060110: Hvor sunt er egentlig Omega 3-tilskudd?

Dette er noe jeg har kviet meg for å skrive om lenge, men når til og med Mattilsynet setter temaet på agendaen så er jeg ikke sen om å kommentere det.

Aller først; det er vel ingen tvil om at kroppen vår trenger tilførsel av essensielle fettsyrer - hvorav Omega 3 er den aller viktigste å få i seg. Men for å få i oss nok EPA og DHA (fra Omega 3) er vi fostret opp med at tran er sunt og at omega 3 på kapsel er det eneste saliggjørende. Og det er nok riktig at den beste kilden for EPA og DHA er fiskeolje eller kanskje enda bedre krillolje. Men hva hjelper det hvis oljen i kapslene allerede har harsknet før den når kroppen vår? Da virker jo oljen mot sin hensikt. Første gang jeg leste om dette ble jeg faktisk litt skremt. Det var nesten sånn at jeg ønsket at jeg aldri hadde lest dette. Jeg tolket det først som skremselspropaganda fra en eller annen fanatiker, men har etterhvert skjønt at det er noe i dette og at det må taes på alvor.

En diett basert på raw food inneholder masse sunne fettsyrer. Den er rik på avocado, oliven, linfrø, hampfrø, solsikkefrø og nøtter, linfrøolje og hampfrøolje (begge de sistnevnte har omega 3 og 6). I tillegg brukes mye olivenolje og extra virgin kokosolje. Utfordringen kan derimot bli å få i seg nok DHA - og da er det fortsatt omega 3 fra fiskeolje/krillolje som er den beste kilden. Og da helst ren kaldpresset omega 3. Og det er her utfordringen ligger. Jeg tok tidlig et standpunkt i forhold til dette. Jeg har aldri gitt ungene tran og ei eller vanlig omega 3. Jeg gir dem derimot en kapsel med krillolje (fra Pharmanex eller Neptun) hver dag. Det ligger såpass mye dokumentasjon bak deres produkter og produksjonsprosess at jeg har valgt å stole på at disse leverandørene gir meg et rent og kaldpresset produkt. Krillolje inneholder de viktige EPA- og DHA-fettsyrene, men har også mange andre positive egenskaper (blant annet den kraftige "superantioksidanten" astaxanthin). Jeg tar også krillolje selv, men mer sporadisk - siden jeg daglig får i meg mye Omega 3 gjennom kostholdet mitt. Så hva skal du gjøre? Vel, aller først ville jeg sørget for å velge en leverandør av Omega 3 som jeg kan stole på og som kan dokumentere at produktet er rent. Og jeg tror jeg ville valgt krillolje, selv om det er dyrere. Et generelt råd er også å ikke la oljer stå for lenge etter at korken er åpnet. De harskner veldig veldig fort og kan da gjøre mer skade enn godt for kroppen din. At professor Bjarne Østerud ved Helsevitenskapelig fakultet ved Universitetet i Tromsø mener at tranen helst bør kastes tilbake på havet er jo noe jeg ville tatt hensyn til.

Krillolje inneholder superoksydanten Astaxanthin, derav den kraftige rødfargen. Les mer om krill her. 

22 kommentarer

Gina

06.jan.2010 kl.10:43

Dette er faktisk helt sykt! Hvor kjøper du krilloljen din?

Jeg har veldig lyst til å kjøpe en raw food oppskriftsbok. Har du noen anbefalinger?:)

Tenkte kanskje kjøpe "raw food på svenska".

ET LIV I BALANSE.

06.jan.2010 kl.10:52

Jeg kjøper krilloljen min fra en av de to linkene jeg har lagt inn i artikkelen, enten fra Pharmanex eller fra Sanabona (Neptun krillolje). Det finnes sikkert en del andre trygge leverandører, det er bare å sjekke litt rundt på nettet. Jeg har Raw Food på Svenska. Den er en fin start. Super-Nature.no har også en dansk kokebok som er ganske fin. Den heter RawFood. Hvis du bor i Oslo har Tanum på Karl Johan en del Raw Food- bøker tilgjengelig. Jeg holder også på å oversette en veldig fin og informativ amerikansk raw-food-bok til norsk som forhåpentligvis kommer på markedet i 2010 hvis alt går som planlagt. HIlsen Annema

Kine Bekken

06.jan.2010 kl.11:21

Fin blogg du har! :) Tar daglig omega3, men kanskje på tide å gå over til krilloljen da :)

- Kine -

saynoo1

06.jan.2010 kl.11:22

Ha en kjempe fin dag=D

Julie..

06.jan.2010 kl.11:30

Jeg tror ikke omega 3 er noe farlig . Jeg tror det er sunt :D

Cathrine

06.jan.2010 kl.11:32

Ja, det er jo sunt! Vi trenger jo det..

andreeeee

06.jan.2010 kl.11:32

Fin blogg :)

Jeg setter stor pris på at du slenger en kommentar på bloggen min :)

http://andreeeee.blogg.no/

Sigrid Kvåle

06.jan.2010 kl.11:36

eg trur kosttilskudd er oppskrytt, og den beste måten å få i seg næringsstoff må jo være å ete ferske råvarer som inneholder desse næringsstoffa. Og ikkje næringsstoff i behandla og foredla form.

Kari

06.jan.2010 kl.12:08

Anar ikkje kor sunt det eigentleg er, men eg tek det ikkje, for det smakar dritt (: Kanskje teit å seie det, men det gjer faktisk det ^^

Elisabeth

06.jan.2010 kl.12:15

Hei :-)

I forbindelse med fordypningsemnet mitt har jeg laget en undersøkelse om blogging og påvirkning i forbruker samfunnet og det ville vært flott om du kunne ta deg et par minutter for å svare på den. Jeg blir veldig takknemlig om du kan tipse andre bloggere og blogglesere om den også!

Følg linken: http://surveys.polldaddy.com/s/724F5628A69252C0/

På forhånd, takk!

-elisabeth

Vibeke

06.jan.2010 kl.12:20

Hei fin blogg, da bestiller jeg krillolje i dag :)

Karit

06.jan.2010 kl.15:39

Hei. Jeg kjøper fiskeoljen hos Vitomega. Bestiller via nettet, de holder til i Trondheim. Meget bra kvalitet, hele familien har brukt oljen i mange år.

Gina

06.jan.2010 kl.16:26

Takk for svar:)

Leonora

06.jan.2010 kl.17:33

Hei Annema:-)

Hva er din mening om Udo's Choice? Vet du hvor Omega 3 kommer fra i denne oljen?

Christina S

06.jan.2010 kl.20:26

Beklager, her er det lite tran i huset. Jeg er svensk og vi har ingen tradisjon med å spise tran og jeg er allergisk mot fisk/skalldyr, og har styrt unna tranen. Jeg har nylig begynt å ta "unos choice - olje", og i perioder har jeg tatt omega nr? kapsler fra helsekosten. Barna får ingen tran eller omega oljer, men hvis jeg finner noe som går ned, kjøper jeg det. Tips? Husker noe som så ut som bamser fra helsekosten en gang...

Annema

06.jan.2010 kl.22:17

Leonora: Udo´s Choice har jeg prøvd å bruke flere ganger, men det ender alltid med at jeg må kaste flasken fordi den står for lenge i kjøleskapet og harskner. Oljen harskner fort og jeg har aldri klart å drikke alt som er i den. Rett og slett fordi jeg ikke klarer smaken. Mulig den finnes i kapselform, det hadde funket bedre for meg. Udos Choice består av 9 vegetabilske spesialoljer og sies å ha en ideell balanse mellom omega 3, 6 og 9. Oljen kommer blant annet fra linfrø, sesam og solsikkefrø. I tillegg inneholder den uraffinerte oljer fra ris- og havrekli samt nattlysolje.

Christina: Jeg har to små barn som tygger krilloljekapsler hver dag og det har de gjort fra de var rundt ett år. Eldstemann derimot nekter. Han klarer ikke smaken. Derfor klemmer jeg ut oljen til ham på en skje og heller litt Sanasol (!!) oppi. Over tid har jeg redusert Sanasolmengden sakte men sikkert - men fortsatt ikke aktuelt med rene kapsler. Så jeg tror nøkkelen er å finne en måte å kamuflere smaken på. Husk også at du kan bruke linfrøolje og omegarike frø når du lager smoothie. Annema

Tine

07.jan.2010 kl.08:54

God morgen!

Jeg tar også krill og har stor tro på denne omega-3, fremfor fiskeolje basert. Jeg kjøper Krill fra Vitaplex i dagligvaren og det er ikke så dyrt som i Helsekost. Bare et tips :)

Linn

07.jan.2010 kl.14:03

1 ss Odelia Rapsolje om dagen gjør susen ;)

Mina

19.jan.2010 kl.16:54

Hei,

Du har kanskje ikke så mye i mot det ettersom hun henviser til din blogg, men jeg oppdaget denne dama har ordrett kopiert hele denne bloggposten din og publisert den på sin egen side. Tenkte du vile vite om det. Se følgende link: http://sivsskriblerier.blogspot.com/2010/01/omega-3sunt.html

ET LIV I BALANSE.

19.jan.2010 kl.23:17

Mina: Takk for tips! Det kan ved første øyekast se ut som hun har skrevet artikkelen selv. Synes personlig at det på en bedre måte burde fremkomme at det ikke er hun som har skrevet artikkelen. Men dette er jo baksiden med Internett. Alt er lov. Jeg velger å ta det som et kompliment. Annema

Mina

20.jan.2010 kl.13:09

Annema: Ja, det var ikke akkurat tydelig at hun hadde lånt artikkelen fra deg jeg heller. Men alt er ikke lov - det står faktisk nederst på hvert eneste av dine innlegg med liten skrift "Bloggen skrives av © ET LIV I BALANSE. og er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse".

Anyways, sikkert lurt å bare ta det som et kompliment, ja! Ha en fin dag :)
Udo `s choice skal være ett kjempebra alternativ til fiskeolje osv, men man bør ta den flytende fordi det er veldig lave doser i kapslene..men om man får i seg mye omega 3 osv. gjennom kostholdet kan det funke med kapslene også! jeg har også litt problemer med smaken må jeg innrømme..

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits