130809: Spireprosessen trinn for trinn

Aller først noen enkle grunner til at du bør begynne å spire: Det er enkelt. Det er billig. Det er fersk og helt naturlig uten noen sprøyting eller tilsetninger. Du finner ikke noen annen mat hvor du får i deg så høy andel vitaminer, mineraler, enzymer osv. Spirene gir hele kroppen din næring og styrke, inkludert det viktige immunforsvaret ditt. Og spirene leverer denne næringen i en form som gjør at kroppen tar det lett opp. Spire kan du gjøre hele året og de er like næringsrike vinter som sommer. Om vinteren faller kvaliteten på vanlige grønnsaker og frukter - og prisene går opp. Da er det spesielt viktig å ha spirene for hånden.

imnb4043571301011Så, hvordan kommer man i gang? Du trenger en spirekasse eller et Norgesglass. Jeg foretrekker spirekasse. Det er enklest. Spirekasser koster ikke mye og du får kjøpt dem både på nettet eller helsekostbutikk. I tillegg trenger du frø eller bønner. Frø/bønner er både billige og drøye. Når jeg har muligheten til det velger jeg alltid organisk og økologisk. Og begynn med det enkleste. Røde eller grønne linser og mungbønner. De spirer raskt og smaker veldig godt.

Bløtlegging og spiring: Aller først må du bløtlegge. Legg eksempelvis 1 dl linser eller mungbønner i en beholder og fyll opp med vann. La stå på kjøkkenbenken over natten (kan ligge i vann opptil 12 timer). Dagen etter heller du ut vannet og skyll frøene godt. Legg dem deretter i spirekassen (som du lar stå på kjøkkenbenken). Fordel frøene utover. Deretter tar du ca 1 dl vann og skyller frøene morgen og kveld. Jeg tar enkelt og greitt spirekassen under springen og skyller gjennom med lunkent vann (vannet renner gjennom hele spirekassen), så rister jeg vannet av og setter den tilbake. Hvis du trenger å vanne blomster bruker du vannet som samler seg i bunnen av spirekassen. Super næring for blomsterpottene. NB! Du må aldri la spirene ligge i vann! Da blir det fort mugg og neppe noe særlig å spise....

sproutedpesalu1Når er spirene ferdig? Smak deg frem, men de fleste spirene er ferdige når de har fått litt lengde på "halen" som vokser ut. Noen trenger mer tid å spire og hele prosessen kan ta fra 3-12 dager. Solsikke- og gresskarfrø er best når de får vokse seg lange og får små grønne blader på. Det samme gjelder alfalfaspirer. Når spirene er ferdig tar du de ut av spirekassen og legger dem i en lukket beholder i kjøleskapet. Kulden sørger for at spireprosessen stopper. Spirene er aller mest næringsrike når de helt ferske, men de kan ligge 1-2 uker i kjøleskapet. Du ser selv når de ikke ser særlig sunne ut lenger.

Hva kan jeg spire? Mulighetene er enorme, så det er bare å sette i gang å eksprimentere. Du kan spire grønnsaksfrø som alle vil få små blader som trenger indirekte sollys før de høstes (broccoli, reddik, sennep, solsikke, gresskar, mandler, linfrø, løk, hvitløk, fennikel, sesam, bokhvete, basilikum osv). Videre kan du spire bønner (mung, adzuki, alf-alfa, rød kløver, linser, soya, kikerter, peanøtter osv). Og du kan spire korn (quinoa, havre osv). Felles for alle er at de blir fulle av næring når de spirer og er lett tilgjengelig for kroppen vår. Prøv deg frem, men ett skritt av gangen. Jeg er foreløpig på grønnsaksfrø- og bønnestadiet, men har planer om å begynne å spire korn etterhvert.

17 kommentarer

renpenedelsten

13.aug.2009 kl.22:55

skal starte ikveld, meg og mine små spirebebiser!

monica

14.aug.2009 kl.13:07

* leter etter spirekasse *

Mari

14.aug.2009 kl.13:15

Hei! Jeg søkte etter sørlandschipsen av rotgrønnsaker, og kom over bloggen din. Den er virkelig god! Du skaffet deg akkurat én ny fast leser:D Ha en fin dag:)

Balanse

14.aug.2009 kl.14:29

Så flott med en bruksanvisning! Jeg skal til Bergen neste helg, så skal prøve å finne Kinsarvik :)

Annema

14.aug.2009 kl.20:59

Lykke til med spiringen, dere!

Ditte

15.aug.2009 kl.16:16

Hmmmmm...., tror jeg får gi spirekassen til Moder'n en ny sjanse... ;-) Ble ingen suksess sist, men men.... Spirer er jo supergodt og det bør jo være motivasjon god nok!! :-)

renpenedelsten

15.aug.2009 kl.20:40

hei jeg la til siden på bloggen din, håper det er greit:)

Ingvild

15.aug.2009 kl.20:46

Tusen takk for dette! Har lurt mye på dette spiregreiene dine. Hehe:)

Lilly

16.aug.2009 kl.21:25

HeiDu er utrulig inspierande. Takk! Eg bare lurte på kor mykje ein skal ha av bønner/linser i kvar etasje av spirekassa? Korleis veit ein om det blir for mykje?

elve

16.aug.2009 kl.22:55

Dette er den beste bloggen eg veit om . Utruleg inspirerende ! stå på , du er flink !

Strikkelaura

17.aug.2009 kl.09:25

Jeg satte bønner i spirekasse mi i dag morges, spennende!Som du vet gikk ikke forsøk nr 1 så bra ;-)Kjøpte forresten 1/2 kg på Gojibær i "harryland" for 170NOK i går..slå den du ;-)

Annema

17.aug.2009 kl.10:41

Hvor mye bønner/linser du skal ha avhenger av størrelsen på spirekassen. Men jeg legger utover slik at bunnen er helt dekket. Da jeg spiret solsikkefrø sist hadde jeg nok litt for tykt lag. Prøv deg frem - det går som oftest bra. Når det gjelder mungbønner og linser kan du gjerne ha litt tykkere lag, siden de ikke skal vokse seg så lange. Takk for utrolig hyggelige og positive kommentarer fra dere. Jeg setter umåtelig pris på det! Lykke til med spiringen da, Strikkelaura! Var gojibærene tørre? Jeg synes Gojibærene vi får kjøpt her i byen er veldig tørre. Bærene fra Sanabona og Gojiking (i UK) var så mye bedre og mye mer saftig.

Strikkelaura

17.aug.2009 kl.13:06

Jeg mente at det IKKE gikk så bra sist. Så jeg er spent, denne gangen. Har sådd mungbønner og akazibønner (eller hvordan er skrives..) ;-)Nei, synes ikke de var så tørre. De er pakket i ziplock pose, fant ikke noe bilde på nett. Rekker ikke å lete så mye nå, sitter på jobb. Kan legge ut bilde i bloggen min i løpet av uken om jeg rekker.

Nyskjerrigper

26.aug.2009 kl.07:30

Hei, jeg har nå satt i gang spiring hjemme på kjøkkenet for fullt, jeg bruker en liten flettekurv slik at vannet renner igjennom (det har funket kjempe bra for litt store frø/erter). Mitt spørsmål er bare, jeg spirer nå kikerter og lurer på hvor langt skal jeg skal la dem spire og spiser man bare spiren eller spiser man også "erta"?

Annema

26.aug.2009 kl.12:24

Heisann. Du spirer til den har fått en hale på kanskje 1/2-1 cm. Og du skal spise hele greie med hale og ert. Håper du blir fornøyd. Annema

Anne Grethe

17.feb.2010 kl.18:07

Tusen takk for at du deler gode råd om spiring med oss andre! :)

Dette er nytt for meg, så disse tipsene satte jeg virkelig pris på! :)

Med vennlig hilsen Anne Grethe

Mari

26.mar.2010 kl.19:08

Å kjempeflott! Nå ble jeg skikkelig gira på å spire noe jeg også. Har tidligere lest at du har tørket ananas i dehydrator, bruker du fersk ananas da, eller på boks? Super blogg, sjekker den ofte for nye tips!

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits