311209: Romjulssnadder

Så var 2009 nesten over. Jeg hadde ambisjoner om å blogge mer i julen, men det har rett og slett ikke blitt tid. Det har vært aktiviteter nesten hver dag, nesten for mye av det gode. Og mye sosialt her i heimen. For første gang har jeg kjent på kroppen hvor fargeløs julen er i matveien. Det går stor sett i kjøtt i alle varianter; ribbe, svor, flesk, pinnekjøtt, poteter, rakfisk osv.osv. Julaften er det tradisjonelt svineribbe her i huset - og den tradisjonen måtte jeg holde i år også. Men for første gang satte jeg også en salat på bordet. Det ble et stykke ribbe på meg også, men også masse salat. Det fungerte helt greitt (selv om svigermor sikkert lurte på hva jeg drev på med). I tillegg serverte jeg ovnsstekte rotgrønnsaker til ribben. Det fungerte også helt fint. Jeg lagde min egen riskrem i år i tillegg til den tradisjonelle, basert på oppskriften fra Kjernesunn Familie. Generelt synes jeg det har vært ganske krevende å holde seg til et rått kosthold i julen. Men jeg har hatt et avslappet forhold til det og ikke latt meg stresse av det. Jeg vet at det er lett å komme tilbake til mitt vanlige liv på nyåret. En annen ting som er greitt å erfare er at kroppen faktisk reagerer når jeg prøver meg på gamle matvaner. Dette har jeg skjønt er ganske vanlig når man har spist lett og rått en stund. Jeg merker det nokså umiddelbart i halsen (immunreaksjon),  i magen og på energinivået - spesielt når jeg spiser kjøtt, ost og andre melkeprodukter. For meg er det et bevis på at kroppen min trives best med et lett og grønt kosthold. Her er noen bilder fra min jul:

Julefrokostene er ikke alltid like lette å komme seg gjennom. Men nå er jeg tilbake her; med mine tørkede bokhvetefrø, glutenfri havregryn, mandelmelk, friske bær og tørket fiken. Nam.

Tre ganger i julen har jeg laget den rå sjokoladekaken dere har fått oppskriften på tidlgiere. Det har vært en ganske stor suksess. Det interessante er at den smaker litt forskjellig fra gang til gang. Jeg hadde nok litt mer rå kakao i disse gangene for å få en sterkere sjokoladesmak - og det var skikkelig digg.

Jeg har også laget denne sorbeten flere ganger - også den til stor glede for mine gjester, både store og små. En av mine bittesmå gjester fikk ikke nok av denne og forsynte seg flere ganger. Og gojibærene gikk ned på høykant. Det tar bare minutter å lage denne i min Blendtec. Frosne bær, moden banan, litt vann, fersk appelsinjuice kjøres i blender til sorbetkonsistens. Bruk mer væske hvis du ikke har en like kraftig blender. Ønsker du en søtere smak kan du tilsette mango eller agavesirup. Pynt med bananskiver og masse gojibær på toppen. Noen valgte også å spise denne som saus til sjokoladekaken.

Rotgrønnsaker på julaften! Her ser du søtpotet, rødbeter og sellerirot kuttet i biter, smurt inn med en god olivenolje, krydret med salt, pepper og masse fersk timian. Kjempegodt!

Min dessert på julaften. Riskrem kokt på brun ris, vann, kokosmelk og vanilje. Hakkede mandler på toppen. Jordbærsaus lages av frosne jordbær som er tint og delvis blendet sammen med litt agave.Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits