190110: Dagens innkjøp. Litt rått og litt ikke-rått.

I dag var jeg på Røtter for å hjelpe mammaen til en jeg kjenner og handle inn varer. Mitt første oppdrag som "Personlig Shopper" innenfor helsebringende mat? Sikkert et marked for det også der ute. Vel, hun har i allefall cøliaki og kraftige intoleranser på en rekke produkter. For henne er dette en stor og nærmest uoverkommelig endring i tilværelsen. Har man levd et langt liv på norsk tradisjonelt kosthold og man etterhvert blir så syk av den maten man spiser at man må kutte ut det aller meste - ja da skjønner jeg at det kan føles vanskelig. Jeg gjorde mitt beste for å hjelpe henne å plukke alternativer og håper at det kan hjelpe henne i gang med å få et litt mer spennende og variert kosthold basert på ting kroppen hennes tåler. Neste skritt blir å hjelpe henne med det praktiske, nemlig å lage god hverdagsmat som hun tåler og kan spise til daglig.

Siden jeg først var innom Røtter ble det selvsagt litt varer med hjem denne gangen også. For i tillegg jaktet jeg selv på nye produkter til et av mine barn som har cøliaki og som tidligere hadde kraftige intoleranser på en rekke matvarer. Jeg gjorde en ny intoleransetest på ham i fjor høst. Resultatet var oppløftende sammenlignet med første testen for en del år tilbake. Men, han har utviklet nye intoleranser - typisk mot ting han har spist mye av etter at han fikk diagnosen i 2004. Blant annet reagerer han nå kraftig på bokhvete - så da er det ingen vei tilbake. Jeg må finne alternativer. Det er faktisk ikke like lett nå som det var i starten. Han har fått sine vaner, er mer kresen og veldig selektiv i matveien, så jeg jobber stadig for å finne frem til noe som han liker. Helst vil jeg jo at han skal spise som meg, men det er han ikke enig i. Å presse ham fører ikke frem, men nøkkelen er å kunne tilby ham mat som er både godt, sunt, glutenfritt og variert nok. Jeg fant noen nye typer glutenfrie- og bokhvetefrie nudler i dag. De fantes i flere varianter, blant annet "Brun ris og wakame (tang)" og "Brun ris og mais". Merket heter "King Soba". I tillegg fant jeg glutenfri og ikke minst sukkerfri cornflakes som jeg blander med glutenfri havregryn og serverer med rismelk (m/vanilje). I tillegg tok jeg med meg gojibær, glutenfri soyasaus (tamari) og tahini (sesamsmør) uten salt. Seksåringen min har fått dilla på å dyppe selleristang i tahini, og ingenting gleder meg mer enn det.

I tillegg fant jeg frem til en gammel barnefavoritt fra mange år tilbake, nemlig "SAMBA". Av en eller annen grunn har barna aldri glemt dette pålegget, men jeg har aldri funnet det igjen noe sted. Jeg - som mange andre - føler et stadig press for å kjøpe Nugatti og andre pålegg som barna ser i matpakka til sine venner og som de også får servert hjemme hos andre. Men nå kjenner de jo meg - og vet hvorfor jeg aldri kjøper det - og det blir ikke så mye sure miner av det egentlig. Men nå fant jeg SAMBA - og har tenkt å overraske dem med den på hytta i helgen. Dette blir hyttepålegg. Ren luksus med andre ord. Samba inneholder 45% hasselnøtter - i motsetning til vanlig nøttepålegg som inneholder veeeeldig lite nøtter. Nøttepålegg uten nøtter....vel-vel? Samba inneholder i tillegg rårørsukker, kakao og ren bourbon vanilje. Ikke det sunneste pålegget på markedet, men sunnere enn så uendelig mye annet vi dytter i de små kroppene. Og veldig veldig godt! Gjett om det er noen som kommer til å juble til frokosten lørdags morgen: "Baker Hansens Supergrove Brød med Samba på. Hyttemat er Nam-Nam! Mamma må ha tatt helt av, dere!!" Men, min hemmelige plan er å prøve å lage Samba selv, på min sunnere raw-food-måte. Og blir den noe å skryte av - så kommer den selvsagt frem til dere også. Godnatt, kjære lesere!

9 kommentarer

Mette

20.jan.2010 kl.02:10

Her kommer en kommentar fra meg på andre siden av jordkloden :-) Får ikke vært innom så ofte, men der hvor vi har internet må jeg naturligvis innom og se hva du holder på med på matfronten. Herlig at du kan hjelpe venner med shopping i tillegg til de flotte tips og oppskrifter du har på siden din. Ikke lett å vite hvor man skal starte når det meste er nytt og ukjent. Måtte le da du skrev om Samba. Husker at barna digget det pålegget før i tiden og det må naturligvis prøves igjen når vi er tilbake.

Gleder meg til å prøve dine siste tips når jeg kommer hjem til Blendtecen min. Ha det bra så lenge! Stor klem fra Mette

Annema

20.jan.2010 kl.08:33

Så kjekt å høre fra deg Mette. Vi sees snart. Take care. Annema

Mjuuugly

20.jan.2010 kl.08:42

Du har en nydelig blogg! Jeg elsker å lese innleggene dine, utrolig inspirerende.

Nå skal jeg lete etter "Samba" i alle mulige butikker =)

Ha en fantastisk fin dag!

Annema

20.jan.2010 kl.09:59

Så hyggelig å høre! Samba finner du i helsekostrelaterte butikker. Ha en fin-fin dag. Annema

Siv

20.jan.2010 kl.15:40

Hei

Bruker du Sukrin i maten din?? Evnt om ikke, hvorfor ikke?

Annema

20.jan.2010 kl.15:47

Siv: Jeg gjør ikke det, men det er ingen spesiell grunn til det. Jeg kjenner ikke så godt til det. Jeg vet at Madhu bruker en del av det, så jeg vurderer å se nærmere på det. Det skal visstnok fungerer veldig bra smaksmessig kombinert med Stevia. Annema
Samba hørtes ut som ett mye sunnere alternativ til vanlig nugatti osv, takk for tips:)

therese

20.jan.2010 kl.23:52

Og så er det jo chokoreal også! Det elsket barna mine før. Nå er de vant til at vi ikke har søte ting på maten. Barna mine går heldigvis på en skole hvor det ikke er særlig kultur for søte ting i matpakkene. Sunn cornflakes er et ønske herfra også, men det blir for dyrt - en pakke kan forsvinne på to dager. Så det får holde med havregryn og rismelk isteden!

ET LIV I BALANSE.

21.jan.2010 kl.09:37

Fortsett som du gjør,Therese. Kom gjerne med forslag til ikke-søte pålegg. Synes det meste som finnes av pålegg er søtt og inneholder sukker. Annema

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits