110809: Spirer for livet!

spirerHer i huset stopper aldri spirefabrikken opp. Den ruller og gr nesten kontinuerlig. I starten holdt det for meg spire linser, mungbnner og azukobnner. Det er superenkelt og utrolig digg ha p salater, i smoothies, supper og det meste. N har jeg avansert et lite hakk. Jeg har spiret alfalfaspirer (p bildet) og det var jammen meg ikke s vanskelig det heller. Alfalfa betyr "father of all gods" p arabisk. Og ikke uten grunn. De er de mest nringsrike av alle spirer! Hvem hadde trodd det? Frene er jo s utrolig sm! Alfalfaspirer er svrt proteinrike og inneholder vitamin A, C, E, B, mineraler som kalsium, magnesium, fosfor osv. Alfalfa reduserer det drlige kolestrolet og ker det gode. Nr du spirer alfalfafr, husk srge for indirekte sollys/dagslys under spiringen slik at klorofyllproduksjonen stimuleres i de bittesm bladene. Da blir de grnne og fine. Og nr de sm bladene titter frem er spirene klare for spises! Det tar 4-6 dager fr de er ferdige forutsatt at du frst har bltlagt frene i ca 12 timer og deretter skyllet spirene godt morgen og kveld (la vannet renne godt ut). Glem ikke at vannet som renner gjennom spirene er supermat for plantene dine. Min gamle slappe kaktus begynte plutselig blomstre etter at jeg ga den spirevann.

Mine to eldste barn har blitt godt vant til spirer n og fr sin dose stort sett hver dag. Alfalfaspirene tar de gjerne en stor "tue" av og dytter i munnen. Jeg har gtt s langt at jeg legger en "tue" i matpakken ogs innimellom. Minstemann er skeptisk til det meste forelpig, men vil forhpentligvis ta etter sine eldre "forbilder" etterhvert. Akkurat n har jeg solsikkefr til spiring. Det er noe jeg har gledet meg til, for de blir s store og lange og fulle av smak!

Jeg kan ikke f sagt det mange nok ganger hvor viktig det er f i seg spirer - hver eneste dag og gjerne flere ganger daglig. Er det mange av mine kjre lesere som har kommet godt i gang? Det gr kanskje litt treigt i starten fr man fr dreis p rutinene med skyllinger osv - men etterhvert blir det ren rutine og mye moro. S ikke gi opp!

17 kommentarer

Mari

11.aug.2009 kl.22:51

Dette bde ser og hres spennende og supersunt ut!. Det er en stund siden jeg har vrt inne her,- har du skrevet noe om hvordan du spirer tidligere? Skulle gjerne hatt noen tips til hvor jeg kan finne info om hva jeg trenger for komme igang med dette!

Annema

11.aug.2009 kl.23:01

Jeg kan godt lage en kom-i-gang-guide til dere. Du kan bruke spirekasse, spireglass eller bare et norgesglass. Jeg skal lage en ny artikkel om dette jeg. Annema

11.aug.2009 kl.23:33

Nr jeg s spirene dine tenkte jeg litt p karse som vi plantet i bomull i barnehagen og hjemme nr vi var sm. Er det litt samme mte du spirer? Kanskje ikke bomullen da? En guide hadde vrt fint, kan jo hende jeg hadde kastet meg p det jeg ogs :-)

Annema

12.aug.2009 kl.08:03

Det minner om karse, men smaker jo s utrolig mye bedre. Jeg skal skrive litt mer om spiring.Annema

mariann

12.aug.2009 kl.09:40

Kjpte meg spirekasse og startet med alfalfa og grnne linser forrige uke. Hadde tatt altfor mange fr i spirekassa, s ble en liten smrje. Men noen kunne spises. N er jeg igang med mungbnner og grnne linser.... ser riktig bra ut. Men lurer p en ting, skal de trke litt fr jeg tar de ut og legger de i kjleskap? Oghva oppbevarer du de i? Takk for superinspirasjon :-)

Malin

12.aug.2009 kl.10:07

Hei, noen tips om hvor man fr kjpt spirekasser og ca pris?Jeg har forskt med norgesglass, men det gikk ikke noe srlig.

mariann

12.aug.2009 kl.10:42

Kjpte forresten min til ca 100 kr p helsekosten, to etasjer :-)

Annema

12.aug.2009 kl.11:58

Jeg vet at supernature i Oslo sentrum har/hadde sm spirekasser (fint som start) til hundrelappen. Du fr ogs kjpt p Helios og jeg s ogs noen fine hos Bislett Helsekost (ny helsekostbutikk), omtrent samme strrelse som p bildet mitt (3 etasjer). Kostet rundt 300 kroner. Evt kan du kjpe liten eller stor spirekasse p nettet. F.eks hos Kinsarvik: http://www.kinsarvik.no/Vareliste.aspx?hkat=4&kat=61Strrelsen avhenger av hvor mye du skal spire. Greitt begynne smtt i starten kanskje. Annema

monica

12.aug.2009 kl.13:02

gleder meg til spireguide :)

Lillian

12.aug.2009 kl.22:35

Jeg har kjpt spirekasse men synes det er vanskelig f til linser. De ble s sleipe. Lurer p hva jeg gjorde feil.

siggi

13.aug.2009 kl.10:48

Hei. Jeg har problemer med lavt energiniv og diverse mageinfeksjoner kontinuerlig. Har utelukket allergi og andre sykdommer. Men er litt nysgjerrig p prve ut alternativt kosthold og utelukke enkelte matvaregrupper. Jeg lurer litt p om du kan skrive litt om hvordan du begynte denne prosessen din og hvilke erfaringer du gjorde p godt og vondt. Jeg har fulgt bloggen din siden starten og synes den er veldig bra og inspirerende. Hper du kunne fortelle litt om oppstarten. P forhnd takk.

Annema

13.aug.2009 kl.21:08

Lillian: Slimete linser skyldes mest sannsynlig at du har bltlagt for lenge frst, eller ikke skyllet de godt nok etter bltlegging - ELLER at de blir liggende i for mye vann nr de spirer. De skal kun skylles daglig. Siggi: Du trenger nok bygge opp systemet ditt - og det er en lang prosess. Jeg begynte med kutte ut sukker, hvetemel og melk. Deretter kuttet jeg ut gjr og gikk gradvis over til raw food. Parallellt har jeg tatt mange tilskudd daglig. Det har hjulpet masse. Jeg kommer til skrive mer om dette etterhvert - og det kommer ogs snart en artikkel om hvilke tilskudd jeg bruker. Lykke til. Ikke stress og ta en ting av gangen. Det gr opp og ned hele tiden, men nedturene er ikke s dype og langvarige som fr.

Lill

29.aug.2009 kl.16:14

Jeg spiret i syltetyglass, men det ble muggent.. hadde tystykke over, men det ble antagelig for tett. Men skal gjre et nytt forsk! Kjpe meg spirekasse s fort jeg fr anledning. Har bestilt spiremix fra iHerb. Gleder meg!:)

A

16.jan.2010 kl.14:34

"Alfalfa, like other leguminous crops, is a known source of phytoestrogens.[3] Grazing on alfalfa has been suspected as a cause of reduced fertility in sheep."

Kanskje likegreit unng gi det til smgutter?

Silje Silje

08.apr.2010 kl.16:46

Kjpte spirekasse idag! Skal legge alfalfa i blt i natt og begynne i morgen. M solsikkefr ligge i blt? Tar du de med svart skall p? M ut og kjpe bnner i morgen jeg :)

ET LIV I BALANSE.

08.apr.2010 kl.21:28

Alle fr m bltlegges ja. Du kan bruke de med skall p, jeg har brukt begge deler. Jeg liker best spire grnne linser og mungbnner. Annema

26.aug.2010 kl.18:06

Jeg er helt ny p dette mes spiring. La mungbnner til blt i gr, og har kjpt meg spirekasse i dag. Men....skal det grnne skallet tas av? Det tar jo i tilfellet veldig mye tid. Kan de spires videre og spises med skallet p. I lpet av natten har miungbnnene mine begynt spire - og skallet har "sprukket".

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - p alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits