170409: Middagstips: "Jytte-pannekaker"

panne
I gr tok jeg pannekakene mine ett skritt videre. Helt siden vi fikk en glutenallergiker i huset har jeg alltid laget to pannekakerrer, en glutenfri basert p jyttemel og en vanlig. I gr lagde jeg kun n - og den lagde jeg kun av jyttemel. Jyttemel er en naturlig glutenfri melblanding som inneholder mye bokhvete (men ogs bl.a. rris, mais og psylliumskall).
260pxfagopyrumesculentum1
Bokhvete har ingenting med hvetemel gjre, men kommer fra nttene til en urt i "slireknefamilien". Denne urten har nydelige sm blomster (se bildet) som vokser i klaser - og er faktisk i slekt med rabarbra! Bokhvete er sunt, lettfordyelig og har et hyt innhold av aminosyren "lysen". Den inneholder ogs mye organisk bundet kalsium, jern, kalium, magnesium, kisel og fluor. En annen ting, som jeg ikke visste, er at bokhvete inneholder et bestemt protein som hindrer at cellene som sitter i tarmveggen kan ta opp kolesterol. Bokhveteproteinet kan redusere opptaket av kolesterol med hele 47 prosent!! Mange fordeler med andre ord.

Jeg bruker ogs rent bokhvetemel (litt mer karakteristisk smak enn jyttemelblandingen), bokhveteflak (i brd og frokostblanding) og hel bokhvete (av og til istedetfor ris). Man trenger ikke ha cliaki for spise jyttemel og bokhvete. Det er supert blande inn i annet mel for ke nringsinnholdet betraktelig.

S i gr feiret vi vren med jyttepannekaker!
Seks barn rundt bordet ute i hagen. Ingen nevnte noe om at mine mini-pannekaker smakte annerledes enn vanlig. De gikk unna p hykant. De ble servert med noen drper lnnesirup, hakkede ntter og rosiner. Prv ogs bokhvetepannekaker med spinat og fetaost p toppen. Nammis. Oppskrift? Gjr som nr du vanligvis lager pannekaker. Mel, vann, melk/rismelk eller soyamelk, egg og litt salt. Kanskje litt vaniljepulver (ikke vaniljesukker). Stekes i kokosolje eller i en blanding av kokosolje og meierismr. Og husk lage mange. Super til matpakkemat dagen derp.

Jyttemel fr du kjpt i velassorterte butikker, p helsekost eller flere steder p nett.

6 kommentarer

Amorine

17.apr.2009 kl.20:37

Bra tips. Disse meltypene, de er fortsatt barnevennlige i smak? De ser jo kjempegode ut, og i morgen skal jeg p helsekosten og hamstre bde til frokostblanding og pannekaker ala Annema :o)

Annema

17.apr.2009 kl.21:37

Smil, s koselig. Hper du blir fornyd n da. Bruker du rent bokhvetemel m du nok regne med at barna kan reagere p smaken. Men med jyttemel begynner det bli noks likt vanlig mel i smak. Du kan evt begynne med blande jyttemel og vanlig mel (50/50) og ta det gradvis. Husk at bokhvete og jyttemel "oppfrer" seg litt annerledes enn vanlig mel. Det er ikke like lett lake store tynne pannekaker, men det gr med litt trening. Jeg velger ofte lage flere sm i samme panne, enklere rett og slett. Lykke til da! Hilsen annema

helena

10.jun.2009 kl.21:26

Jeg laget jytte-pannekaker i dag for frste gang...! Kjempegode! Og selvsagt uten sukker. Det kan man da ta p etterp... Utfordringen hos oss har vrt at Vesla ikke tler egg og melk (fr vi fikk cliaki-diagnose i tillegg til dette p tirsdag), s pannekaker med vanlig hvetemel har vrt mulig, men synes ikke de hengte spesielt godt sammen... Men med Jytte mel var det ingen sak! S det kan godt lages med soyamelk og uten egg. Bare med litt bakepulver og litt eggeerstatning. Kjempefin side, kjekt med opplysning om hva bokhvete er... :-) Takk! Forresten, vet du om dette melet lar seg brune i stekepannen med margarin til brun saus-base? :-)

Annema

10.jun.2009 kl.22:21

Helena. S flott! Jeg bruker jyttemel til alt som man bruker vanlig mel til (kaker, sauser, pannekaker osv). Lykke til! Annema

helena

11.jun.2009 kl.21:44

Takk for hjelpen! Klarer jeg f til sauser og supper, tror jeg ikke vi skal behve forandre livet s mye, og i sfall ikke til det verre. Smakte jo kjempegodt! Og har forsttt at det er lavglykemisk, s det m jo bare vre sunt!? Nei, n kaster jeg ut alt det gamle hvetemelet... :-)

Annema

11.jun.2009 kl.23:26

Ja, det er veldig sunt. Kan ikke sammenlignes med hvetemel - som er direkte skadelig. Mitt liv har forandret seg etter at jeg fjernet mel, sukker og melk fra kosten min. Jeg serverer mye vanlig mat til familien min - og bruker n kun jyttemel nr jeg lager mat.

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - p alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits