020909: Sjokolade i kakeform

Så var det bursdag igjen her i huset. Sønnen min har fått dilla på den rå sjokoladen jeg lager. Det forundrer meg, for han var ikke spesielt interessert i mørk sjokolade tidligere. Men fylt med deilig kokos og hasselnøtter går den ned på høykant. Så da jeg foreslo at vi kunne lage en stoooor sjokolade istedet for kake på selveste dagen jublet han. Og alle barna her i huset forsynte seg godt av denne annerledeskaken laget av ren sjokolade. Rå kakao er en av verdens sterkeste antioksydanter og er en fantastisk næringskilde. Den er den rikeste kilden til magnesium blant all mat. Som jeg har nevnt før er magnesium en av de viktigste basiske mineralene (støtter hjerte, balanserer hjernens kjemi, nervesystem, fordøyelse og bygger skjelett). De aller fleste av oss har mangel på magnesium (gir blant annet søvnproblemer....noe jeg selv har erfart). Rå kakao inneholder også mye jern. Og krom som er viktig for å balansere blodsukkeret. Og sånn kunne jeg fortsatt, for listen er lang. Du finner ikke denne listen med fordeler i vanlig prosessert kakao (desverre). I vanlig sjokolade fra butikken finner du i tillegg transfettsyrer, melk, sukker og kjemikalier. Med andre ord er det mange grunner til at vi bør komme i gang med å lage vår egen sjokolade. For det beste av alt er at det smaker utrolig godt - og mulighetene er enorme! Du kan putte hva som helst av godsaker og favoritter i sjokoladen din (chili, gojibær, kanel, pepper, cayenne, sitronskall, rosiner osv.osv).

Sjokoladen på bildet inneholder ren kakao, kokosfett (Cocosa), kakaosmør, havsalt, agave, kokos og hasselnøtter. Og den smaker absolutt ikke bittert. Det går mye av denne type sjokolade her i huset nå. Men i barneselskapet i morgen blir det nok vanlig sjokoladekake. Bursdagsbarnet bestemmer!

For oppskrift, se nederst under bildene:
kake

kake1

kake2

Så hva gjør jeg når jeg lager denne deilige sjokoladen. Jeg har prøvd mange varianter, men denne fungerer altså best for barna:

* Fett: Jeg smelter kokosfett (Cocosa) i vannbad. Jeg blander også inn litt kakaosmør (som er fettet i kakaobønnen), men det er ikke et must. Du kan fint bruke bare kokosfett dersom du ikke har noe annet for hånden, men husk da at sjokoladen blir fort myk i romtemperatur, så oppbevar den i kjøleskap eller fryser.
* Ha oppi noen gode spiseskjeer med rå kakao (eller vanlig hvis du ikke har noe annet). Jeg pleier å bruke 50% rå kakao og 50% carobpulver (fra helsekost). Gjør smaken litt mildere, men altså ikke et must. Rør sammen. Du har nå en ganske flytende masse.
* Ha oppi salt, helst uraffinert havsalt eller himalayasalt.
* Ha i et lite dryss kanel.
* Rør inn agave (her må du smake deg frem) eller annet søtt (yaconsirup, honning).
* Rør inn kokosmasse og hakkede nøtter (eks. hasselnøtter).


Rør alt sammen godt sammen. Finn en passende form, eks en liten kakeform eller et lokk fra en boks. Kle bunnen med bakepapir og hell massen over. Spre pent utover og sett kaldt. Det tar ikke lang tid før du kan nyyte helsebringende og deilig sjokolade!

Jeg kjøper rå kakao og kakaosmør hos Sanabona, Gojiking (billigst) eller Supernature (dyre).

14 kommentarer

Malin

03.sep.2009 kl.09:45

Så nydelig Annema, denne ser jo rålekker ut. Sitter med vann i munnen og venter på min forsendelse fra Gojiking.

Lena

03.sep.2009 kl.19:58

Hei har lyst til å prøve meg på sunn sjokolade, men hvor mye kokosfett bruker du?

Annema

03.sep.2009 kl.21:55

Takk Malin. Håper du blir fornøyd med det du har bestilt.Lena: Jeg skal se om jeg finner en oppskrift på sunn sjokolade og legge ut her jeg. Denne brukte jeg ikke oppskrift på (det blir som oftest godt uansett). Oppskrift kommer!

Nina

03.sep.2009 kl.23:32

Hei!Jeg har ikke fått takket deg for de gode svarene du ga meg på spørsmål om å få ut syreoverskuddet. Jeg har juicemaskin så nå er jeg igang! har bestilt mange grønne vitaminer, gleder meg til jeg kommer igang med det også. Det du skriver her er gull verdt for meg og så deilig det er å få satt planene ut i livet. I morgen skal jeg til Zen resorti Rømskog, gleder meg til å se hvordan mat de serverer der.Ønsker deg en god helg!!

kris

04.sep.2009 kl.04:22

You're making me hungry, Annema. Thought I'd check back and see how you are. It all looks delicious.

Strikkelaura

04.sep.2009 kl.11:53

Nam, den så helt nydelig ut! Hadde jeg hat alle ingrediensene i hus skulle jeg hat laget den med engang. Sitter å venter på "kako-stæsj" fra Gojiking..

monica

04.sep.2009 kl.12:29

*sikle*

tittet litt på www.okosjokolade.no

alle oppskriftene deres er med "kakaomasse" og ikke pulver. jeg tenkte det var like greit å kjøpe pulver og bruke det?

Annema

04.sep.2009 kl.15:02

Nina: Takk, så hyggelig å høre. Zen resort høres jo bare utrolig digg ut.... Wish it was me.

Kris: Thanks! Long time since I saw your name in here!

Strikkelaura: Lykke til med sjokolading!

Moncia: Takk for tips, har ikke oppdaget den siden ennå faktisk. Ser at de har både yaconsirup, vaniljepulver, kakaoprodukter og det meste man trenger for å komme i gang med å lage sjokolade. Jeg har aldri kjøpt kakaomasse. Kakaomassen er vel knuste kakaobønner, hvor kakaofettet fortsatt er i. Jeg har hittil kjøpt kakaopulver + kakaofett separat. Tror kakaomasse er supert når man skal lage sjokolade, men jeg bruker kakao til å så mye annet også (i smoothies, kaker osv). Lykke til! Har akkurat fortært et glass med kakaomousse (en av mine favoritter...). Tenk så deilig at sjokolade og kakaoprodukter faktisk kan være sunt! Det må jo være en gledelig nyhet for mange!?

monica

05.sep.2009 kl.21:50

ser at nyetse "mat og helse" har en artikkel om å lage sjokolade også. må leses!!!!

er sjokoman!!!!!! og ser med glede frem til å kunne sende med poden kakao på termos i vinter med GOD samvittighet!

Sigrun

05.sep.2009 kl.23:59

Jeg lager ofte en stor sjokoladesmoothie (selvsagt rå) og tar med som lunsj på jobb. Fikk spørsmål fra en venninne forleden om jeg spiste kattemat! (Den var litt kornete i konsistensen pga mandler som blenderen min ikke helt klarer å finhakke, og fargen blir jo fort litt ubestemmelig når jeg hiver alt mulig rart oppi....) Hun skulle bare visst næringsinneholdet!

cathrine

06.sep.2009 kl.14:46

fantastisk flott blogg du har.. så fine bilder og gode oppskrifter. Hmm har ikke prøvd dem, MEN de ser og virker gode og ER veldig inspirerende for ei som er litt ny i denne verden og gjerne vil spise sunnere... Ha en flott søndag!

lizz

06.sep.2009 kl.18:20

åh, det så virkelig godt ut! jeg har en veldig stor svakhet for sjokolade så dette skal jeg prøve å lage! da trenger jeg ikke å sitte igjen med dårlig samvittighet :)

Setter stor pris på denne bloggen, må takke for både inspirasjon og hjelp:-)

Annema

06.sep.2009 kl.20:13

Monica: Ja, den har jeg fått med meg. Rå sjokolade er i vinden for tida - og det passer godt for oss sjokolademonser at det faktisk kan være sunt når man lager den riktig.

Sigrun: Kjenner til problemet med blenderen ja. Jeg har endelig bestilt meg ny blender. Kan nesten ikke vente med å lage silkemyke smoothies, sjokolademousse osv. Jeg lager også sjokoladesmoothies innimellom, kjempegodt!

Cahtrine: Tusen takk! Det er bare å sette i gang. En verden av så mange nye muligheter.

Lizz: Me too. Jeg har fortært både sjokolademelk (av nøttemelk og rå kakao) og sjokolademousse (av avocado og rå kakao) i dag - så det går unna med kakao her om dagen. Mer og mer faktisk. Takk for positiv tilbakemelding!

else

16.sep.2009 kl.22:26

Hvor får man kjøpt kakaosmør? Finner bare kakaonibs og kakaopulver.. Er nybegynner på dette her. Fantastisk blogg! :-)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits