110809: Spirer for livet!

spirerHer i huset stopper aldri spirefabrikken opp. Den ruller og går nesten kontinuerlig. I starten holdt det for meg å spire linser, mungbønner og azukobønner. Det er superenkelt og utrolig digg å ha på salater, i smoothies, supper og det meste. Nå har jeg avansert et lite hakk. Jeg har spiret alfalfaspirer (på bildet) og det var jammen meg ikke så vanskelig det heller. Alfalfa betyr "father of all gods" på arabisk. Og ikke uten grunn. De er de mest næringsrike av alle spirer! Hvem hadde trodd det? Frøene er jo så utrolig små! Alfalfaspirer er svært proteinrike og inneholder vitamin A, C, E, B, mineraler som kalsium, magnesium, fosfor osv. Alfalfa reduserer det dårlige kolestrolet og øker det gode. Når du spirer alfalfafrø, husk å sørge for indirekte sollys/dagslys under spiringen slik at klorofyllproduksjonen stimuleres i de bittesmå bladene. Da blir de grønne og fine. Og når de små bladene titter frem er spirene klare for å spises! Det tar 4-6 dager før de er ferdige forutsatt at du først har bløtlagt frøene i ca 12 timer og deretter skyllet spirene godt morgen og kveld (la vannet renne godt ut). Glem ikke at vannet som renner gjennom spirene er supermat for plantene dine. Min gamle slappe kaktus begynte plutselig å blomstre etter at jeg ga den spirevann.

Mine to eldste barn har blitt godt vant til spirer nå og får sin dose stort sett hver dag. Alfalfaspirene tar de gjerne en stor "tue" av og dytter i munnen. Jeg har gått så langt at jeg legger en "tue" i matpakken også innimellom. Minstemann er skeptisk til det meste foreløpig, men vil forhåpentligvis ta etter sine eldre "forbilder" etterhvert. Akkurat nå har jeg solsikkefrø til spiring. Det er noe jeg har gledet meg til, for de blir så store og lange og fulle av smak!

Jeg kan ikke få sagt det mange nok ganger hvor viktig det er å få i seg spirer - hver eneste dag og gjerne flere ganger daglig. Er det mange av mine kjære lesere som har kommet godt i gang? Det går kanskje litt treigt i starten før man får dreis på rutinene med skyllinger osv - men etterhvert blir det ren rutine og mye moro. Så ikke gi opp!

17 kommentarer

Mari

11.aug.2009 kl.22:51

Dette både ser og høres spennende og supersunt ut!. Det er en stund siden jeg har vært inne her,- har du skrevet noe om hvordan du spirer tidligere? Skulle gjerne hatt noen tips til hvor jeg kan finne info om hva jeg trenger for å komme igang med dette!

Annema

11.aug.2009 kl.23:01

Jeg kan godt lage en kom-i-gang-guide til dere. Du kan bruke spirekasse, spireglass eller bare et norgesglass. Jeg skal lage en ny artikkel om dette jeg. Annema

11.aug.2009 kl.23:33

Når jeg så spirene dine tenkte jeg litt på karse som vi plantet i bomull i barnehagen og hjemme når vi var små. Er det litt samme måte du spirer? Kanskje ikke bomullen da? En guide hadde vært fint, kan jo hende jeg hadde kastet meg på det jeg også :-)

Annema

12.aug.2009 kl.08:03

Det minner om karse, men smaker jo så utrolig mye bedre. Jeg skal skrive litt mer om spiring.Annema

mariann

12.aug.2009 kl.09:40

Kjøpte meg spirekasse og startet med alfalfa og grønne linser forrige uke. Hadde tatt altfor mange frø i spirekassa, så ble en liten smørje. Men noen kunne spises. Nå er jeg igang med mungbønner og grønne linser.... ser riktig bra ut. Men lurer på en ting, skal de tørke litt før jeg tar de ut og legger de i kjøleskap? Oghva oppbevarer du de i? Takk for superinspirasjon :-)

Malin

12.aug.2009 kl.10:07

Hei, noen tips om hvor man får kjøpt spirekasser og ca pris?Jeg har forsøkt med norgesglass, men det gikk ikke noe særlig.

mariann

12.aug.2009 kl.10:42

Kjøpte forresten min til ca 100 kr på helsekosten, to etasjer :-)

Annema

12.aug.2009 kl.11:58

Jeg vet at supernature i Oslo sentrum har/hadde små spirekasser (fint som start) til hundrelappen. Du får også kjøpt på Helios og jeg så også noen fine hos Bislett Helsekost (ny helsekostbutikk), omtrent samme størrelse som på bildet mitt (3 etasjer). Kostet rundt 300 kroner. Evt kan du kjøpe liten eller stor spirekasse på nettet. F.eks hos Kinsarvik: http://www.kinsarvik.no/Vareliste.aspx?hkat=4&kat=61Størrelsen avhenger av hvor mye du skal spire. Greitt å begynne smått i starten kanskje. Annema

monica

12.aug.2009 kl.13:02

gleder meg til spireguide :)

Lillian

12.aug.2009 kl.22:35

Jeg har kjøpt spirekasse men synes det er vanskelig å få til linser. De ble så sleipe. Lurer på hva jeg gjorde feil.

siggi

13.aug.2009 kl.10:48

Hei. Jeg har problemer med lavt energinivå og diverse mageinfeksjoner kontinuerlig. Har utelukket allergi og andre sykdommer. Men er litt nysgjerrig på å prøve ut alternativt kosthold og utelukke enkelte matvaregrupper. Jeg lurer litt på om du kan skrive litt om hvordan du begynte denne prosessen din og hvilke erfaringer du gjorde på godt og vondt. Jeg har fulgt bloggen din siden starten og synes den er veldig bra og inspirerende. Håper du kunne fortelle litt om oppstarten. På forhånd takk.

Annema

13.aug.2009 kl.21:08

Lillian: Slimete linser skyldes mest sannsynlig at du har bløtlagt for lenge først, eller ikke skyllet de godt nok etter bløtlegging - ELLER at de blir liggende i for mye vann når de spirer. De skal kun skylles daglig. Siggi: Du trenger nok å bygge opp systemet ditt - og det er en lang prosess. Jeg begynte med å kutte ut sukker, hvetemel og melk. Deretter kuttet jeg ut gjær og gikk gradvis over til raw food. Parallellt har jeg tatt mange tilskudd daglig. Det har hjulpet masse. Jeg kommer til å skrive mer om dette etterhvert - og det kommer også snart en artikkel om hvilke tilskudd jeg bruker. Lykke til. Ikke stress og ta en ting av gangen. Det går opp og ned hele tiden, men nedturene er ikke så dype og langvarige som før.

Lill

29.aug.2009 kl.16:14

Jeg spiret i syltetøyglass, men det ble muggent.. hadde tøystykke over, men det ble antagelig for tett. Men skal gjøre et nytt forsøk! Kjøpe meg spirekasse så fort jeg får anledning. Har bestilt spiremix fra iHerb. Gleder meg!:)

A

16.jan.2010 kl.14:34

"Alfalfa, like other leguminous crops, is a known source of phytoestrogens.[3] Grazing on alfalfa has been suspected as a cause of reduced fertility in sheep."

Kanskje likegreit å unngå å gi det til smågutter?

Silje Silje

08.apr.2010 kl.16:46

Kjøpte spirekasse idag! Skal legge alfalfa i bløt i natt og begynne i morgen. Må solsikkefrø ligge i bløt? Tar du de med svart skall på? Må ut og kjøpe bønner i morgen jeg :)

ET LIV I BALANSE.

08.apr.2010 kl.21:28

Alle frø må bløtlegges ja. Du kan bruke de med skall på, jeg har brukt begge deler. Jeg liker best å spire grønne linser og mungbønner. Annema

26.aug.2010 kl.18:06

Jeg er helt ny på dette mes spiring. La mungbønner til bløt i går, og har kjøpt meg spirekasse i dag. Men....skal det grønne skallet tas av? Det tar jo i tilfellet veldig mye tid. Kan de spires videre og spises med skallet på. I løpet av natten har miungbønnene mine begynt å spire - og skallet har "sprukket".

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits