230609: Cookies av pecannøtter

kakeJeg begynner å bli klar for sommerferie. Gjør dere? Det er fortsatt ganske bra trafikk på siden min, men antall kommentarer har dabbet av. Det må enten skyldes at dere begynner å komme i feriemodus - eller at jeg ikke treffer helt med innleggene mine. Det er fint om dere kommer med tilbakemeldinger på både godt og vondt.

På bildet til venstre har jeg laget cookies av pecan-nøtter. Jeg elsker pecannøtter! De ligner litt på valnøtter i smak og konsistens, men jeg liker pecannøtter så mye bedre. Jeg liker disse nøttene best rå som snacks, i salat, på iskrem eller som her i kaker. Varmer du nøttene opp litt vil den gode smaken forsterkes enda mer. Pecannøtter er en god sinkkilde, noe vi vanligvis finner mest i animalske produkter. Sink er viktig for stoffskiftet og immunforsvaret vårt. Nøttene inneholder også mye enumettet fett (som er bra!) og selen.

Cookiesene på bildet falt best i smak hos småjentene mine her i huset. Men så er de veldig glad i søtt. Og disse er virkelig søte! Cookisene er utrolig enkelt å lage - og gjort unna på få minutter. La gjerne de små være med å lage og bruke hendene sine til å forme kakene - de elsker det:

* 2 1/2 dl rå pecannøtter i biter
* 1 ts kanel
* 1 ss eller en "skvis" appelsinsaft (presset appelsin)
* Smak deg frem med dadler. Jeg brukte 4 ferske dadler (ta bort steinen) eller tørkede dadler bløtlagt ca 1 time. Ferske dadler får du kjøpt i alle innvandrerbutikker og velassorterte matvarebutikker i fruktdisken (eks. Ultra). Du kan sikkert bruke annen søtning, kanskje svisker?
Puls alt i foodprocessor til det er blitt en jevn masse. Lag små kaker og pynt gjerne med nøtter på toppen. Sett i kjøleskapet. Spiseklart umiddelbart! Nam-nam!


18 kommentarer

Sigrun

24.jun.2009 kl.16:23

Hei Annema!Jeg er fast leser av bloggen din - den har gitt og gir meg mye inspirasjon. Så du treffer hvertfall med innleggene dine hos meg, selv om jeg ikke kommenterer så mye. Jeg har endelig kjøpt meg food processor, og koser meg med å prøve ut nøtte pateer og diverse nøttekake-varianter. Har fått litt dilla på nøttemelk i det siste, og da er det morsomt å finne på noe godt med nøtte-restene. Kjøpte også nettopp boken Raw Food på svenska, og den likte jeg kjempegodt. Flotte bilder, og ingen vanskelig ingredienser eller sært kjøkkenutstyr. Prøvde rødbetsuppa i går, det ble godt men jeg hadde ikke pepperrot, så den ble kanskje litt flat i smaken. Og fruktgrøten til frokost i dag var kjempegodt! Blanda selleri, kiwi, eple og pære og hadde kanel og knuste linfrø på toppen. Yummi!Neste prosjekt nå er å finne en god oppskrift for å lage rå sjokolade. Matlaging har blitt så spennende! I dag kom sommeren til Tynset - endelig!

Cecilie

24.jun.2009 kl.17:23

Hei! Leser hver dag, men stort sett fra telefonen og det er litt mer kronglete å kommentere :-) Håper du fortsetter gjennom sommeren!

Emelie

24.jun.2009 kl.21:18

Jeg synes du skal fortsette akkurat som før, jeg er innom hver dag og ser etter nye innlegg! Er spesielt glad i innleggene jeg "lærer" noe av, oppskriftene dine har jeg ikke fått prøvd meg på ennå.Har endelig bestemt meg for å kutte ut melk / melkeprodukter helt fra kostholdet, og synes nesten jeg merker forskjell etter 3 dager - det sitter kanskje mest i hodet? :) Var på helsekosten i går for å kjøpe quinoa som nå skal testes ut sammen med ris, og en matintoleransetest skal klikkes hjem så fort feriepengene kommer inn på konto!Lurer forresten på om du har prøvd havremelk? Takk for en super blogg, og god sommer - håper det blir litt blogging på deg i sommer og? ;)

Amorine

24.jun.2009 kl.22:13

Hei Annema. Nå fikk jeg litt dårlig samvittighet her... Har jo jevnlig vært inne her og titta på bloggen din, men vært dårlig til å legge igjen kommentar i det siste. Jeg har lært en masse, og har tatt i bruk så mye jeg har lært her. Noe er selvfølgelig mer interesant enn andre ting, men jeg synes både innleggene dine om "supermat" og ulike oppskrifter er spesielt interessant. Jeg har greid å legge om mye av kostholdet mitt de siste to-tre månedene. Jeg har brukt Urbase nå i over en måned, og synes jeg har veldig god virkning av "min nye livsstil" :) Mer energi og mindre plager. I tillegg har jeg mistet 8-9 kilo! Yess :o)Så fortsett som du gjør Annema, Tusen takk for at du gjør dette!

Annema

24.jun.2009 kl.22:30

Sigrun: Så hyggelig å høre fra deg! Jeg spiser mer og mer raw food og merker at det er veldig riktig for kroppen min. En fantastisk reise å oppleve denne type mat. Det er som å lære å lage mat helt på nytt. Jeg skriver ikke om alle raw food-retter jeg spiser på denne siden, siden det kan bli for sært for mange. Men jeg gir dere ganske mange drypp likevel. Boken du nevner er suveren, den beste jeg har lest hittil. Har prøvd mange av oppskriftene, anbefales til alle dere som har lyst å teste ut raw food litt mer.Cecilie: TUsen takk, det gjør jeg nok. Men snart blir det en naturlig pause når jeg reiser på ferie. Emilie: Det er ikke sikkert det ligger bare i hodet. Hvis kroppen din ikke tåler melk noe særlig, så vil du merke veldig rask forbedring. Jeg har ikke laget havremelk ennå, men det står på programmet. Det er jo så ufattelig mye jeg har lyst å prøve ut! Men det kommer. Har du prøvd?Amorine: Wow! Så fantastisk! Du har vært utrolig flink! Jeg er imponert. Du må jo komme med dine erfaringer her på bloggen litt oftere, så vi kan få litt erfaringsutveksling. Urbase er forøvrig et supert produkt å komme i gang med når man skal endre kostholdet, synes jeg. Da får man kommet raskt i gang med å rense ut syreoverskuddet i kroppen (som de fleste av oss har). Jeg har brukt Urbase i ca 3 måneder nå. Kostholdet mitt er radikalt endret siden jeg startet Urbasekuren. Jeg tør påstå at jeg spiser så basisk og balansert mat nå at jeg kan kutte ut Urbase helt om ikke så lenge. Dersom man derimot spiser vanlig norsk mat/kosthold med mye brød/ris/pasta/kjøtt/fisk osv kan det være lurt å bruke Urbase som et fast tilskudd. Ha en fin kveld.

Amorine

24.jun.2009 kl.22:41

:o) Ja, jeg er ganske stolt...:) Motivasjonen er imidlertid en sunn og energisk kropp, og det har jammen gitt meg mot til å prøve dette, og fortsette når jeg ser det funker!Jeg er imidlertid ikke så flink som deg. Rawfood ser veldig spennende ut, og jeg prøver nok mer etterhvert som jeg er klar for det også. Jeg spirer iallefall, og det synes jeg er kjempegodt :o)Jeg spiser dessuten nesten aldri brødmat lengre, og kuttet radikalt på melkeprodukter og sukker. Jeg er som du kanskje har skjønt, en liten søtmons, så jeg må jo innrømme at jeg fortsatt unner meg litt sjokolade eller kake en gang i blant. Men prøver forsatt å kutte HELT! ;) Vi får se hva som skjer... he he

Nina

24.jun.2009 kl.23:35

Jeg må også legge igjen en kommentar i dag. Jeg er en stor tilhenger av dine blogg og du gir meg inspirasjon. Helt fantastisk at du vil dele det du gjør med oss, jeg suger det til meg.Nå skal jeg planlegge barnebursdag og jeg er inne hos deg for hente tips til det.God sommer!!

Emelie

25.jun.2009 kl.08:28

Må innrømme at jeg prøvde den havremelken man får kjøpt på matbutikken, den som heter Oatly. Ganske så uvant smak, konsistens og farge. For seg selv synes jeg ikke den smaker noe særlig, enn så lenge bruker jeg den i tè og til müsli. Men man venner seg vel til smaken etterhvert. Har lyst til å finne noe annet jeg kan bruke enn soyamelk, da jeg innbiller meg at jeg reagerer på det ved kvalme og vondt i magen.

Annema

25.jun.2009 kl.09:05

Amorine: Det er viktig å ta ett skritt av gangen, ellers mister man motet og hopper av hele greie. Det er også viktig å unne seg litt uten å få dårlig samvittighet. Jeg lager sjokolade her hjemme nesten hver uke. Den smaker utrolig godt - men forutsetter at man liker mørk sjokolade. Jeg har ennå ikke fått somlet meg til å legge ut oppskrift på det - men det kommer, jeg lover. Det finnes massevis av søtt og godt i rawfoodverdenen også (ref cookisene i forrige innlegg), heldigvis...smil.Nina: Så utrolig hyggelig. Lykke til!Emelie: Har ikke smakt den. Men hva med å prøve mandelmelken jeg har skrevet om her? Den er så utrolig nydelig.....søt og god. Og nydelig til müsli.... Soyamelk synes jeg ikke er godt i det hele tatt. Soyaprodukter bør du være veldig forsiktig med, anbefales i veldig små doser....mange reagerer like mye på det som på kumelk. Annema

Emelie

25.jun.2009 kl.10:00

Tror kanskje jeg skal prøve meg på mandelmelken din ja, men tror du den kan lages med stavmikser? Soyamelk skal jeg holde meg unna fremover, har også flere venninner som opplever det samme som meg - vondt i magen og kvalme lenge etter at man har fått det i seg, akkurat som med kumelk! Heldigvis lærer man kroppen sin å kjenne når man tester ut ulike produkter, nå kjenner jeg det som oftest med en gang jeg får i meg noe kroppen ikke blir så glad for, og kan skrive det opp på listen over ting jeg skal holde meg unna :)

Junien

25.jun.2009 kl.14:51

Ja, her bør også jeg komme innpå med en kommentar;) Du treffer meg absolutt med innleggene dine, selv om jeg ser at jeg for tiden verken har den tiden eller økonomien som skal til, sånn at mange av tipsene må forbli på teoristadiet:(. (Surt at det skal koste så mye å spise bra mat, dette kunne jeg tenke meg å aksjonere mot). Men hold frem som du stevner, all inspirasjon og kunnskap er uansett av det gode! Soya - jeg leste i en artikkel i Mat&Helse at det også var noe annet forbundet med soya, husker ikke helt, men det hadde med falsk østrogen/produksjonen av østrogen å gjøre. Ikke tenkt på det siden, ettersom det ikke representerte noe savn i det jevne kostholdet vårt:). Ett av barna mine fikk påvist kumelksintoleranse da han var to-tre år, og jeg startet friskt med både soyamelk og geitemelk. Kanskje ikke engang nødvendig å si at det ikke var vellykket ... I dag liker han ikke kumelk rett og slett, så det løste seg selv, men han spiser gul ost uten at jeg kan si vi ser at han får noen problemer av det. Litt tricky dette med den matintoleransen vi fikk påvist, forresten. Han har aldri hatt problemer (som vi har observert) med annet enn pollenallergi (testen ble tatt rutinemessig iforbindelse med et slags astmaanfall som viste seg å skyldes pollen), men det blir jo så jeg stadig lurer på om hverdagen hans ville blitt optimalisert om vi bare kuttet ut ditt og datt. Kan det være at han bare ikke vet hvordan han kunne hatt det, liksom.

Annema

25.jun.2009 kl.17:31

Junien: Jeg tror jeg vet hvilken artikkel du mener. En ganske skremmende sådan om soya. Såpass skremmende at jeg velger å være svært varsom med soyaprodukter. Vanskelig å si hvordan hverdagen vår hadde vært om vi hadde kuttet ut det kroppen vår helst ikke vil ha, men jeg tror ganske mange av oss ville fått det ganske mye bedre. I allefall de av oss som har en del fysiske plager. Min sønn måtte kutte ut en haug med matvarer da han var tre år - og forvandlet personlighet i løpet av noen få måneder. Så jeg vet jo at det fungerer. Selv har jeg fått påvist intoleranse mot gjær, samt at jeg ligger i faresonen for å utvikle intoleranse mot kumelk, laks, ørret og eggeplomme. Det betyr at jeg bør spise disse produktene sjelden, mens gjær bør jeg holde meg helt unna. Jeg tolker det slik at kroppen min har vært i total ubalanse - og at dette bare er et resultat av dette. Jeg tror også at slik jeg lever nå vil dette rette seg opp helt naturlig. Ellers fullstendig enig med deg i at det er frustrerende dyrt å leve sunt. Det burde jo være helt motsatt!!!! Forbasket irriterende! Annema

Mari

26.jun.2009 kl.15:49

Hei Annema!Har også lyst til å komme med en liten kommentar. Jeg har fulgt både den nye og gamle bloggen din, og selv om alle dine fantastiske motetips savnes, har jeg blitt stor fan av dine fine og inspirerende innlegg om mat og kosthold. Flere av rettene har allerede blitt prøvd ut (fruktgrøt, mango- og advokadosalat, squash-pasta, tahini med agurk og rosiner, og blomkålris så langt, - alt har vært helt nydelig!). Du treffer meg med andre ord midt i blinken med innleggene dine, og jeg får lyst til å si tusen takk for en fantastisk blogg! Mari

Annema

26.jun.2009 kl.20:21

Mari: Så flott! Og tusen takk! Jeg blir så utrolig glad når jeg hører sånt - og spesielt når du faktisk har prøvd mye av deg jeg lager. I dag har jeg lagd en rawfoodrett som var helt utrolig god. Grønnsakscurry med "ris" og mango chutney. Mannen min likte den kjempegodt. Må få lagt ut oppskriften på den over helgen. Igjen takk for hyggelig og motiverende kommentar! Annema

Amorine

26.jun.2009 kl.22:07

Hei igjen :)I dag har jeg prøvd disse "cookisene", og de var kjempegode. Eneste er at min blender ikke greier å male fint nok!!! Synes de blir litt for klumpete. Mener å huske fra en tidligere post at du har et forslag på en veldig bra blender, men at den var veldig dyr. Hvilke var det? Kan f.eks Kitchen Aid være et godt alternativ(er litt billigere), eller blir den som andre blendere? Problemet er jo at "guffa" blir sittende fast i glasset, og kniven kommer ikke til. En annen ting til slutt. Ser at mange savner motebloggen din. Må jo si at jeg også gjør det :) Kom på den i dag da jeg tok på meg Opi neglelakk på tærne! :o)) Men jeg vil mye heller at du fortsetter denne bloggen altså! Har tatt til meg såååå utrolig mye, og kommet inn på et veldig bra spor i livet mitt. Tusen tusen takk! Gleder meg til mange nye tips og oppskrifter fremover.

Annema

26.jun.2009 kl.23:48

Amorine: Tusen takk - så kjekt å høre. Jeg forstår problemet. Jeg klarer heller ikke gjøre "jobben" med min Electrolux. Da sønnen min ble syk for en del år tilbake kjøpte jeg en mini-blender til rundt tusenlappen på TV-Shop. Den heter Magic Bullett og er en fantastisk liten sak som jeg har brukt enormt mye. Den er liten, men kan fint male nøtter og frø til mel i løpet av sekunder. Jeg bruker den hver dag, ofte flere ganger hver dag. Jeg bruker den når jeg skal male frø og nøtter, når jeg lager "oster", smoothie bare til meg selv, dressinger, suppe til meg selv osv. osv. Og det er så utrolig enkelt å gjøre den ren - og du slipper problemet med at du må skrape ut fra bunnen. Tviler på om du får kjøpt den på TV-shop lenger, men du får kjøpt den fra utlandet. Vet også at det finnes andre typer kraftige miniblendere på markedet, men jeg har ikke noe navn. Prøv å google litt om det (mini blender el.l). Ellers kan du se mer om Magic Bullett på www.buythebullet.com. NB! Alle delene som følger med bruker jeg ikke. Jeg bruker bare noen få deler. Min Magic er selvsagt med i kofferten når jeg reiser på ferie!I tillegg til min lille Magic kommer jeg til å investere i en større og kraftigere blender enn min Electrolux (som nå kun duger som smoothiemaskin). Jeg drømmer om en Vitamix med minimum 2 hestekrefter. Spiser man mye rawfood er det en maskin av dette kalibret som er nødvendig på sikt. Alt annet blir for mye jobb rett og slett. Med en Vitamix eller tilsvarende kan du blande inn nøtter og frø og hva du vil - og alle blandinger blir silkemyke og helt jevne i konsistensen. Det er mye tid spart i en travel hverdag! Kitchen Aid har jeg ingen erfaring med, men kanskje noen av leserne har det? Annema

Amorine

29.jun.2009 kl.17:25

- måtte bare fortelle at jeg nå har funnet Magic Bullet her i Norge, på nettauksjon av alle ting. Så nå har jeg prøvd det også! ;) Fikk den for 151 kroner!! :) . Håper bare det er den samme.... Gleder meg til den kommer og jeg kan begynne å teste ut! Forhåpentligvis med bedre resultat enn hittil, selv om det også har smakt godt. Takk igjen for mange gode tips.

Ruth

19.aug.2009 kl.09:23

Har nettopp oppdaget bloggen din, den er fantastisk, skal tipse alle jeg kjenner om den :)

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits