her er det fullt mulig å gjøre tilpasninger. For eksempel er det fullt mulig å kun fylle risrullene med grønnsaker og la dippen være en hjemmelaget chilisaus blendet av utelukkende rå ingredienser. Og tamari kan også brukes som dip. Fortsatt ikke helt rått, men langt på vei. Oppskriften finner du under bildet.

Du kan enten gjøre rullene ferdige på forhånd, eller sette ingrediensene på bordet i skåler - slik at hver og en kan lage sine egne varianter. Jeg fikk tak i mange av ingrediensene fra Hong Kong Supermarked i Bernt Ankersgate 17 (Oslo Sentrum). Superbillige ingredienser (chilisaus, Hoisinsaus, scampi osv). Sørg for å ha kjøpt inn tynne risnudler, rispapir, hoisinsaus, chili, peanøttsmør (jeg bruker Monki sin) og grønnsaker på forhånd.

Oppskrift risruller/salatruller:
* Kok risnudler (ca. 4 minutter), skyll og sett tilside
* Stek scampi (uten skall) i olje og hvitløk, chili og urter eller i ferdig chilisaus. Sett tilside og avkjøl. Skjær evt opp i mindre biter. Hong Kong Supermarked (og sikkert andre asiatiske butikker) har veldig rimelige (og gode) scampi i frossendisken.
* Skjær opp dine favorittgrønnsaker i tynne strimler (Julienne). Jeg bruker mandolin, da går jobben i en fei. Jeg har brukt forskjellige grønnsaker, men det går stort sett i gulrot, agurk, vårløk og rødkål.
* Skjær opp isbergsalat i biter og legg i en skål. Sett bønnespirer i en skål.
* Masse urter er viktig til denne retten. Jeg brukte koriander, mynte og basilikum som jeg blandet og la i en skål. Får du tak i mynte og søtbasilikum fra en asiatisk butikk - kan det anbefales veldig. Setter god smak på retten. Spør i butikken om hva som passer til det du skal lage, de er hjelpsomme.
* Kok opp en kjele vann og gjør deg klar til "rullejobben":
Fukt et kjøkkenhåndle og legg på en fjøl. Hell det varme vannet over i en rund bolle. Ta ett rispapir og legg ned i vannet. Når papiret "faller helt sammen" etter noen sekunder tar du det opp igjen og legger det på det fuktige kledet. Legg først på litt isbergsalat, deretter de grønnsakene du ønsker, bønnespirer, masse urer, litt scampi, evt litt hakkede peanøtter (eller andre nøtter) og litt risnudler på toppen. Så ruller du stramt sammen, fold kantene inn - kantene vil klebe seg sammen av seg selv. Nå er du klar for neste rull.
* Anrett salatrullene på et fat. Pynt gjerne med en orkide eller to.

Nigellas bønnesaus (liten mengde, kan gjerne dobles eller triples):
Denne sausen er ikke i tråd med mine vanlige prinsipper og hører egentlig til festlige anledninger. Jeg kommer derfor til å prøve å gjøre tilpasninger etterhvert.
* 1 spiseskje sukker (kan kuttes ned eller erstattes med annen søtning)
* 1 spiseskje risvinager (kan erstattes med sitron)
* 1 spiseskje finraspet gulrot
* 4 spiseskjeer hoisinsaus (inneholder hvetemel, erstatt evt med tamari)
* 2 spiseskjeer varmt vann
* 1 spiseskje peanøttsmør
* 1 fersk rød chili, uten frø og skåret i fine skiver
* 1 spisekje hakket peanøtter (strøs på toppen, kan sløyfes)
Bland gulrotraspen med sukker (det søte) og vinagre/sitron. La stå mens du lager resten av sausen. Kok opp hoisinsaus og vann, tilsett peanøttsmør og kok et par sekunder. Avkjøl. Bland inn chili og gulrotblandinge. Has over i en serveringsbolle. Ha evt hakkede peanøtter over.

Da er det bare å spise i vei. Jeg foretrekker å spise disse med hendene og dyppe i bønnesaus, chilisaus, hoisinsaus eller tamari. Nam. Og ikke minst, super matpakkemat. Bare pakk rullene inn i plastfolie så de ikke faller fra hverandre.

Er du fortsatt i tvil om hvordan du lager risrullene, ta en titt på denne videoen (takk igjen til deg, Siw):

15 kommentarer

Silje Silje

14.feb.2010 kl.23:33

Hvor kjøpte du den lille miniblenderen din?

Siw

14.feb.2010 kl.23:37

Ser fantastisk godt ut Annema! Jeg har også helt dilla på disse vietnamesiske salatrullene og har den siste uken spist det hele fire ganger! hehehe:-)

Lager ofte litt ekstra, pakker inn i sølvpapir og spiser de dagen derpå - smaker like friskt og godt!

ET LIV I BALANSE.

14.feb.2010 kl.23:53

Jeg kjøpte min på TV-shop for mange år siden, men i dag vil jeg anbefale reiseblenderen som du finner inne på UKJuicers (UK). Den er helt super og står på ønskelisten min. Annema

Rocknrollballerina

15.feb.2010 kl.00:02

Nam, dette så godt ut, må prøves:)

Linn ♥

15.feb.2010 kl.07:09

Nam! det er godt. Jeg er halvt vietnamesisk, og spiser det av og til. :D

CN

15.feb.2010 kl.08:12

Så morsomt at du kan lage sånt, men jeg eller familien min lager det annerledes enn den oppskriften står der!

Men det er sykt lenge siden jeg har spist det!

Charlotte&Aurora

15.feb.2010 kl.16:08

http://gooshy.blogg.no/1266161266_blogg_vs_blogg_.html#comment :)

er veldig takknemmelig hvis du stemmer på oss!

Cassandra Cecilie

15.feb.2010 kl.19:29

Det er så godt det!

Charlotte&Aurora

16.feb.2010 kl.11:40

så fin blogg du har :)

har du lyst å være med i en konkurranse på bloggen vårs?

www.letmetellu.blogg.no ! :)

ha en fin dag

16.feb.2010 kl.16:37

Hei!

For en fantastisk blogg! Hvorfor har jeg ikke kommet over den før nå? Men jeg er glad jeg har kommet hit i dag iallefall! Har leitet vel og lenge etter en sånn blogg som dette. Driver selv med ashtanga yoga, det er FANTASTISK!

Hvis ikke du har gjort det før (har ikke vært gjennom alle artiklene), kunne du ha skrevet en artikkel om noen av de "spesielle" ulike ingridiensene du bruker, og event hvor man får kjøpt de? (var mange oppskrifter jeg kunne tenkt å prøve, men mange ukjente navn).? Mye å be om, men hadde vært topp!

Og, er du fortsatt fornøyd med juiceren din? Ønsker å kjøpe en,men vanskelig å vite.prisen var jo også fin. :)

Takk! Mvh FORNØYD leser

Lise

16.feb.2010 kl.17:24

Jeg kjøpte juicern som du anbefalte fra elkjøp, er superfornøyd! Jeg fikk den til 1195 i elkjøp i Moss. Ble veldig inspirert av dvd som jeg fikk med. Så til frokost ble det en juice av eple, agurk,spinat, stangselleri og ingefær. Nydelig. Lagde til ungene også. Turde ikke å lure oppi noen grønnsaker nå. De er supervare. Men juicen fra litt ananas, appelsin og eple falt i god smak. Så det er så flott at du har denne siden. Jeg henter masse inspirasjon herfra. Jeg kjøpte miniblenderen og blendtec min fra UKjuicer og kan anbefale de på det sterkeste. Jeg bestilte fra iHerb på rundt 800 kr så i etterkant fikk jeg en regning på 350 fra UPS med adm gebyr og toll. Lønner det seg da og kjøpe for en større sum siden adm gebyr var på 150 kr. Er det noen andre med erfaringer på netthandel.
Du hadde en utroolig fint blogg.

Livet ditt hørtes veldig spennende ut, så jeg tenker å følge med på bloggen din en stund til.

Masse flotte bilder i tillegg!

Stå på, du er flink =)

http://undheim93.blogg.no/

- Ann-Helen

ET LIV I BALANSE.

17.feb.2010 kl.10:44

Tusen takk for fine kommentarer fra dere alle. Lise, så bra du er fornøyd. Jeg må få sett på den DVD-en snart altså! Miniblenderen fra UK Juicers står på ønskelisten min. Når det gjelder iherb så vet jeg ikke helt, men det er mulig det lønner seg å kjøpe stort ja. Når det gjelder spesielle ingredienser så kjøper jeg stort sett fra Supernature og Røtter i Norge, men også Sanabona.no - og fra utlandet handler jeg mest hos Gojiking og iHerb. Lykke til. Annema

Mari

19.feb.2010 kl.19:55

Hei! Kom tilfeldigvis innom bloggen din for noen dager siden, og det er mye flott her! Kjempekjekt å lese. I dag lagte jeg disse herlige salatrullene! Nam nam:) Tusen takk for kjempegod oppskrift. Stå på videre, jeg kommer ihvertfall til å følge med på sida di.

Mari:)

ET LIV I BALANSE.

20.feb.2010 kl.00:15

Så bra! Gøy å høre! God helg. Annema

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits