070809: Salat med appelsin-/korianderdressing og tørket "brød"

mat mat1
Her er dagens salat. Lagd i en fei, faktisk: Romanosalat - salatløk - masse spirer (supersunn og proteinrikt) og gojibær (superfood). Dressingen lagde jeg litt på impuls. Jeg smakte en gang en dressing som blant annet bestod av appelsin og koriander og den var himmelsk god. Har tenkt mye på den faktisk. Så da prøvde jeg meg frem ved å blende en neve rå cashewnøtter til mel ved hjelp av min lille blender. Jeg tilsatte deretter en stor neve fersk koriander, ferskpresset appelsinsaft, sitronsaft og litt rosa himalayasalt. Så blendet jeg i vei. Dersom du ikke klarer å male cashewnøtter til mel kan du utelate det og heller legge nøtter på salaten. Nøttemelet gjør at dressingen blir tykkere i konsistensen, men det går fint uten også.

Så var det brødet mitt. For noen måneder siden kjøpte jeg meg en Exalibur Dehydrator. En dehydrator er ingen nødvendighet om man spiser raw food, men er et fantastisk verktøy for å lage spennende tilbehør til maten. Jeg har brukt min masse og laget alt fra cracks, wraps, pizzabunner, mandelbrød, tørket frukt osv. Noe har gått i søpla, men det meste har blitt utrolig godt. Med meg i kofferten til Italia var en kakeboks fyllt med mine dehydrerte valnøttbrød. Og de mettet godt ved siden av salaten til frokost nesten daglig. Jeg bruker utelukkende nøtter, frø, grønnsaker og krydder når jeg tørker brød i maskinen. Brødet på bildet er laget av solsikkefrø, mandelmel, gresskarfrø, malte linfrø, psylliumhusk, tamari, hvitløk, krydder og vann. Jeg bløtlegger eller maler nøtter og frø og kjører alt i foodprosessor før jeg smør de utover en form som settes til tørking på 40 grader. Brødet snus underveis og kan tørke i opptil et døgn (eller mer). Ofte lager jeg brødmassen på kvelden, jeg snur brødet om morgenen og lar maskinen fortsette å gå til kvelden. Den kan aldri gå for lenge siden tørkeprosessen går sakte. Du vil aldri få til samme resultat i en vanlig stekeovn, da maskinen er bygget for veldig jevn tørking og kontinuerlig lufting (luftehull og vifte). Brødene jeg har laget har vært utrolig gode å ha i overgangsfasen fra vanlig norsk brødkosthold til et sunnere og brødfattig kosthold. Hvem skal jeg så anbefale maskinen til? Det må være til den som har tid og ønske om å bruke tid på å lage andre typer brød enn det tradisjonelle. Eller den som er viderekommer og ønsker å lage spennende tilbehør til sine raw food retter. Jeg valgte å kjøpe maskinen ganske tidlig i min prosess, men så bruker jeg mye tid og energi på kjøkkenet. Jeg vet om andre som har vært like raske som meg med å kjøpe - og de har ikke kommet i gang med å bruke sin.

Jeg kommer til å legge ut flere tørkede retter etterhvert. Promise!

6 kommentarer

Nina

09.aug.2009 kl.21:42

Godt å ha deg tilbake med din inspirasjon og gode tips! Denne høsten skal for meg bli RÅ;0) Har meldt meg på dønn grønt sitt kurs. Ønsker deg en fin uke!!

Annema

09.aug.2009 kl.21:45

Hvilket kurs? Ønsker du å få en grundig innføring i raw food vil jeg anbefale helgekurset som Lynette har (www.raw-food.no). Mye informasjon og mange smakebiter. Annema

Lise

16.aug.2009 kl.13:17

Hei. Jeg har store planer om å investere i en dehydrator fra sanabona, har også tenkt til å gå kurs der, da de snart skal holde kurs her i stavanger. Mente å lese at du hadde vært på kurs der, anbefaler du det? Så lurte jeg også på om den dehydratoren tar mye strøm, ettersom den skal stå og tørke i en god del timer?Lise

Annema

16.aug.2009 kl.22:08

Lise: Ja, det er en veldig grei og enkel innføring i hvordan du bruker maskinen. Den bruker ikke mye strøm, omtrent som en bordlampe. Men den durer litt, så kanskje ikke helt ideelt å ha den på kjøkkenbenken. Min står på vaskerommet! Hilsen annema

cathrine

06.sep.2009 kl.17:26

Takk for tips om kurs i Stavanger, Lise.. for nå meldte jeg meg på ;) Glimrende anledning til å lære litt, for det trengs!! *gleder meg* Jeg ønsker meg en dehydrator allerede før jeg har prøvd mat laget i den..

Anneli Mjøen

01.jun.2010 kl.17:30

Hvor kjøper jeg en Dehydrator Exalibur?

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits