281009: Rødbetekjeks

Siden jeg er i "dehydratormodus" for tiden får jeg vel ta frem noen flere tips vedrørende hva man kan tørke i denne fine maskinen. Å dehydrere mat har for meg blitt en morsom vane. Alltid gøy å prøve noe nytt og oppleve hvordan smak forandrer seg når det tørkes. Og det finnes så utrolig mange muligheter. For mange som spiser raw food er mat fra dehydrator bare et tillegg som brukes av og til, når man skal presentere raw food for "utenforstående" eller når suget etter "vanlig mat" blir for stort. En ting som er viktig å tenke på når man spiser tørket mat er at all væsken er trukket ut. Det er derfor viktig å få i seg nok væske når man har spist denne type mat. For meg var dehydratoren den som hjalp meg å komme over brødbehovet da jeg først la om kostholdet. Jeg har laget mange forskjellige typer brød, wraps og kjeks. Noe har blitt liggende og aldri blitt spist, noe er blitt kastet med en gang fordi det ikke smakte godt - men veldig mye har blitt spist opp veldig fort. Disse rødbetekjeksene synes jeg var utrolig gode. Passe søtlige i smaken. Kan sikkert varieres med andre grønnsaker og litt sterkere krydder for å få variasjon. God å knaske i seg mellom måltider eller som sandwich (nederste bildet). Oppskriften fant jeg på Sanabona sine nettsider (se under bildene nederst).
0926100145
Ingrediensene er blendet og akkurat smurt over i en dehydratorhylle. Pyntet med frø.
0927100151
Kjeksene er ferdig tørket og delt opp i passe store firkanter. Legges deretter over i en kakeboks eller annen tett beholder.
0928100148
Et lite snacks-måltid med to rødbetekjeks og med salat, avocado og rødløk i mellom.... Nam.


Oppskrift rå rødbetekjeks:
2 gulrøtter
1 liten rødbete
1 liten rødløk
1 bunt persille
2 ss hampfrø uten skall
3 ss malte linfrø
Litt rosa Himalayasalt
2 ss olivenolje ekstra virgin
Pynt med dine favorittfrø. Jeg pyntet med sesamfrø og gresskarkjerner.

Kutt opp gulrøtter, rødbete og løk. Bland alt godt sammen i en kraftig blender sammen med persille. Ha i linfrø, hampfrø, olje og salt. Blir det for tungt for maskinen å lage en jevn masse tilsetter du litt vann. Spre massen jevnt utover et Paraflexx bakeunderlag i dehydratoren. Pynt med frø på toppen. Tørk på 41 grader over natten eller til rødbetekjeksene er gjennomtørket. Så og si all næring og enzymer er intakt. Jeg oppbevarer disse i en kakeboks på et kjølig rom. Neste gang må jeg lage dobbelt porsjon, er snart tomt allerede.....

12 kommentarer

Nina

28.okt.2009 kl.16:19

Hei.

Jeg lever vedlig rått for tiden og har vært på ulike kurs og tester ut ulike ting selv. Jeg skulle gjerne hatt noen tips på hva du spiser til lunsj og middag. Og jeg takker og bukker for dine oppskrifter, en kjempebra blogg!

Christina Slette Johnsen

28.okt.2009 kl.17:04

jeg er VELDIG inspirert!! dehydrator - hvor er du?!?! :D

Emil

28.okt.2009 kl.18:10

Kan man bruke noe annet enn dehydrator for å tørke kjeksene?

Amorine

28.okt.2009 kl.21:27

Det ser jo bare sååå utrolig lekkert ut med den rødfargen!

Jeg er i gang med å bløtlegge korn, og håper å få det inn i min nye dehydrator før natta kommer! :) Var på kurs forrige uke, og er så smått i gang med å prøve meg frem. Gleder meg til å ta fatt på disse brødene, og tar imot gode tips med stor takk! Du inspirerer! Fortsatt :o)

Annema

29.okt.2009 kl.09:43

Nina: Tusen takk! Vel, det varierer litt. Drikker stort sett alltid min immunebooster-drikk når jeg står opp, et glass som består av vann, saft fra 1/2 sitron, 1/2 ts MSM, 1/2 ts Camu Camu (høyt vitamin C-innhold), og bittelitt himalayasalt. Så lager jeg en smoothie basert på grønnkål eller spinat med frukt og bær, ingefær og urter (sitronmelisse osv). Lunsj blir salat, dehydrerte wraps med masse goodies inni eller granola og mandelmelk. Er jeg ute og jobber blir det stort sett alltid wraps som jeg har med eller en salat "der ute" hvor jeg enn er. Og spiser jeg salat ute er jeg ikke så nøye med å spise kun raw. Middagene spiser jeg med familien - og da blir det gjerne at jeg bare gjør noen tilpasninger. Har vi laks til middag, så spiser jeg laks med en god salat og spirer til. Å spise ren raw food til middag hver dag er ikke mulig å gjennomføre akkurat nå. Hadde jeg bodd alene hadde saken vært litt annerledes. Ellers er jeg avhengig av å lage god snacks innimellom, som sjokoladepudding som jeg har skrevet om før, rå sjokolade, bipollenfudge, kaker osv. Til helgen skal jeg eksempelvis lage en heftig rå sjokoladekake som en venninne har skrytt så veldig av - og da har jeg godis tilgjengelig i maaange dager.

Christina: Go and get it...

Emil: Du kan jo prøve i stekeovn, men jeg er usikker på om det går. Men det er jo lov å prøve. Du må uansett ha et paraflexx stekeunder (koster kanskje 50 kroner),siden massen er flytende. Du klarer vel heller ikke å skru ovnen på så lav temperatur? Døren må stå på gløtt for å slippe ut fuktigheten som trekkes ut av massen..... Hadde du bodd i et varmt land kunne du kanskje latt maten soltørke?

Amorine: Åh, så morsomt. Har du kjøpt deg dehydrator? Du har virkelig tatt steget høres det ut som! Var du på kurset til Lynette? Gøy å høre fra dere andre hva dere gjør. Lykke til og ikke gi opp selv om ting ikke smaker bra første gang.

Leonora

29.okt.2009 kl.15:36

Hei Annema:)

Jeg ville bare skrive at jeg har fulgt bloggen din siden mai, og at du og det du skriver er en så utrolig stor inspirasjon. Jeg har selv ME og er nå i ferd med å introdusere mer og mer raw food inn i kostholdet mitt. Jeg holder også på med boken PH mirakelet til Dr. Young og har kjøpt hans Innerlight produkter, så forsøker å finne en middelvei her. Dr. Young mener jo at man skal være svært restriktiv - også med frukt- så det er ikke alltid like lett. Uansett, ville jeg bare skrive at jeg bare på få uker merker en bedring i formen. Jeg har sluttet med gluten og melk også som jeg tror er en årsak! Uansett - takk for en fantastisk blogg. Gleder meg hver dag når nye innlegg kommer.

Amorine

29.okt.2009 kl.23:10

Ja, jeg har kjøpt dehydrator. Var på kurs hos Tove på Sanabona, og ble veldig inspirert. Fikk

prøvesmake mange ulike ting, og det gav mersmak. Nå har jeg tørket masse frukt, laget kjeks med linfrø og gresskarkjerner mm, og har nå noen solsikkebrød i "ovnen". Og rødbetbrødet skal også prøves. Jeg har også vært på kurs hos dønn grønn, mer inspirasjon! :) Veldig moro å få med seg, selv om jeg ikke kan anses som "raw" :)

Annema

30.okt.2009 kl.11:48

Leonora: Så flott! Dr. Young har nok rett - og mange er enig med ham i at dersom man har helseproblemer bør man være restriktive med frukt. Frukt inneholder mye fruktsukker - og fruktsukker reagerer jo som sukker i kroppen. Virus, bakterier og parasitter stortrives i kropper som er sure - og ønsker du en ren og basisk kropp bør du prøve å redusere alt av sukker for en periode. Spis evt frukter som ikke er så søte. Jeg vet at det er vanskelig. Har vært ganske restriktiv, men ikke helt i henhold til det Dr Young og andre anbefaler. Har du prøvd Stevia? Jeg får ikke helt til å bruke steviapulver, mens flytende steviaekstrakt er mye lettere å bruke. Du får kjøpt fra nettet (eks. iHerb.com). Lykke til videre! Anne M

Leonora

30.okt.2009 kl.23:42

Hei igjen:)

Ja, har funnet ut at min kropp er veldig sur. Sammen med Innerlight produktene bestilte jeg også PH papir for å teste surhetsgraden. Jeg hadde 4,5 (!!!) i morgenurin. Altså meget sur, så nå er jeg virkelig motivert får å få kroppen min i balanse igjen. Stevia prøvde jeg for mange år siden, men veldig kort. Tror det var en periode det var tilgjengelig i Norge (For nå er det vel ulovlig ikke sant?) Tusen takk for tips om webside. Nå skal jeg absolutt skaffe stevia igjen:-)

Ha en kjempe fin helg:-)

Leonora

30.okt.2009 kl.23:47

Hei igjen:)

Ja, har funnet ut at min kropp er veldig sur. Sammen med Innerlight produktene bestilte jeg også PH papir for å teste surhetsgraden. Jeg hadde 4,5 (!!!) i morgenurin. Altså meget sur, så nå er jeg virkelig motivert får å få kroppen min i balanse igjen. Stevia prøvde jeg for mange år siden, men veldig kort. Tror det var en periode det var tilgjengelig i Norge (For nå er det vel ulovlig ikke sant?) Tusen takk for tips om webside. Nå skal jeg absolutt skaffe stevia igjen:-)

Ha en kjempe fin helg:-)

Alexis

14.des.2009 kl.20:30

Vet du hvor i oslo man kan få kjøpt KELP NOODLE?! P.S--> Jeg likte kjeksene. De er gode snack.

Annema

16.des.2009 kl.22:30

Nei, det vet jeg faktisk ikke. Hilsen meg

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits