301009: Raw food ingen ny trend

Raw food eller living food er ikke noe nytt, selv om det kan føles sånn her hjemme. Det finnes mange ulike retninger innenfor raw food - og det har eksistert i mange mange år. Men de siste årene har raw food fått en ny renessanse, mest sannsynlig fordi mange kjente personer i USA begynte å leve på denne måten for en del år tilbake. Dermed har det nådd ut til stadig flere og det har poppet opp massevis av forgreninger av raw living food. Men opprinnelsen til det hele regnes for å være Dr. Ann Wigmore (opprinnelig fra Lithauen) og det hele startet for mer enn femti år siden. Hun var syk, uhelbredelig syk - men kjempet seg tilbake til livet på egen hånd ved hjelp av kunnskap om naturens helbredende ressurser fra sin egen bestemor. Du kan lese mer om hennes historie her.  Etter at hun selv ble frisk brukte hun resten av sitt liv på å formidle budskapet om hvordan vi skal leve for å beholde vår helse og vitalitet. Hun holdt kurs, skrev bøker og startet opp flere living food sentere. Ingen i verden har vel snakket mer varmt om hvetegress og ikke minst om cellefornyende (og mine elskede) spirer enn nettopp Ann Wigmore! Desverre døde hun "bare" 84 år gammel i en brann i 1993, men levde og åndet for å spre budskapet om raw food helt til det siste. Ann Wigmore var den som grunnla Hippocrates Institute i sin tid. I dag drives dette av Dr. Brian Clement. For de av dere som gikk glipp av hans foredrag i Oslo i sommer, her forteller han litt om historien bak instituttet. Og søker du på YouTube vil du finne enda mer informasjon om både Ann Wigmore og Hippocrates.

7 kommentarer

rita westre

30.okt.2009 kl.14:03

Hei, har fulgt bloggen din en måneds tid, mye nyttig informasjon her. Prøver så smått å legge om kostholdet litt, og har funnet gode tips og fine oppskrifter her. I dag blir det bl.a rå rødbetesuppe til middag, oppskriften har jeg funnet hos deg. Har bare en blender på 600 W, men jeg brukte rivjern på eplet og rødbeten først, og suppen ble fin og glatt den. Må orientere meg litt om hvilke råvarer det går an å få kjøpt her i Trondheim, Helios kan kanskje ha en del matvarer. Får ta ting litt pø om pø, dattera mi på 17 er interessert i å spise litt sunnere, men husbonden er litt mer skeptisk til prosjektet. :)

lene

09.des.2009 kl.19:48

Vær velkommen på www.rawfooddenmark.ning.com -nyt dansk forum for rå mad

Mathias

28.feb.2011 kl.17:19

Hei, gode tips og oppskrifter! Jeg har også blitt kjempe inspirert og bestemte meg derfor for å legge om til raw, ialle fall store deler! Ja, jeg ble faktisk så inspirert at jeg lagde en blogg, http://levsunnere.blogspot.com/! Sjekk den ut... jeg har akkurat startet den så vær snill! :)

Mathias

28.feb.2011 kl.17:34

Vær ogsp vellommen til www.levsunnere.blogspot.com, som akkurat har kommet opp! Nye oppskrifter kommer hver dag!

PirkePetter

21.mar.2012 kl.19:56

Siden denne posten var under Boktips tenkte jeg å bidra med boktips til skikkelig tradisjonell ernæring så vel som tradisjonelle tilberednings og konserveringsmetoder for interesserte. Det meste fås i norske bokhandlere som f.eks capris.no, slik at det ikke er nødvendig å bestille fra utlandet. Om det er dumt at jeg postet i en raw food post så må du bare slette eller flytte lista som du vil Anne Marit. Flere av bøkene utmerker seg, men her vil jeg bare nevne originalversjonen av Joy of Cooking av Irma Rombauer, som er en kokebok som tar med alle aspekter av matlaging slik kokebøker flest gjør, med flust av oppskrifter. Men, hvor nyere versjoner av samme bok, samt omtrent 100% av alt som finnes av mer moderne kokebøker helt utelater fløte, rømme, smør og andre melkeprodukter, surmelksprodukter inkludert, tradisjonelle fettsorter som smult og talg, samt klaret smør, hjemmelaget kraft, m.m er hennes oppskrifter nærmest utelukkende basert på slike svært nærende og styrkende matemner. Dette gjelder også alt bakverk, som bl.a grøter, kjeks, kaker, brød, pannekaker, sveler, etc og alle andre oppskrifter, slik at oppskriftene i denne boken, om de praktiseres slik de står, er en god kilde til bedre helse.

Nourishing Traditions : The Cookbook That Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictorats ? Sally Fallon, Mary D. Enig & Pat Connolly, New Trends Publishing, ISBN 0967089735

Eat Fat Lose Fat - Dr. Mary Enig & Sally Fallon, A Plume Book, ISBN 0-452-28566-6

Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food - Catherine Shanahan, MD, Luke Shanahan, MFA, Big Box Books, ISBN 0615228380 (har også boken som pdf, epub)

Food Rules: A Doctor's Guide to Healthy Eating - Catherine Shanahan, MD, CreateSpace, ISBN 1452861382

Full Moon Feast: Food and the Hunger for Connection - Jessica Prentice, Chelsea Green, ISBN 1933392002

The Whole Beast: Nose to Tail Eating - Fergus Henderson, Ecco, ISBN 0060585366

Beyond Nose to Tail: More Omnivorous Recipes for the Adventurous Cook - Fergus Henderson, Justin Piers Gellatly, Bloomsbury USA, ISBN 1596914149

Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 158008334X

The River Cottage Meat Book - Hugh Fearnley-Whittingstall, Ten Speed Press, ISBN 1580088430

Good Meat: The Complete Guide to Sourcing and Cooking Sustainable Meat - Deborah Krasner, Stewart, Tabori & Chang, ISBN 1584798637

Tender Grassfed Meat: Traditional Ways to Cook Healthy Meat - Stanley A. Fishman, Alanstar Games, ISBN 098234290X

The Grassfed Gourmet Cookbook: Healthy Cooking & Good Living with Pasture Raised Foods - Shannon Hayes, Chelsea Green, ISBN 0967367026

Bones: Recipes, History, and Lore - Jennifer Mclagan, William Morrow Cookbooks, ISBN 0060585374

Fat: An Appreciation of a Misunderstood Ingredient, with Recipes - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 1580089356

The River Cottage Cookbook - Hugh Fearnley-Whittingstall, HarperCollins, ISBN 9780007164097

The Joy of Cooking - Irma S. Rombauer, Scribner, ISBN 0-684-83358-1

Konservering ? Oded Schwartz, Teknologisk Forlag, ISBN 82-512-0521-2

Konservering Av Mat: Tørking, Røyking, Salting, Gjæring, Sukkersylting - Astri Riddervold, Teknologisk Forlag, ISBN 82-512-0421-6

Spekemat ? Astri Riddervold, Per Berg, N.W DAMM & SØN AS, ISBN 82-496-0755-4

Røyk og rak, tørk og grav ? Helge Hagen, Naturforlaget, ISBN 82-7643-270-0

Røyking Av Kjøtt Og Fisk ? Alf Andersson, Landbruksforlaget, ISBN 82-529-2491-3

Røking som hobby ? fra spon til speking ? Henry Johnsen, Landbruksforlaget, ISBN 8252927351

Pølser Fra Mitt Kjøkken ? Maria Thommesen, N. W. DAMM & SØN AS, ISBN 82-04-10219-4

Typisk Norsk ? Tove Diesen & Yngve Ekern, Schibsted, ISBN 8251618185

Vårt Norske Kjøkken ? Kjell E. Innli (Red.#, KOM Forlag AS, ISBN 82-90823-21-5

Norsk Mat, Tradisjoner Og Gamle Matretter ? Norges Bondekvinnelag, Landbruksforlaget AS, ISBN 82-529-1477-2

Husmorboken ? Landslaget For Hustell-Lærerinner, J.W Cappelens Forlag #1943, Har ikke ISBN)

ET LIV I BALANSE.

21.mar.2012 kl.21:15

Takk for tips Peter. Jeg har tenkt tanker om å legge ut bøker etterhvert, så da kan jeg flytte listen når jeg kommer så langt. Forøvrig har jeg en bok i hyllen her som heter noe sånt som Husmorboken - hvor min far har skrevet følgende tekst inni "Les og bli klok". am

PirkePetter

23.mar.2012 kl.06:57

Disse husmorbøkene er svært gode, men da hovedsaklig de eldre versjonene etter som mye er utelatt i nyere versjoner, og opprinnelige ingredienser er erstattet mer mer politisk korrekte ingredienser. På den måten gir nyere bøker feil bilde av hva man faktisk spiste før i tiden.

Pussig hvordan skripten i bloggen din omgjør tegn i lista mi til noe helt annet. Bindestreker blir spørsmålstegn, og paranteser blir nummertegn. Den bloggen din, den røyker vel ikke hasj eller noe?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits