030609: Barnebursdagkulturen

Kulturen med å servere utelukkende usunn mat i barnebursdager har irritert meg i årevis. Jeg forstår ikke hvorfor vi skal pøse på med så ufattelig mye sukker og fett på barnas store dag? Og det kan fort bli mange sånne dager i løpet av et år. Jeg blir faktisk ganske så frustrert når toåringen kommer hjem fra barnebursdag med en full godtepose i hånden nærmere halv åtte om kvelden på en hverdag. Og det etter å spist pølse-i-brød, brus og sjokoladekake (med godteripynt). Kan du tenke deg for et sjokk dette er for en liten kropp? Det er ikke uten grunn at ungene hyler og skriker så fort de er innenfor døra etter endt bursdag. Det slår aldri feil. Blodsukkerfallet må jo komme. Er det barna som krever alt det usunne på sin store dag eller er det vi voksne som legger opp løpet?

Jeg skal ikke si at jeg ikke har gått i den samme fellen. For det har jeg. Jeg begynte nokså ambisiøst med mye sunn bursdagsmat da eldstemann var liten. Så falt jeg fort inn i det "normale" mønsteret etterhvert som flere barn kom til verden og tiden ikke strakk til. Nå prøver jeg så godt jeg kan å justere meg inn i mitt gamle mønster igjen. Målet er å redusere sukkermengden så mye som mulig og tilby så rene råvarer som mulig.

Vi har nettopp hatt barnebursdag igjen og her er mine erfaringer:
* Grønnsaker og kesamdipp lett tilgengelig på bordet er en fin start på måltidet.
* Vannmelon smaker godt nå om sommeren - og var både leskende og populært for de små.
* De hjemmelagde kjøttbollene med finraspet gulrot gikk unna som varmt hvetebrød. Ingen av barna etterspurte ketchup - og det ble heller ikke tilbudt. Pølsene kunne jeg også droppet, for jeg tror kjøttbollene falt best i smak.
* Tines ferskpressede Sunnivajuice (bringebær-/appelsin) blandet ut i vann fungerte fint som drikke i første runde. Senere fikk de kaldt vann fra springen. Ikke ett eneste barn spurte etter brus. Interessant observasjon.
* Kakebiten ble supplert med ferske jordbær uten sukker, men med litt fløte. De friske jordbærene var faktisk mer populære enn kaken. Kanskje det sier noe om kaken min eller sier det noe om barnas egentlige preferanser?
* Godteposer er jo nærmest påkrevd. Jeg fylte den opp med "hjemmepoppet" popcorn, poppet i kokosolje. En liten rosineske og en kinderegg-sjokolade på toppen. Tror faktisk ingen hadde klaget om jeg hadde droppet den sjokoladen.

Om et par uker har vi ny bursdag. Vi får se hvilken vri vi skal finne på da! Kom gjerne med gode forslag.
bursdag bursd8

10 kommentarer

monica

03.jun.2009 kl.11:24

AAAAAAAAAh endelig noen som er like oppgitt over bursdagsstyret som meg! min gutt er bare 2 1/2 så her har det ikke startet enda, men det kommer nok. kjipt med bursdag på vintern, sånn i forhold til tilgjengeligheten av deilig frukt og bær. det er "trendy" å ha med alternative ting til feiring i vår barnehage, noe jeg er veldig glad for! god idè med opoocorn i godteposen!

Tine

03.jun.2009 kl.14:38

HERLIG!!!!!

Mie

03.jun.2009 kl.15:50

Har ikke barn selv, men bra tiltak! Den dagen det blir min tur tror jeg jeg hadde blitt like oppgitt og frustrert over alt som blir servert i barnebursdager... Ja til sunn og god mat :)

Liza

03.jun.2009 kl.17:10

Helt enig med deg og kommer til å forsøke å ha en delvis sunn meny når miniene her i huset skal begynne å invitere venner på bursdag.forslag : grillspyd ned kylling, pølsebiter, paprika, champignon og oppdelte maiskolber på, eventuelt hele grillede maiskolber med smør.Kyllingnuggets som du har lagt ut oppskrift på tidligere, sammen med stekte potetbåter, oppskårede grønnsaker og dip.Hjemmelagede (gjerne grillede) hamburgere laget med karbonade deig og grove hamburgerbrød og masse valgfrie grønnsaker og salat Dine hjemmelagede pannekaker med is og bær ved siden av Frukt på spydHvis det er et ikke-helt-lite-barn så kunne jo kanskje en salat komponert av bursdagsbarnet være noe`? Var veldig glad i kyllingsalat med masse favorittgrønnsaker og nudler oppi når jeg var barn.

Mette

03.jun.2009 kl.23:53

Helt enig, men sunn meny syns jeg var mye enklere å gjennomføre når barna var ganske små og at det gjerne heller ikke var så mange rundt bordet. Må innrømme at jeg syns det er en utfordring å lage mat som krever en del forberedelser når hele klassen på 22 barn kommer på besøk (smil). Mange barn er fryktelig kresne også, men jeg tror jeg allikevel skal forsøke kjøttbollespyd når vi skal ha 7-års dag nå snart. Takk for tips!Godtepose syns jeg er en forferdelig tradisjon. Jeg er fristet til å kutte ut hele greia, men popcornfyll og rosinboks kan være et godt alternativ.

Natasja

04.jun.2009 kl.00:00

Helt fabelaktig!!! Du kunne ikke legge ut oppskriften på de hjemmelagede kjøttbollene? Ellers er det også min erfaring at frisk frukt går ned før snop! Og brus får ikke mine barn- ikke vil de ha det heller, heldigvis, så der er en god del sukker spart. Du har en fantastisk blogg- akkurat som din gamle (som jeg savner en del ja...) Masse lykke til videre fra en gammel leser:)

Karen

04.jun.2009 kl.10:34

Såå enig med deg! Også i dette som også Mette sier, at dette var lettere mens barna var under skolealder. Det har blitt mange konkrete forventninger etterhvert som eldstemann blir mer bevisst, som jeg velger å etterkomme innimellom. Men når det gjelder godteposene, har vi faktisk kuttet de ut. Dvs. vi har aldri innført dem. Og fortsatt, på sjuårsdagen, var de ikke et tema verken hos bursdagsbarnet eller gjestene, bare hos takknemlige foreldre som bare måtte uttrykke hvor glade de var for det da de hentet. Jeg har hørt temmelig mange voksne være frustrert over denne skikken, men jeg synes faktisk ikke den har festet seg godt nok til at den ikke kan fortsatt lukes ut;)

mykstart

20.jun.2009 kl.14:23

Vi har aldri hatt godteposer i barnas bursdager, de er 5 og 7 nå. Vi har vært spente på kommentarer om dette, de har uteblitt til i fjor. Da kom det en. Vi valgte å grille marsmellows istedet for. Far hadde kjøpt økologiske sådan, og vi grillet dem i skogen. Spørsmålet kom: "Men når kommer godteposene da?" Jeg svarte at det hadde vi ikke, vi grillet marsmellows istedenfor. KULT! Var svaret. ( Menyen var: Minipizza bakt på grovt mel. Grillet marsmellows. Eplejuice med isbiter til drikke. Alt fortært rundt bål i skogen rett ved der vi bor. Ikke noe kake, bare dette. Vi anså det som suksess og gjentar det gjerne neste gang. Man trenger ikke gjøre det mer komplisert enn som så)

Annema

20.jun.2009 kl.20:00

Så bra mykstart! Det er jo vi voksne som legger premissene for hvordan barneselskapene skal bli. Og jeg tipper det var en fin bursdag dere hadde for de små. Vi har aldri kjørt brus i bursdagene våre - og foreløpig har ingen etterspurt det heller. Det spørs nå som eldstemann fyller snart 8. Han liker ikke brus, så da kjører vi juice og isbiter vi også. Annema

L8

28.jun.2009 kl.20:32

Åhh for en flott blogg du har! Her kommer vi til å finne mye inspirasjon! Takk for fine tips til bursdagsselskap. Vil gjerne se oppskriften på dine populære kjøttboller... Finnes oppskriften på bloggen?L8

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits