300409: "Smøreost" uten melk og soya

Det er mange der ute som ikke tåler melkeprodukter eller som ikke spiser/drikker melkeprodukter av andre årsaker. Mange av de som er intolerante mot melk reagerer også på erstatningsprodukter laget av soya (soyaost, soyayoughurt osv) fordi melke- og soyaproteinene ligner hverandre. Soyaprodukter er også veldig omdiskutert og bør spises med måte. Mitt barn reagerte voldsomt på både melk og soya da han var som sykest. Men, trøsten er at det finnes gode og sunne alternativer. Og jeg velger det siste.

Denne "smøreosten" er laget av macademianøtter og smaker kjempegodt! Macademia er en av de feteste nøttene som finnes og inneholder mye enumettet fett (som øker fettforbrenningen). De er rike på både kalsium og fiber. Smaken kan minne bittelitt om kokos og kan spises rå eller males og brukes i bakverk og desserter. Du kan også hakke de opp og ha i salater eller i curryretter. Kun sunne ingredienser som du kan spise med god samvittighet.

Oppskrift macademiaost:
* 3 poser macademianøtter (totalt ca 300 gram)
* Hell nøttene i blender. Fyll på vann til nøttene er dekket. Kjør blenderen til du har en fin grøt.
* Legg et rent kjøkkenhåndkle/linklut nedi en sil. Hell grøtmassen oppi og brett håndkleet over osten slik at den er godt dekket. Legg en tallerken over og deretter noe tungt på toppen, slik at vannet blir presset ut av osten. Husk å ha en bolle under sila.
* La stå i romtemperatur ca 12 timer. Ta massen over i en ren bolle.
* Nå er det opp til deg hva du ønsker å tilsette. Her er mitt forslag:
  - Finhakk 2-3 vårløk (kun den hvite delen)
  - Hamfrø uten skal (kan sløyfes)
  - 2-3 ss extra virgin olivenolje og en skvett lime/sitron (eller olivenolje med sitronsmak)
  - 2-3 fedd finrevet hvitløk. Mengden avhenger av av hvor glad du er i hvitløk.
  - Himalayasalt eller havsalt etter smak

 
Miks alt sammen med en stavmikser til ingrediensene er godt blandet. Smak deg frem. Til slutt tilsetter du 2 ss finhakket basilikum. Hell osten over i et glass med skrulokk. Kan spises med en gang, men blir enda bedre om du lar den stå et par dager i kjøleskapet. Nam!
ost

6 kommentarer

30.apr.2009 kl.12:28

Denne osten høres veldig god ut må prøves:) Har du noen gode ideer om hvor man får tak i Macadamianøtter som er litt rimeligere (evnt. større poser enn de fra Nøttefabrikken)?Et annet sp.mål fra meg. Jeg leser at du har hatt mange utfordringer i familien men intoleranser/allergi. Jeg har oppdaget etter mange år at jeg ikke tåler smaksforsterker E 621 og vet om flere som har det samme. Det er utrolig lite som er skrevet om dette i norske medier og det synes jeg er rart med tanke på hva dette egentlig er. Vet du noe om dette? Det er blitt en vane for meg nå å lese innholdsdekl. på matvarer og jeg har funnet ut at det finnes E 621 i veldig mye.

Annema

30.apr.2009 kl.14:36

Hei. Ja, de er desverre veldig dyre. Hos Gulden Frukt&Grønt (og andre innvandrerbutikker) får du kjøpt alle slags nøtter i løsvekt. Så at macademianøttene var ca 100 kroner billigere per kilo! Ikke dumt. Så hvis du bor i Oslo bør du sjekke ut det. Hvis du må kjøpe på nettet, så trenger jeg litt mer tid på å lete. Jeg vet ikke noe om E621, men skal lese meg litt opp på det. Interessant det du sier uansett. Må løpe nå, kommer tilbake i kveld. Annema

Mie

30.apr.2009 kl.16:09

Åh, takk for oppskrift. Den så god ut og skal virkelig prøves. Er selv intolerant overfor melk og har brukt soyaprodukter som erstatning, men ikke skjønt hvorfor jeg kan bli dårlig av det også. Tenk at jeg ikke visste at jeg kan reagere på soyaen også. Litt oppgitt over meg selv nå :) Takk igjen!

Sara

30.apr.2009 kl.16:25

er jo desverre veldig mange barn med melkeallergi som ikke tåler nøtter heller desverre, så en fin oppskrift men jeg ble jo litt skuffet siden jeg ut fra overskriften fikk forhåpninger om at det endelig var noe for min sønn ;)

Janicke

30.apr.2009 kl.17:41

Hei. Ang. innlegget ditt om syltetøy . Husker at du i din gamle blogg abbefalte ett fra St.Dalfour(eller no sånt:)som jeg er blitt så glad i.Er ikke dette så bra som jeg har trodd?

30.apr.2009 kl.19:43

Mie: Smil. Prøv å kutte det ut en periode og se om du merker noen forskjell. Lykke til. AnnemaSara: Åh, så dumt. Nøtter kan brukes til så mangt og inneholder mye god næring. Men desverre er det en del som er allergiske.Janicke: Joda, St. Dalfour er ikke så dumt. Det inneholder ikke sukker, men er søtet med fruktkonsentrat.

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits