140210: Vietnamesiske risruller/salatruller

Disse vietnamesiske salatrullene har jeg lagd tre ganger denne uken. Ikke rart jeg ikke har hatt tid til blogge s mye (smil). Jeg har hatt en jentekveld her hjemme og vrt i et jenteselskap - og begge gangene lagde jeg salatruller. Stor suksess. Jeg har ftt helt dilla - s det blir nok ikke lenge til neste gang det havner salatruller p bordet vrt. Ungene insisterte p taco sist fredag, og da spiste jeg salatruller i stedet. Vidunderlig godt! Og oppskriften til retten fikk jeg fra en av dere lesere - jeg er deg evig takknemlig, Siw! Retten inneholder masse r grnnsaker, men er ikke helt raw p grunn av rispapiret og risnudlene inni. Og ei heller sausen er raw, men her er det fullt mulig gjre tilpasninger. For eksempel er det fullt mulig kun fylle risrullene med grnnsaker og la dippen vre en hjemmelaget chilisaus blendet av utelukkende r ingredienser. Og tamari kan ogs brukes som dip. Fortsatt ikke helt rtt, men langt p vei. Oppskriften finner du under bildet.

Du kan enten gjre rullene ferdige p forhnd, eller sette ingrediensene p bordet i skler - slik at hver og en kan lage sine egne varianter. Jeg fikk tak i mange av ingrediensene fra Hong Kong Supermarked i Bernt Ankersgate 17 (Oslo Sentrum). Superbillige ingredienser (chilisaus, Hoisinsaus, scampi osv). Srg for ha kjpt inn tynne risnudler, rispapir, hoisinsaus, chili, peanttsmr (jeg bruker Monki sin) og grnnsaker p forhnd.

Oppskrift risruller/salatruller:
* Kok risnudler (ca. 4 minutter), skyll og sett tilside
* Stek scampi (uten skall) i olje og hvitlk, chili og urter eller i ferdig chilisaus. Sett tilside og avkjl. Skjr evt opp i mindre biter. Hong Kong Supermarked (og sikkert andre asiatiske butikker) har veldig rimelige (og gode) scampi i frossendisken.
* Skjr opp dine favorittgrnnsaker i tynne strimler (Julienne). Jeg bruker mandolin, da gr jobben i en fei. Jeg har brukt forskjellige grnnsaker, men det gr stort sett i gulrot, agurk, vrlk og rdkl.
* Skjr opp isbergsalat i biter og legg i en skl. Sett bnnespirer i en skl.
* Masse urter er viktig til denne retten. Jeg brukte koriander, mynte og basilikum som jeg blandet og la i en skl. Fr du tak i mynte og stbasilikum fra en asiatisk butikk - kan det anbefales veldig. Setter god smak p retten. Spr i butikken om hva som passer til det du skal lage, de er hjelpsomme.
* Kok opp en kjele vann og gjr deg klar til "rullejobben":
Fukt et kjkkenhndle og legg p en fjl. Hell det varme vannet over i en rund bolle. Ta ett rispapir og legg ned i vannet. Nr papiret "faller helt sammen" etter noen sekunder tar du det opp igjen og legger det p det fuktige kledet. Legg frst p litt isbergsalat, deretter de grnnsakene du nsker, bnnespirer, masse urer, litt scampi, evt litt hakkede peantter (eller andre ntter) og litt risnudler p toppen. S ruller du stramt sammen, fold kantene inn - kantene vil klebe seg sammen av seg selv. N er du klar for neste rull.
* Anrett salatrullene p et fat. Pynt gjerne med en orkide eller to.

Nigellas bnnesaus (liten mengde, kan gjerne dobles eller triples):
Denne sausen er ikke i trd med mine vanlige prinsipper og hrer egentlig til festlige anledninger. Jeg kommer derfor til prve gjre tilpasninger etterhvert.
* 1 spiseskje sukker (kan kuttes ned eller erstattes med annen stning)
* 1 spiseskje risvinager (kan erstattes med sitron)
* 1 spiseskje finraspet gulrot
* 4 spiseskjeer hoisinsaus (inneholder hvetemel, erstatt evt med tamari)
* 2 spiseskjeer varmt vann
* 1 spiseskje peanttsmr
* 1 fersk rd chili, uten fr og skret i fine skiver
* 1 spisekje hakket peantter (strs p toppen, kan slyfes)
Bland gulrotraspen med sukker (det ste) og vinagre/sitron. La st mens du lager resten av sausen. Kok opp hoisinsaus og vann, tilsett peanttsmr og kok et par sekunder. Avkjl. Bland inn chili og gulrotblandinge. Has over i en serveringsbolle. Ha evt hakkede peantter over.

Da er det bare spise i vei. Jeg foretrekker spise disse med hendene og dyppe i bnnesaus, chilisaus, hoisinsaus eller tamari. Nam. Og ikke minst, super matpakkemat. Bare pakk rullene inn i plastfolie s de ikke faller fra hverandre.

Er du fortsatt i tvil om hvordan du lager risrullene, ta en titt p denne videoen (takk igjen til deg, Siw):

15 kommentarer

Silje Silje

14.feb.2010 kl.23:33

Hvor kjpte du den lille miniblenderen din?

Siw

14.feb.2010 kl.23:37

Ser fantastisk godt ut Annema! Jeg har ogs helt dilla p disse vietnamesiske salatrullene og har den siste uken spist det hele fire ganger! hehehe:-)

Lager ofte litt ekstra, pakker inn i slvpapir og spiser de dagen derp - smaker like friskt og godt!

ET LIV I BALANSE.

14.feb.2010 kl.23:53

Jeg kjpte min p TV-shop for mange r siden, men i dag vil jeg anbefale reiseblenderen som du finner inne p UKJuicers (UK). Den er helt super og str p nskelisten min. Annema

Rocknrollballerina

15.feb.2010 kl.00:02

Nam, dette s godt ut, m prves:)

Linn ♥

15.feb.2010 kl.07:09

Nam! det er godt. Jeg er halvt vietnamesisk, og spiser det av og til. :D

CN

15.feb.2010 kl.08:12

S morsomt at du kan lage snt, men jeg eller familien min lager det annerledes enn den oppskriften str der!

Men det er sykt lenge siden jeg har spist det!

Charlotte&Aurora

15.feb.2010 kl.16:08

http://gooshy.blogg.no/1266161266_blogg_vs_blogg_.html#comment :)

er veldig takknemmelig hvis du stemmer p oss!

Cassandra Cecilie

15.feb.2010 kl.19:29

Det er s godt det!

Charlotte&Aurora

16.feb.2010 kl.11:40

s fin blogg du har :)

har du lyst vre med i en konkurranse p bloggen vrs?

www.letmetellu.blogg.no ! :)

ha en fin dag

16.feb.2010 kl.16:37

Hei!

For en fantastisk blogg! Hvorfor har jeg ikke kommet over den fr n? Men jeg er glad jeg har kommet hit i dag iallefall! Har leitet vel og lenge etter en snn blogg som dette. Driver selv med ashtanga yoga, det er FANTASTISK!

Hvis ikke du har gjort det fr (har ikke vrt gjennom alle artiklene), kunne du ha skrevet en artikkel om noen av de "spesielle" ulike ingridiensene du bruker, og event hvor man fr kjpt de? (var mange oppskrifter jeg kunne tenkt prve, men mange ukjente navn).? Mye be om, men hadde vrt topp!

Og, er du fortsatt fornyd med juiceren din? nsker kjpe en,men vanskelig vite.prisen var jo ogs fin. :)

Takk! Mvh FORNYD leser

Lise

16.feb.2010 kl.17:24

Jeg kjpte juicern som du anbefalte fra elkjp, er superfornyd! Jeg fikk den til 1195 i elkjp i Moss. Ble veldig inspirert av dvd som jeg fikk med. S til frokost ble det en juice av eple, agurk,spinat, stangselleri og ingefr. Nydelig. Lagde til ungene ogs. Turde ikke lure oppi noen grnnsaker n. De er supervare. Men juicen fra litt ananas, appelsin og eple falt i god smak. S det er s flott at du har denne siden. Jeg henter masse inspirasjon herfra. Jeg kjpte miniblenderen og blendtec min fra UKjuicer og kan anbefale de p det sterkeste. Jeg bestilte fra iHerb p rundt 800 kr s i etterkant fikk jeg en regning p 350 fra UPS med adm gebyr og toll. Lnner det seg da og kjpe for en strre sum siden adm gebyr var p 150 kr. Er det noen andre med erfaringer p netthandel.
Du hadde en utroolig fint blogg.

Livet ditt hrtes veldig spennende ut, s jeg tenker flge med p bloggen din en stund til.

Masse flotte bilder i tillegg!

St p, du er flink =)

http://undheim93.blogg.no/

- Ann-Helen

ET LIV I BALANSE.

17.feb.2010 kl.10:44

Tusen takk for fine kommentarer fra dere alle. Lise, s bra du er fornyd. Jeg m f sett p den DVD-en snart alts! Miniblenderen fra UK Juicers str p nskelisten min. Nr det gjelder iherb s vet jeg ikke helt, men det er mulig det lnner seg kjpe stort ja. Nr det gjelder spesielle ingredienser s kjper jeg stort sett fra Supernature og Rtter i Norge, men ogs Sanabona.no - og fra utlandet handler jeg mest hos Gojiking og iHerb. Lykke til. Annema

Mari

19.feb.2010 kl.19:55

Hei! Kom tilfeldigvis innom bloggen din for noen dager siden, og det er mye flott her! Kjempekjekt lese. I dag lagte jeg disse herlige salatrullene! Nam nam:) Tusen takk for kjempegod oppskrift. St p videre, jeg kommer ihvertfall til flge med p sida di.

Mari:)

ET LIV I BALANSE.

20.feb.2010 kl.00:15

S bra! Gy hre! God helg. Annema

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - p alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits