070110: Hjemmelaget grønnsaksbuljong!

Jeg har ikke så mange nyttårsfortsetter egentlig. Eller jo, kanskje jeg har det. Jeg har lyst til å komme i gang igjen med å trene litt mer regelmessig. Jeg har lyst til å komme meg ut på ski litt oftere nå som det endelig ser ut til at Kong Vinter trives her på Østlandet. Og når det gjelder mat har jeg lyst til å introdusere mange flere grønnsaksretter for familien min. Jeg merker en stadig mindre motstand mot grønnsaker hos mine to eldste barn på seks og åtte. Minstemann er derimot superskeptisk til det meste, men det er greitt. Det endrer seg nok over tid. Jeg har allerede begynt det nye året med å kutte opp grønnsaker som gulrotstaver, agurkstaver og sukkererter til hver eneste middag og sette midt på bordet sammen med en skål rømmedipp. Det går ned på høykant! De siste dagene har ungene hatt en lek seg i mellom om hvor mange erter det er inni sukkerertene - og det er selvsagt om å gjøre å ha størst erter. Det ser man enkelt ved å holde sukkererten opp mot stearinlyset. Og det knaskes i vei. Ganske herlig å se egentlig. I dag overrasket de meg med å spise en irrgrønn grønnsakssuppe (oppskrift kommer) laget på grønnsaksbuljong og spinat - som jeg aldri trodde de ville spise. Dette lover godt for det nye året.

For å lage god og næringssrik suppe er det viktig med en god kraft som base. Jeg hadde massevis av rotgrønnsaker igjen etter jula - og da passet det perfekt å lage grønnsaksbuljong. Jeg kuttet opp sellerirot, pepperot, selleri, gulrot, løk, et par stjerneanis og det jeg hadde igjen av urter i vinduet, masse gressløk og fennikel. Litt hvitvinsrester fra jula havnet også oppi. Og hvitløk. Jeg lot grønnsakene koke opp før jeg lot det stå og syde en god stund til grønnsakene var møre. Deretter tilsatte jeg himalayasalt og pepper. Så lot jeg kraften stå og trekkelenge med lokket halveis over. Så silte jeg bort grønnsaker og urter og helte kraften over i beholdere som nå ligger i fryseren og venter på god suppe. Oppskrift på første suppe kommer snart.


En god kraft er alfa og omega som base for en god suppe. Så mye bedre og sunnere enn buljong fra butikken....

3 kommentarer

Sara

08.jan.2010 kl.16:01

Høres deilig ut:-) Vi skal snart få oss en fryser (har bare et kombiskap nå) og da skal jeg jammen prøve denne. Skal bli deilig med fryser med plass...

Lise Christin

08.jan.2010 kl.20:07

Jeg har bestilt meg en Blendtec fra UKjuicers i dag. Er så spent, merker at min smoothiemaskin ikke er optimal(kenwood smoothie pris 299). Du skrev at du hadde sendt en bestilling til gojiking, jeg lurer på hvor mye handlet du for og i tilfelle hvor mye er det i toll? Lønner det seg kanskje å handle litt ellers betaler man jo mye i frakt. Kjempefint hvis du sender et svar. Jeg er forresten innom bloggen din nesten hver dag og jeg blir så inspirert. Takk for en kjempefin blogg.

Annema

09.jan.2010 kl.00:31

Sara: Lykke til!

Lise: Du har noe å se frem til. Vet ikke hva jeg skulle gjort uten min blendtec. Det varierer litt, men nå handlet jeg for rundt 700 kroner. Jeg slipper som oftest å betale noe toll, siden GojiKing deler opp forsendelsen slik at små pakker havner rett i postkassa mi. Nokså greitt. Takk for super tilbakemelding. Annema

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits