111009: Rå mandel-cookies laget med små hender.

Før i tiden var det utenkelig for meg å lage nøttemelk. Det var noe jeg lagde en sjelden gang, mens nå lager jeg det hver uke. Alt handler om å gradvis tilegne seg nye vaner og verdsette det gode i naturlig mat. Jeg ser stadig nye muligheter hvor jeg kan bruke nøttemelk; som erstatning for melk i frokostblandinger, som deilig sjokodrikk tilsatt rå kakao, dadler og vanilje, i hjemmelaget sjokolade, som ingrediens i min deilige sjokolademousse, i smoothies og shakes osv.osv. Minstejenta mi drikker det gjerne rett fra glasset, helst når det er helt nylaget tilsatt dadler og vanilje og det skummer godt på toppen. De andre barna er litt mer tilbakeholdne til ren nøttemelk. Det jeg ikke har vært så god på er å bruke "pulpen" som blir igjen etter at jeg har silt ut melken. Den setter jeg ofte i kjøleskapet i håp om å finne på noe lurt å lage, men som oftest har den havnet i søpla. Men nå har vi endelig kommet i gang med å utnytte også nøttepulpen til noe godt. Og her er barna i høyeste grad med. Her er en superdeilig oppskrift på mandel-cookies som laget av nøttepulp tilsatt mange andre godsaker.
cookies

* En porsjon nøttepulp, eks mandelmassen som blir til overs når du lager mandelmelk og du presser melken fra pulpen/mandelmassen. Ikke tenk så mye på hvor mye pulp du trenger. Bruk det du har, for du smaker deg frem underveis.
* Tilsett et dryss med vaniljepulver, et par spiseskjeer med kokosmasse, en stor spiseskje myk kokosolje, bittelitt himalayasalt, litt agavesirup, yaconsirup eller honning. La små hender blande alt sammen godt og smak.
* Blend 1 moden banan, et par dadler (ferske eller bløtlagte hvis de er veldig tørre). Får du ikke blenderen til å kjøre dette til en jevn masse så tilsetter du vann eller mandelmelk.


Smak! Smaker det godt? Noe som mangler? Litt mer søtt? Kanskje litt rosiner. La barna blande inn hele rosiner. Litt kakao eller kakaonibs? Lag små cookies som presses ned på dehydratorplaten (med eller uten paraflex-underlag). Bruk en gaffel til å lage mønster og dryss gjerne over litt kokos eller noe annet digg. Tørk på 41 grader i dehydrator til cookiesene er semitørre og spiseklare. Fatet med kaker forsvant i løpet av ti minutter. De prøvde å spare, men det gikk ikke....altfor godt... Har du ikke dehydrator kan du prøve å tørke dem på rist i ovnen på lav temperatur og med stekeovnsdøra på gløtt.
kake2
Cookies lagt ut på paraflex-underlag på dehydratorbrettene. Hvis de ikke er for våte kan de også legges rett på risten, evt snus underveis.
kake1
Ferdige spiseklare cookies laget kvelden før og spiseklare dagen derpå. Den som venter på noe godt....

Vi hentet inspirasjon til mandelcookies fra denne jenta, bortsett fra at vi har tilsatt vanilje og at vi bruker mye mindre agave og dadler enn det som står skrevet her.

8 kommentarer

Benedicte

11.okt.2009 kl.18:59

Mmm.. så helt vidunderlig deilig ut! Heldige barn du har! :-)

vaniljepulver?

12.okt.2009 kl.13:49

Hei - du skriver mye interessant :-) Men jeg har ikke lest alt fra starten. Derfor lurer jeg på en ting: Hva slags vaniljepulver bruker du? Det vanlige fra butikken? I så fall - hvordan forholder du deg til vanillin? Jeg trodde kanskje ikke du brukte det siden alt ellers er så rent?

Annema

12.okt.2009 kl.15:01

Nei. Jeg bruker ren vaniljepulver og IKKE vaniljesukker (som er noe helt annet enn vanilje). Vaniljepulver kjøper du på helsekostbutikken og består egentlig av vaniljefrøene som du normalt finner i vaniljestangen. SÅ mye bedre og SÅ mye sunnere for kroppen. Annema

Ingelill

14.okt.2009 kl.10:42

Heisann, kom for ikke lenge siden over bloggen din. Særs inspirerende side =)

Jeg lurer på en ting, hvordan lager du nøttemelk?

Ingelill

vibs

14.okt.2009 kl.18:03

Hei! Hvor fikk du tak i din dehydrator?Prøver å sjekke ut prisforskjellen på Excalibur på nettet..hvor mye betalte du?

Setter stor pris på tipsene dine!

Annema

14.okt.2009 kl.21:17

Ingelill: Hvis du ser første linje av teksten på denne artikkelen, så har jeg linket til en eldre artikkel hvor jeg skrev om hvordan jeg lagde nøttemelk. Du må prøve, kjempegodt! Takk for hyggelig tilbakemelding.

Vibs: Kjøpte min dehydrator hos sanabona.no. Husker ikke, kanskje rundt 2.500 kroner for den minste. Se også ukjuicers.com. Annema

Marianne

19.okt.2009 kl.14:33

Ser og høres utrolig godt ut :D

Ingelill

14.nov.2009 kl.10:08

Hei og takk for svar. Like etter jeg hadde sendt spm så fant jeg ut nettopp det at man kunne trykke på selve ordet og vips kom en link. Jeg har laget nøttemelk nå, med stor suksess! Brukte rett og slett silekledet fra en saftsil .

Men nå skal jeg på butikken og hente nyankommet Dehydrator. Den skal du ha all ære for at jeg satte i bestilling =)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits