240909: Rødbeter og andre lokale grønnsaker

Vi er midt i den beste frukt- og grønnsaksseongen her til lands og jeg håper at dere benytter dere av alle disse herlige råvarene? Jeg må innrømme at jeg helst velger norske råvarer nå. Jeg velger å tro at vi ikke bruker så mye sprøytemidler og kjemikalier som andre, men kanskje er jeg litt naiv nå? Jeg har lyst til å gi rotgrønnsakene våre litt oppmerksomhet fremover og da først og fremst rødbeten. Jeg har faktisk litt dilla på rødbeter akkurat nå; herlige søte, norske og knall røde rødbeter. Jeg må innrømme at rødbeter har vært et fremmedord på mitt kjøkken inntil nylig, så det var på tide at jeg oppdaget denne litt "glemte" rotknollen. For den fortjener faktisk litt oppmerksomhet og kanskje er den i ferd med å få sin renessanse i disse dager - eller er det bare jeg som er litt sent ute? Greitt å vite er det likevel at jevnlig inntak av rødbete minsker sjansene for at du får blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag. Den er veldig rik på folsyre og inneholder mye mineraler særlig jern, kalsium, magnesium og kalium. Så løp og kjøp inn rødbeter, kok forsiktig i vann og havsalt. Del i store biter og server sammen med salat, geitost/chevre, en god olivenolje og Himalayasalt/havsalt. Kombinasjonen  geitost og rødbeter er virkelig en stor og positiv smaksoverraskelse. Jeg kan nesten ikke få nok. Enda bedre er det å raspe rødbetene og spise dem rå, eksempelvis i salat. Da beholder du alle de gode næringsstoffene intakt. Eller hva med å lage en rå rødbetesuppe? Se oppskrift lenger ned.
bete
Grønn salat med rødbeter, chevre/geitost, god olje og salt.
bete1
Har du en kraftig blender og er litt tøff (!?) vil du helt sikkert like denne rå rødbetesuppen. Også her er det viktig at du bruker smakssansene dine og prøver deg frem til suppen smaker godt! Her er oppskrift på en passe stor porsjon slik at du kan få prøvd først:

* 1 rødbete delt i biter
* 1 lite eple delt i biter (uten skall)
* 1 ss sitronsaft
* 1 ss olivenolje
* Litt fersk ingefær
* 1/2 avocado
* Vann

Prøv deg frem med hvilke ingredienser som passer din gane. Kjøres sammen i blender til suppen er jevn og fin og passe tykk. Serveres med eksempelvis avocadoterninger, spirer, revet pepperrot, urter (basilikum, mynte eller annet) og kvernet salt og pepper.

5 kommentarer

Angelida

24.sep.2009 kl.14:03

Hmm, veldig dumt spørsmål egentlig men...

Den rødbeten som er på glass i skiver. Er den rå, kokt eller hva?

Synes det er kjempegodt på brødskive og til varm middag, men har ikke hatt den i salaten:)

Aud

24.sep.2009 kl.14:29

Rødbeter som kjøpes på coop er økologiske fra fra Fokhol gård I hedemark :-)

24.sep.2009 kl.14:56

Eg lager juice av de, kul farge, og smaker veldig godt :-)

Gro

24.sep.2009 kl.15:07

I Sverige er de mye flinkere til å bruke rødbeter, altså naturell, ikke den hermetiske varianten. Jeg smakte kombinasjonen rødbeter og chevre første gang hos en venninne i Stockholm for mange år siden, og siden har jeg stadig laget den. Gjerne med litt ruccola, god honning og god olivenolje. Slår alltid godt an! Må nok kjøpe inn rødbeter til helgen ja :-)

Strikkelaura

26.sep.2009 kl.17:39

Koselig å se deg hos Dønngrønn ;-)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits