190509: Giftige vannflasker

En ting som jeg har tenkt mye på i det siste - men som jeg ikke har rukket å gjøre noe med - er å finne alternative drikkeflasker for meg selv og barna. For det er jo ingen stor nyhet at plastflaskene lekker gift ut i vannet. Det popper jo frem i media med jevne mellomrom. Mykplastflaskene er visstnok verstingene - og enda verre bli det når flaskene blir varme i bilen eller ute i sola. Da lekker det enda mer giftstoffer ut i vannet (og bakterien gosser seg i tillegg). Det er ulike meninger om hvor giftig dette er og hva det gjør med oss på sikt - men at det lekker gift er udiskutabelt. Og det ender jo opp i kroppen vår. Så da får hver og en ta stilling til om man ønsker å gjøre noe med det. Jeg har i allefall tenkt å finne alternativer og kaste ut alle plastflaskene fra skapene. Selv har jeg lett etter en praktisk vannflaske i glass for å ha med meg i vesken, men har foreløpig ikke funnet noen i riktig størrelse. Får vel kjøpe meg en Voss-flaske. Den har i allefall skrukork og er stor nok til mitt vannforbruk. Men jeg kan jo ikke akkurat sende med barna glassflaske på trening. Den kommer jo garantert til å gå galt på et eller annet tidspunkt. Jeg har observert at  Nomaden har disse fine vannflaskene med rensefilter (se bildet under).  Supernature har også disse flaskene - og her er de billigere enn hos Nomaden. Prisen er i stiveste laget til at jeg gidder å vurdere det for en familie som oss. Er også usikker sålenge flasken er laget av plast.....

Jeg har derimot veldig sansen for gode alternativer, som eco-flaskene fra Klean Kanteen. De virker som et trygt alternativ til plastflasker. Her finner du flasker i alle størrelser, fra flasker med tut for de aller minste til vanlige drikkeflasker i mange størrelser. Jeg tror jeg lander på dette alternativet for barna etterhvert....

Synspunkter?
013792      index1
kleankanteen

22 kommentarer

vaarloek

19.05.2009 kl.11:31

whaat? dettehar jeg faktisk aldri hørt noe om! men hva med vanlige drikkeflasker av metall, de man får kjøpt i bokhandler (logisk nok) og andre butikker, for eksempel?

Rikke

19.05.2009 kl.11:35

Hei Annema!jeg oppdaget ikke bloggen din før å, men her var det jammen mye insprirerende lesing:)når det gjelder vannflaskene, bruker jeg selv å ha med meg en voss-flaske i vesken. jeg har imidlertid merket at den etter en stund får en "innestengt" lukt som gjør at vannet ikke blir like friskt. tror jeg prøver en stålflaske som du foreslår her i stedet:) ellers utrolig mange spennende oppskrifter og forslag:) -Rikke

Annema

19.05.2009 kl.13:28

Vaarloek: Du mener sikkert flaskene i aluminium? Jeg har funnet lite informasjon om det, men antar at de er betydelig bedre enn plast. Leste et sted at Zigg-flaskene var ok, men vet ikke mer enn det. Ellers fant jeg en link fra 2005 om en sort batman-drikkeflaske i plast som ble trukket fra markedet av SFT etter at Greenpeace gjorde en test ute i butikkene. Den inneholdt farlige miljøgifter. En flaske til barn! Hårreisende. Les mer her: http://www.aftenposten.no/helse/article1151555.ece. Rikke: Velkommen skal du være. Det kan jo være at skrukorken er i plast og at det er årsaken til det. Ellers er vel vannet best når det er ferskest mulig og rett fra springen. Jeg satser også på KleenKanteen i fremtiden.

ReidunR

19.05.2009 kl.13:38

Det finnes en hel rekke praktiske metallflasker på markedet. Men - er metall noe bedre enn plast? Metall kan også avgi stoffer til vannet, men ikke de samme som plast. Jeg har også erfart at vann fort får en metallisk smak i metallfalsker.Uansett, mengdene som blir eller kan bli avgitt er mikroskopisk små. Hva skal vi drikke hvis vi skal sikre oss helt? Nesten alt kjøpt vann kommer på plastflasker. Vi aner ingenting om "produksjonen" før vannet er på flaske. Vi må ikke glemme vaskemiddelet vi bruker for å vaske både flasker og kopper med, det kan også tilføre oss stoffer vi egentlig ikke bør ha i kroppen vår. Og vannet vi har i springen - selv om det er verdens reneste her i Norge - det kan fra tid til annen være ulike mengder av usunne stoffer i det. Vi er heller ikke sikret 100% om vi koker det.Og alt annet vi kjøper som er pakket i plast, kjøtt, fisk, grønnsaker, nøtter.... you name it.Selvsagt skal vi være bevisste og tenke over hva vi putter i oss. Men - Vi kan aldri sikre oss helt - i så fall måtte vi bo i en boble der vi dyrket vår egen mat helt upåvikret av både vær, klima og forurensing, vi måtte drukket vann fra et oppkomme som verken har vært i kontakt med dyr, insekter eller mennesker...

Annema

19.05.2009 kl.14:16

Reidun: Er enig i at vi ikke kan sikre oss. Det er helt umulig. Og det er vel ingen som ønsker å bo i en boble. Men en bevisstgjøring omkring hva vi får i oss av det vi bruker ofte og til daglig er ikke så dumt, synes nå jeg. Og vi kan gjøre enkle tilpasninger for å redusere noe av påtrykket av miljøgifter - som etterhvert har blitt formidabelt. Som å velge noe annet enn myke plastflasker som er blant verstingene. Som å kjøpe grønnsaker og frukt i løsvekt (der det er mulig). Vaske frukt og grønt godt før vi spiser det. Annema

Sigrun

19.05.2009 kl.15:51

Kommentar til Reidun ang at drikkevannet i Norge er det reneste i verden... Det var kanskje sant for mange år siden, men fakta er at veldig mye av drikkevannet i Norge er overflatevann som blir utsatt for luftforurensing og avrenning fra landbruk og industri. Og i tillegg har man mange steder høydebrønner (eller hva det nå heter) som vannet blir pumpet opp i for at det skal bli nok trykk på ledningsnettet - og oppe i disse brønnene har man funnet det utroligste... sykler, døde dyr mm. De fleste av disse brønnene har ekstremt dårlig sikring, og hvem som helst kan klatre opp og åpne en morken luke og hive "morsomme" ting nedi. Dette er ikke noe jeg finner på. Har snakka med en som hadde reist rundt i landet og tatt prøver av vann fra slike brønner - han bruker vannrenser....!Norge er nok ikke lenger det rene og uskyldshvite landet det en gang var - og miljøgifter og forurensing kjenner ingen grenser. Så jeg holder med Annema i at det er fornuftig å gjøre noe med de tingene man har mulighet til å gjøre noe med.

Karen

19.05.2009 kl.22:14

Dette med mykplasten er virkelig en hodepine for den som vil redusere miljøgifter inn, synes jeg. Jeg har endt opp med en god gammeldags ståltermos til førsteklassingen, men vet jo ikke om den er ok. Men den er knøttende liten (tynn sylinder), noe som tjener sin hensikt både med at den ikke blir for tung å bære på i forhold til de lette plastflaskene, og kanskje like viktig: det får ham til å fylle flasken med friskt springvann én eller to ganger i løpet av skoledagen. Jeg tenker som så at jo kortere tid i flaske, jo bedre er det. (Vi brukte alu-flaske den første tiden etter skolestart, men gutten mente selv det smakte aluminium av vannet, og legen hans gjorde meg oppmerksom på at aluminium er forbundet med problemer i utvikling av hjernen og dermed var det bom stopp hos denne mammaen;))Ellers har jeg (bittelitt off-topic, men ..) ofte gremmet meg over at de økologiske eplene i butikken ofte er pakket på et pappbrett tynn, myk plast spent tett over og inntil eplene. Innbiller meg liksom at plastmykgjørerne trenger inn i epleskallet, dypere jo lenger de ligger pakket ... Men dette er godt mulig bare en tvangstanke, for alt jeg vet er det ikke sånn det funker i praksis. Men jeg har ikke akkurat insistert på at mine barn skal spise eplene med skallet på:)

Annema

20.05.2009 kl.08:45

Karen: Jeg har lest flere steder at ståltermos er det aller beste, men har tenkt som så at det blir for tungt å bære på og for upraktisk når barna skal drikke. Flott at du tar dette på alvor. Jeg kommer til å ta tak i dette nokså snart jeg også. Når det gjelder frukt og grønt er det nok best å kjøpe i løsvekt, men det er jo ikke så lett lenger. Det aller meste er jo plastpakket. Det blir enorme mengder søppel av det i tillegg. Nokså frustrerende. I innvandrerbutikker er det aller meste i løsvekt, men ikke mye økologisk. Skulle ønske at økologisk var mer tilgjengelig og billigere enn det er i dag..... Lykke til videre. Annema

Karen

20.05.2009 kl.10:33

Deler ditt ønske om lettere tilgang og lavere priser på øko-mat. Men det er jo dyrt å produsere, så ... Når det gjelder epler i løsvekt, er det jo ofte et godt utvalg i de fleste butikker, men akkurat de økologiske har konsekvent vært plastpakket i de kjedene jeg har brukt de siste årene. Har du noen tips om butikker som selger øko-epler i løsvekt? Jeg benytter anledningen til å takke for gode tips du allerede har strødd om deg med på denne bloggen;)

Annema

20.05.2009 kl.15:22

Karen: Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg vet faktisk ikke, men tipper at Røtter har økologiske epler i løsvekt. Har ikke fått sjekket ut det ennå, men det står på lista mi. Ting tar tid. Ha en super dag videre. Annema

Sigrun

20.05.2009 kl.17:52

Hvor får du kjøpt Klean Kanteen i Norge?

Annema

20.05.2009 kl.19:16

Sigrun: Jeg aner ikke om det er mulig å få kjøpt her til lands. Har kun funnet den svenske nettbutikken jeg linket til. Annema

Amorine

20.05.2009 kl.22:16

Nå går det mange plastflasker i søpla her! Nye Klean Kanteen er bestilt, en til hvert familiemedlem, i forskjellige farger :o) De ser kjempefine ut, og gleder meg til å få de. Tenker med gru på alle giftstoffer vi har fått i oss. Har egentlig aldri likt plastflasker, synes vannet får en rar smak (sikkert giften...).Ellers må jeg igjen få takke deg for masse inspirasjon Annema. Jeg har virkelig blitt bevisst på hva jeg putter i meg, selv om jeg er langt fra så bevisst som deg. Jeg leser bloggen din med stor iver, og plukker ut det jeg synes er bra (og det er mye!) og som er gjennomførbart for meg og min familie. Jeg har spist mye sunnere disse siste ukene, og jeg merker så stor forbedring på kropp og energi. Veldig bra. Synes heller ikke jeg forsaker noe. Jeg koser meg fortsatt med en latte i ny og ne, men har helt kuttet ut søtning i kaffe og te. Har mer eller mindre kuttet brødmat og hvetemel. Har i det store og hele økt bevisstheten rundt kostholdet drastisk. Jeg har nå vært opptatt av å leve sunt.Sto faktisk på vekta i dag for første gang på lenge, og det var jammen en hyggelig overraskelse!!!! :o)

Kitty

23.05.2009 kl.02:47

Litt off topic denne også, men - ser at mange her er veldig opptatt av at maten skal være økologisk, hvorfor det? Økologisk mat er jo verken sunnere eller mer miljøvennlig å produsere enn annen mat.Ellers er det lenge siden jeg besøkte denne bloggen nå ser jeg. Skal absolutt begynne å bruke den som en inspirasjonskilde i mitt eget kjøkken!

Annema

24.05.2009 kl.22:52

Amorine: Så flott å høre at du ser resultater av det du spiser! Det gleder meg masse! Jeg føler heller ikke at jeg forsaker noe. I går var jeg på rekeparty, og det kan fort bli kinkig med all den loffen (smil). Men vertinnen var såpass sympatisk at hun hadde laget en stor salat. Så da ble det salat på meg, med masse reker oppå, litt skviset sitron og olivenolje - pepper og majones på toppen. Digg nok det. Man kommer langt med en salat på bordet. For meg føles det som om det skjer noe nytt og positivt hver eneste uke. Vekten har stabilisert seg på et naturlig nivå, omtrent der jeg var for 10-15 år siden. Energinivået er stadig på vei oppover. Alle "vondtene" er stort sett borte. Jeg sover så utrolig godt. Kan ikke huske sist jeg hadde så lett for å sovne og sove godt gjennom hele natten. Inni meg er det som om alle de små "hullene" tettes igjen for hver dag som går. Alle de vonde sårene jeg hadde i neglegropene på hendene mine er som forduftet. Det er så fantastisk at riktig mat og riktig tilskudd kan gjøre en så enorm forskjell. Jeg slutter aldri å fascineres av det. Jeg ønsker deg lykke til videre på din reise. Det høres ut som du også er godt på vei! Kitty: Jeg må si meg veldig uenig med deg. Jeg har vært på en del foredrag og fått lagt frem beviser på det motsatte av det du sier. Du skulle bare visst hva som foregår utenfor våre grenser hva gjelder sprøyting og gjødsling av frukt og grønnsaker. Hva vet vel vi om de fruktene og grønnsakene som kommer med båt og annen langtransport til Norge? Det vises jo ikke på dem! Jeg kan love deg at det er skremmende informasjon. Det er naivt å tro at plantene klarer å stå i mot påtrykket av giftstoffer. Riktignok er noen frukter og grønnsaker såpass heldige at de har et kraftig skall utenpå (eks. avocado) - slik at giftstoffene ikke trenger så lett inn i frukten. Det er ikke uten grunn man rådes til å vaske en avocado eller sitron før man skjærer i den. For min del blir det både for vanskelig og uøkonomisk å leve 100% økologisk. Men jeg kan love deg at jeg har blitt mye flinkere til å vaske frukt og grønt etter å ha økt min kunnskap om hva som egentlig skjer der ute. Jeg handler mye mer økologisk enn før. Jeg har også fått en liste over hvilke frukt og grønnsaker som er mest utsatt - og kommer fremover til å sørge for å handle de 5-10 mest utsatte fruktene/grønnsakene økologisk (så fremt det er tilgjengelig). Jeg kommer til å lage en liten artikkel om dette snart. Hyggelig at du er tilbake på bloggen min. Ha en super kveld. Annema

Kitty

26.05.2009 kl.03:40

Jeg innrømmer at jeg ikke har satt meg så godt inn i saken og ville provosere litt. Men jeg så et interessant TV-program som tok for seg en del myter om mat og hevdet noe i den retning om jeg ikke husker feil. Henvis gjerne til litteratur som sier det motsatte. Liste over frukter/grønnsaker vil jeg også gjerne ha. 100 % økologisk blir det nok aldri for min del heller. Men noen varer kjøper jeg jo økologisk rett og slett av den grunn at det smaker bedre, det er grunn god nok for meg!

Sigrun

26.05.2009 kl.14:00

Økologisk eller konvensjonelt (vanlig) dyrket -For meg er det ingen tvil om at øko er bedre og sunnere på alle måter, både for den som spiser maten og for jorda den dyrkes i. Man trenger ikke gå utenfor våre landegrenser for å få mat med rester av sprøytemidler. Visste dere at en vanlig norsk gulrotåker sprøytes i gjennomsnitt 10-14 ganger i løpet av èn sommer...?? Og de giftene de bruker (for det er GIFT selv om de nå har begynt å kalle det plantevernmiddel - lenge leve vridningen av ord for å få det til å høres bedre ut) er naturfremmede, de brytes langsomt ned, de kan ødelegge livsforhold i vann og vassdrag, de kan utrydde insekter, for ikke å snakke om hva disse stoffene kan gjøre i kroppen vår. I konvensjonelt landbruk bruker man kunstgjødsel. Smak på det ordet. Kunstig gjødsel. Noe mennesker har funnet opp - som de mener er bedre for plantene enn det plantene selv kan "plukke" fra jorda. For selv om konvensjonelle planter vokser i jord (noen gjør til og med ikke det...!), så er næringsstoffene i kunstgjødselen så mye lettere tilgjengelig at plantene heller ttar opp disse stoffene enn å søke nedover i jorda. Resultatet er at de får i seg for mye nitrogen, som i f.eks spinat kan gi for store nitrittverdier. Cellene i planten blir store, med svake cellevegger - de inneholder rett og slett mer vann - og derfor mindre smak. Det er mineralene som gir maten smak. Når cellene i planten blir stor og svake, så er planten mer utsatt for angrep fra sykdommer og skadedyr, og hva gjør den konvensjonelle bonden da? Nettopp - han bruker sprøytemidler.I økologisk jordbruk har man en helt annen tilnærming. Istedet for å gjødsle planten, sørger man for at jorda er i god stand. Man gjødsler heller mikrolivet i jorda, sørger for at meitemarken og de milliardene av bakterier og sopper og diverse småkryp som bor der har det best mulig. Da vil disse legge forholdene til rette for at planterøttene kan hente ut den beste næringen. Øko-planter får dermed lenger røtter (de må jobbe litt mer for maten), de vokser litt saktere, men får tid og mulighet til å utvikle bedre smak. De tåler også bedre enn regnfattig sommer, fordi de har muligheten til å hente vann fra lenger nede i jorda. Fugler og andre dyr vil også nytte godt av dette, fordi de får tilgang til insekter til mat.Et annet poeng med økologisk landbruk er at de bruker vekstskifte. Dvs at samme avling ikke dyrkes på samme sted flere år på rad (unntak for gress). Hvis man skulle hatt potetåkeren på samme sted hvert år, så vil poteten prøve å hente ut de samme næringsstoffene hvert år, og sakte utarme jorda. Skadedyr som er glad i poteter får også en mulighet til å utvikle seg i jorda, og kan gjøre stor skade (i konvensjonelt landbruk er dette vanlig, men det er jo ikke noe problem for de kan jo bare sprøyte). Så derfor vil en økobonde flytte rundt på grønnsakene, kornet og hva han/hun nå dyrker, og på den måten holder jorda seg frisk. Så med tanke på at den matjorda som finnes på planeten skal kunne vare i mange flere generasjoner - så er det absolutt en fordel å dyrke økologisk.Med jevne mellomrom foretas det målinger av mineralinnholdet i matjorda i Europa og i USA, og det gir ikke et lystig bilde. Mineralinnholdet i den europeiske matjorda har i snitt blitt redusert med så mye som 75% (ja du leste riktig!) de siste 50-60 år!!! Og dette skyldes i stor grad intensivt jordbruk og gjødsling med kunstgjødsel. Kunstgjødsla inneholder også en ikke betydelig andel tungmetaller, bl.a kadmium. Velbekomme!Nå ble dette et laaangt innlegg - men jeg brenner for økologisk landbruk, og jeg håper jeg har klart å "frelse" noen flere sjeler... he heØko er jo Logisk!!

Agnetha

12.09.2009 kl.19:26

Hvor får man kjøpt eller bestilt på nett en sånn voss vannflaske i glass? Vil gjerne ha en for dem er så stilig :)

eun-sun

05.04.2010 kl.21:45

..husk at det ikke bare er farlig plast i drikkeflasker

men MYE annet og.

plasttyper 1,3,6 og 7 er farlig.

resten er greit for nå, men forskes fortsatt på.

sjekk plasttypene deres, alltid

Helen

24.04.2013 kl.20:09

Jeg vil legge ut en link her ang.giftstoffer i plast:

http://news.discovery.com/human/health/bpa-plastic-food-hormones-chemicals-110715.htm

Og når det gjelder hva som er trygt ang. drikkeflasker, oppbevaring av mat, bakeboller, brød fjøl osv. er det kun glass, rustfritt stål, aliminium og tre som er trygge å bruke :o)

BPA forlater aldri kroppen og er vesentlig mer skadelig for de små hvor kroppene er under utvikling pga. av forstyrrende hormonstoffer. Og veldig mange studier har vist sammenheng mellom BPA og kjønnsbetinget kreft (altså brystkreft, prostatakreft osv.)

Så å investere i noen dyre aliminium eller rustfrie stål flasker og matbokser til barna tror jeg er en god investering! Og de holder jo et helt liv og vel så det. Så da er det ikke så dyrt i lengden :o)

PirkePetter

06.05.2013 kl.19:27

Det er prisverdig at du prøver å advare mot helsefarer, men du bør vite hva du snakker om først. Og kalle aluminium trygt? Er du virkelig så korka bør du la være å uttale deg, slik at du ikke gjør mer vondt enn godt. Om bisfenol-A -

http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1364494708591#c8290192847884239659

Benedikte

08.05.2013 kl.15:16

Anbefaller alle å se filmen om aluminium på NRK nett-tv!

http://tv.nrk.no/program/koid21002713/aluminiumsalderen

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits