210409: Sunnhetstips: Spis sitron hver dag!

sitronJeg håper ikke du er av de få som er allergisk mot sitrusfrukter? I såfall går du glipp av et fantastisk produkt fra naturens egen kilde. Sitronen er sur som ingenting annet, men har fabelaktige egenskaper. Masse C-vitaminer, dobbelt så mye som i appelsin. Den inneholder mye bioflavonoider (forsterker virkningen av vitamin C). Dermed beskytter sitron mot forkjølelse og andre lutfveissykdommer. Dette visste du kanskje fra før? Men visste du at sitron også beskytter mot infeksjoner i mage og tarm? Kombinasjonen av vitamin C og bioflavonoider gir en kraftig antioksydantvirkning som gjør at veggene i de små blodårene våre styrkes, vi får større motstandskraft og blodgjennomstrømmingen til hud og slimhinner styrkes. Og listen er lang. Sitron er også kolesterolreduserende, hemmer orm, kan redusere tannkjøttblødninger, redusere risiko for åreknuter osv.osv.

Som jeg nevnte i går virker sitron basisk i kroppen vår til tross for at den smaker innmari surt! Det er en kjempefordel med tanke på all den syredannende maten vi spiser her på berget. Både sitronkjerner og grapefruktkjerner har i tillegg masse antibiotiske stoffer som virker sterkt hemmende på gjærsopp og andre sopper som invaderer kroppene våre. Så jeg sier bare; fyll opp med sitroner i kjøleskapet!

Så hvordan kan du dra nytte av sitronen da? For det er jo ikke alle av oss som orker å sette tennene i en sitronbåt hver eneste dag? Her er noen tips:

* Drikk et glass vann med presset fersk sitronsaft hver morgen. En super start på dagen for å "rense" systemet og få kroppen i lett basisk tilstand (riktig ph-verdi)
* Bruk sitronsaft når du lager dressinger, marinader og sauser. Bytt ut eddik med sitronsaft! En del sitron + 3 deler extra virgin olivenolje + hakket hvitløk + ønsket krydder (salt, pepper m.m).
* Bruk sitron til skalldyr, fiskeretter og alle retter fra havet.
* Bruk sitron som smakstilsetning i bakverk og desserter. Bruker du sitronskallet kan det være en fordel å kjøpe økologisk eller biodynamisk dyrket sitron (sitron som ikke er sprøytet).
* Skjær opp skiver av sitron og ha i drikkevannet til maten. Superfriskt og godt! Ha i isbiter, så har du en deilig sommerdrikk. Bruker du vanlig sitron til dette (ikke økologisk), skjær bort skallet på sitronskivene. Jeg jobber med å trene opp barna til å like sitron i vannet - og det begynner å hjelpe nå! For å dempe det sure kan du tilsette ørlite grann Stevia (hvis du har det). Prøv deg frem med litt sitron av gangen.

11 kommentarer

Heidi

21.04.2009 kl.15:55

Hei AnneMa! Først; følger den nye bloggen din nøye (pga min elendige helsetilstand) MEN jeg savner mote tipsene dine! Smil! Så; sist uke var jeg i min lokale helsekost og fikk "lest" pulsen av en ayurvedisk lege. Han anbefalte også varmt vann med sitron som start på dagen. Hvis jeg en dag ikke har friske sitroner, kan jeg da bruke sitron på flaske eller er den helt uten de gode egenskapene?

Annema

21.04.2009 kl.21:16

Hei. Så flott at du er med her. Jeg tror nok ikke det blir mer moteblogging på meg. Kjenner at matbloggen trigger meg på en helt annen måte. Men sitron? Jeg vet faktisk ikke om næringsinnholdet til disse flaskene, annet enn at en glassflaske med ReaLemon utgjør saft fra ca 8 sitroner. Det inneholder konserveringsmidler og E-stoffer, men jeg vet ikke hvilke. Men jeg vil tro at det er helt greitt å bruke denne saften innimellom. Noen andre som vet? Annema

Mette

21.04.2009 kl.22:32

Hei! En god idé er vel å skvise en sitron i smothien også. Gjorde det i dag og den ble usedvanlig god. Brukte frosne jordbær, banan, Biola naturell, litt Mana juice, 2ss Cocosa Extra Virgin Oil og saften fra en sitron. Nydelig!

Annema

21.04.2009 kl.23:31

Enig. Jeg bruker også sitron i de fleste smoothier og veldig mye annet. I dag brukte jeg eksempelvis litt sitron i blomkålsuppen OG jeg blendet attpåtil en avocodo i suppen (på slutten når suppen var ferdig). annema

Marie

22.04.2009 kl.19:59

Men jeg tåler ikke sitron=( Da blir jeg rød og opphovnet og ser fantastisk kul ut! Er det noe annet jeg kan spise/drikke som gir samme effekt?

Annema

22.04.2009 kl.20:53

Marie: Det er jo bioflavonoider og c-vitaminer i mange grønnsaker, bær og frukter - så et variert kosthold med mye grønt og frukt er et godt utgangspunkt. Vet også at det finnes tilskudd med vit C og bioflavonoider som sikkert har litt av samme effekt (eks CPlus, se linken under), men du reagerer kanskje på vit C? HIlsen annemahttp://www.magnetfeltterapi.com/ki.htm

14.03.2010 kl.14:26

Hva med å "blende" en komplett sitron med både ytre og indre del av skallet, kjerner og fruktkjøtt?

Er det hvite i sitronen like sunt som resten?

Heidi

10.07.2013 kl.14:37

Dette hørtes flott ut! :) Jeg kjøpte ei lita flaske på en innvandrerbutikk med presset saft fra 8 sitroner. Mon tro om det er like effektivt som ferske sitroner? :)

Helene

11.07.2013 kl.16:05

Hei

Jeg drikker presset sitron hver dag før jeg legger meg om kveldene. Når er det best å drikke sitron, morgenen,ettermidagen eller kvelden?

ET LIV I BALANSE.

17.07.2013 kl.11:44

Helene: Jeg starter ofte dagen med å drikke et glass varmt vann med sitron og havsalt. Fungerer fint på tom mage. Venter deretter gjerne litt med mat.

ET LIV I BALANSE.

17.07.2013 kl.11:45

Heidi: Tror nok jeg med sikkerhet kan si at ferske - og økologiske sitroner - er mer næringsrik enn sitron på flaske...

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

46, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits