161009: Bokhvetegranola med mandelmelk og frukt

De siste dagene har frokostopplevelsen vært himmelsk. Jeg fikk lyst på noe annet enn grønn smoothie til en forandring - så da hentet jeg frem granolaen jeg lagde for lenge siden og lagde mandelmelk til. Det er forøvrig den beste mandelmelken jeg har laget noen gang. Det tror jeg skyldes at jeg brukte en halv vaniljestang (med frø og skall og det hele) i stedet for vaniljepulver. Dersom du ikke har en kraftig nok blender vil jeg kanskje prøve å male mandelstangen på forhånd, evt bare bruke frøene som er inni. Ellers gjør jeg som vanlig: Bløtlegger mandler over natta. Legger dem i blender sammen med 3-4 ganger så mye vann. Kjør i vei til alt er en jevn masse. Jo sterkere blender jo mer finmalt blir mandlene. Har du ikke en sterk blender bør du male mandlene på forhånd før du blender sammen med vannet. Bruk et klede, en vanlig sil eller en nøttepose og sil ut mandelmassen fra -melken. Mandelmassen setter jeg bort og bruker til cookies eller kaker. Melken heller jeg tilbake i blenderen og smakssetter med litt himalayasalt, 1-2 ferske dadler eller bløtlagte tørkede dadler - og vanilje (pulver eller vaniljestang). Synes du fortsatt dette er vanskelig kan du ta en titt på denne videoen som beskriver hvordan du lager nøttemelk. Ikke heng deg opp i måle-enhetene, det blir som oftest godt uansett mengden du bruker av de ulike ingrediensene - og du tilpasser selv underveis.
granola
Beste frokosten jeg har spist på lenge. Litt banan og en hel fersk fiken skåret i bitter er godt til. Du kan også bruke tørket fiken eller hakkede nøtter og ha oppi.
granola1

Oppskrift granola:

* Bløtlegg granola i vann i 1-2 dager i kjøleskapet. Har du ikke tid til så lang bløtlegging kan du bløtlegge frøene over natta på kjøkkenbenken.
* Vask godt. Bruk en stor sil. Det vil dannes et slimaktig lag rundt frøene under bløtleggingen. Prøv å skylle mest mulig av dette bort. Du kan spise bokhveten som den er nå, som en slags grøt ved å tilsette litt agave eller annet søtt, litt kanel og annet du møtte like å ha i grøten. Evt gå videre og lag granola:
* Lag en "paste" av bløtlagte dadler og vannet som dadlene er bløtlagt i ved å kjøre dem i blender.
* Bland bløtlagt bokhvete med daddelmassen og tilsett vaniljepulver, kanel, rosiner, små eplebiter, litt havsalt/himalayasalt og hva annet du måtte ønske. Du vil nå ha en tykk grøtaktig masse.
* Hell grøten over på dehydratorhyller. Smør utover og sett til tørking i dehydrator i minimum 12 timer. Granolaen er ferdig når den er tørket og er ganske crispy i konsistensen. Har du ikke dehydrator kan du prøve å tørke på rist i stekeovn på lav temperatur med stekeovnsdøra åpen. Kan sikkert være en fordel å ha et Paraflexx-underlag (eller noe lignende) på risten dersom du bruker stekeovn. De får du blant annet kjøpt her.
* Oppbevar granolaen på glass eller i kakebokser på tørt og kjølig sted. Servere
s med nøttemelk og frisk frukt.

Jeg kommer til å lage en annen variant av granola snart. I keep you informed.

10 kommentarer

Cecilie

16.okt.2009 kl.11:54

Herlighet så flink du er. Så nydelig ut!! Takk for at du sørger for ny inspirasjon når man henger seg litt fast i gamle vaner (om enn mye bedre enn man hadde tidligere :-))

God helg!

Siv

16.okt.2009 kl.12:21

Jeg må bare si det - jeg ELSKER bloggen din! :)

Christina Slette Johnsen

16.okt.2009 kl.23:10

mmm så godt ut ja. :))

Torill A Sæther

18.okt.2009 kl.21:38

Hvor har du fått tatt disse blodprøvene?

lizz

19.okt.2009 kl.18:01

gleder meg til oppskrift på bokhvetegranola :)

vaarloek

21.okt.2009 kl.13:25

sikler nesten. frokost ILU. denne så digg ut :)

Lisa

27.okt.2009 kl.14:27

Lagde nettopp denne bokhvetegranolaen. Hadde ikke vaniljepulver, og heller ikke dehydrator (satt den på 50 grader, med åpen dør som du sa i ca 12 timer) men det gjorde tydeligvis ingenting, for resultatet ble helt fantastisk!! Utrolig god smak:)

therese

03.feb.2010 kl.12:13

Hei! Kan du si noe om mengdeforholdet i granolaen? Hvor mye bokhvete til hvor mange dadler etc? Og så lurte jeg på, når du blander bokhvete, daddelmasse og alt det andre - skal det blandes i blender, eller bare røres sammen?

Therese (earth and living/huldremose/jordnært)

ET LIV I BALANSE.

04.feb.2010 kl.11:09

Therese: Oj. Det er en stund siden jeg lagde denne. Så det husker jeg ikke. Jeg tror det skal ganske mye til for at du bommer. Jeg bruker sjelden oppskrift på sånne ting. Prøv en gang og får du det ikke til så skal jeg prøve å lage en runde og måle opp for deg. Du rører sammen til slutt, bokhveten skal være hel. Lykke til. Annema

therese

04.feb.2010 kl.23:48

takk!

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits