241109: Leskende og næringsrik granateplejuice

Det er vinter i Norge, men det skader vel ikke å få inn noen eksotiske innslag i kosten vår innimellom. Granateplet er en fascinerende frukt. På utsiden ser den egentlig ganske trist ut, men på innsiden finner du seks hulrom som er fyllt opp med saftige røde kjerner som ligger tett i tett. Smaken på kjernene er både veldig søt og sur. Granateplet kan spises som den er, men det er ikke så lett å få ut kjernene uten at det spruter fargerik fruktsaft vegg-i-mellom. Men morsomt er det, for både store og små. Og det er ikke måte på hvor mange kjerner man kan plukke ut fra en frukt. Ganske nøyaktig skal det i følge hellige skrifter være 613 kjerner i granateplet - like mange som antall lover i Det Gamle Testamentet. Jeg kan ha et granateple liggende ganske lenge i kjøleskapet uten at det går utover kvaliteten på kjernene innvendig. Så selv om skallet kan se litt stusselig og flekkete ut - er dette bare et tegn på modenhet - og kjernene er like saftige og gode.

Granateplet er stappfult av antioksydanter. Det ligger helt i "toppsjiktet" når det gjelder antioksydantnivå i frukt! Det kan fort bli søl når du skal åpne et granateple. Så hvordan i all verden åpner man det uten å skade kjærnene og søle til hele huset? Ta på deg forkle og kutt av bunn og topp med en liten kniv. Da vil du se hulrommene. Skjær langs veggene i hulrommene og brekk hulrommene fra hverandre. Plukk ut kjernene fra alle hulrommene uten å bruke for mye kraft. Bruk sitron for å fjerne evt farge du får på hendene. Spis rett fra bollen (ungene elsker det!) eller strø over salaten. Eller lag juice som meg. Jeg la kjerner fra to frukter i blenderen. Kjør til du får juice. Hell gjennom en sil for å få bort alle de små steinene. Press evt saft fra noen appelsiner og bland inn. Drikk i vei. Blir det for søtt blander du ut med vann. Nyyyt.

granat3
Fersk granateplejuice med appelsinsaft.
granat4
Granateplekjernene kan spises som de er, ren snacks!

3 kommentarer

Sara

25.nov.2009 kl.15:54

Mmmm, granateple er kjempegodt, både å spise og som jus. For de som liker litt bittert er det godt å blande med grapefrukt jus. Hvis det blir "for mye" er det godt med vannmelon også:-)

Vibeke

25.nov.2009 kl.20:19

Hei! Off topic - men jeg tenkte jeg måtte spørre deg, siden det virker som du har god greie på dette. Jeg ønsker meg sårt en dehydrator, men å betale nærmere 3000 kroner blir ikke mulig slik ting er nå... jeg kom over disse typene - hva tror du? De er helt sikkert ikke like bra som Exalibur sine, men de gjør vel jobben sin...? Har heller ikke så god plass på kjøkkenet, så den minste hadde egentlig passet helt fint. http://www.smart-artikler.no/produkter/dryers/torkere.asp?nodeid=0

Ha en fin kveld!

Eduanna

25.nov.2009 kl.21:27

Bra tips, granateple er kjempegodt. Et annet tips til å få ut kjernene er, vel og merke om du har en bolle/skål som ikke er alt for liten, å banke de ut med sløvsliden av en kniv på skallet,

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits