051009: Traktkantarell og misosuppe

Med alle barna hjemme er det lite annet man får gjort enn å bare være sammen, sørge for at alle får mat og drikke og kose mest mulig. Til tider en smule kaotisk med unger som går lei av hverandre og en mor som blir frustrert (og glemmer alt som Jesper Juul har sagt) - men "summasummarium" en deilig uke med mye tid til hverandre og en hel haug med frisk luft. Vi syklet masse i Nordmarka i et fantastisk høstvær. Og til tross for påstander om at det ikke er soppår i år fant vi massevis av traktkantarell på vårt faste soppsted i marka (stedet er selvsagt hemmelig!). Vi finner sopp på samme sted år etter år - og denne gangen kan det virke som vi var først ute. For det var nok å plukke. Ungene elsker å lete etter sopp og blir mektig stolte når de greier å skille traktkantarell fra annen sopp - og når de finner store "klaser" med kantarell på ett sted. Mor tenker nok mest på at de er vakre å fotografere, sunne, lett å plukke og rense, gode å spise og ikke minst gratis fra naturen. Enkelte steder koster traktkantarell nå kr 245 per kilo. Så løp ut i naturen og plukk. Kantarellen står helt til snøen kommer. Sørg bare for å først lære deg hva som er hva i soppverdenen.
sopp3
Gøy å lete, finne og plukke....
sopp2
Har man ikke annet å plukke oppi bruker man det man har. En sykkelhjelm for eksempel.
sopp1
Deilig, fersk og gratis traktkantarell rett fra norsk natur...
sopp4
Kan det bli bedre?
sopp
Misosuppe med traktkantarell og rå grønnsaker. Jeg bruker Clearspring sin økologiske og organiske miso laget av brun ris. Den er fermentert/gjæret og upasteuristert. En mager suppe med masse gode bakterier for tarmen vår. Fås kjøpt på de fleste helsekostbutikker. Kok opp en spiseskje eller to med vann (som når man lager buljong). Jeg la oppi masse av de urtene jeg hadde tilgjengelig (basilikum, koriander m.m), tynne strimler av rå grønnsaker og traktkantarell. La stå litt og spis. Fint som et lite måltid på kvelden når man trenger å "varme seg". Japansk misosuppe smaker litt annerledes, men man blir fort vant til smaken. Og det finnes ingen begrensninger for hva man kan ha oppi - prøv deg frem.
sopp6
Vel hjemme er traktkantarellen langtidstørket på 41 grader i min Excalibur dehydrator. All næringen og smaken består, men vannet er trukket ut. Dermed står jeg igjen med 1/10 av det jeg plukket. Men ved å legge dem i vann før bruk eser de ut igjen til vanlig størrelse. Jeg oppbevarer soppen på et tørt sted i et stort glass med tett lokk.


10 kommentarer

Anne

05.okt.2009 kl.16:53

Høres ut som du har hatt en fin uke ;-) Jeg lurer på om du kunne skrevet et innlegg om "Protein og Raw food"? Om du må passe veldig mye på å få i deg nok, hvilke matvarer innholder mye protein, osv. Da hadde jeg blitt glad :-)

Annema

05.okt.2009 kl.21:47

Det kan jeg gjerne gjøre. Det er som oftest det aller første folk spør om når man sier at man spiser en stor grad av råkost og lite/ingenting av kjøtt/fisk osv. Og det er et veldig naturlig svar på det. Skal skrive noen ord om det jeg. Sikkert flere som lurer. Annema

Cecilie

06.okt.2009 kl.11:16

Jeg også! Ang raw food - sushi og tartar f eks må vel være lov? Det er jo endel måter å spise rått kjøtt og fisk på?

Annema

06.okt.2009 kl.12:06

Dersom man spiser 100% raw food spiser man bare uprosesserte grønnsaker, frukt, nøtter, frø og bær. Med andre ord uten kjøtt og fisk. Men å spise 100% raw er ekstremt krevende - og nærmest umulig i et land som Norge med kaldt klima og dårligere tilgang til råvarer. Det trener heller ikke være noe mål i seg selv å være 100%. Det er mange grader av det å være raw. Selv tipper jeg at jeg nå ligger rundt 70% - og det er overkommelig for meg akkurat nå - men mest sannsynlig vanskelig for andre som har en travlere hverdag enn meg. Jeg har stor familie som ønsker mer "vanlig" mat enn meg - og det gjør det også til en mer krevende øvelse å spise mest mulig raw. Og det må ikke bli et stressmoment å spise sunt. Hver og en må finne sin vei og sin balanse. Med andre ord er det ingenting som heter at noe er lov eller ikke lov. Spis det du føler at kroppen din tåler - og ikke glem å kose deg med maten. Mat handler jo ikke bare om det fysiske, for hvis du tenker etter er det mye emosjonelt i det å spise mat........mye mer enn vi tror. Å gi slipp på noe man er "avhengig" av av dårlige matvarer kan være ganske tøft for mange.

Tare

06.okt.2009 kl.16:20

Fine bilder!

Og så bra at du er tilbake på bloggen igjen :)

Christina Slette Johnsen

06.okt.2009 kl.22:07

så fint inlegg. masse bra bilder. Skulle ønske jeg hadde en dehydrator!!

Dere raw food interesserte: bli med på det norske raw -forumet. det er helt gratis og laget som en ressurs. www.rawinorge.ning.no

Sara Strand

08.okt.2009 kl.10:07

Heihei!

Jeg leste på en blogg at du tidligere har bestillt sko fra Nine West. Hvor fikk du tak i dem? :)

Annema

08.okt.2009 kl.15:12

Christina: Jeg er med.

Sara: Kjøpt i New York.

Lill

08.okt.2009 kl.19:22

Innmari fine bilder i dette innlegget!!!:)

Annema

08.okt.2009 kl.21:02

Tusen takk, Lill. Hyggelig å høre! Annema

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits