150409: "Hverdags-eplekake" uten mel, egg eller melk

Denne eplekaken lagde vi i påsken - og den gikk faktisk ned på høykant. Jeg har prøvd meg på mange sunne kaker opp gjennom tidene, med forskjellig grad av vellykkethet (smil). De fleste inneholder dadler og/eller banan (pga søtsmaken) - men et av barna mine skyr og har alltid skydd bananer og alt som kan minne om banansmak som pesten.  Men denne kaken var annerledes og smakte veldig godt. Saftig med masse god kryddersmak. Jeg klarte å glemme å ha rosinene oppi kaken, så de havnet på toppen etter at kaken var ferdig stekt. Kaken er laget av quinoa (som jeg har skrevet om tidligere). Quinoa er et frø som fra naturens side er glutenfritt - og har et høyt næringsinnhold. Rett og slett "supermat"! Kaken er søtet med agavenektar (fra agavekaktus). Jeg hadde aldri hørt om agavenektar før, men jeg fant det på helsekosten. Ikke veldig billig, for å være ærlig. Men agave er visstnok dobbelt så søtt som sukker, så den er drøy i bruk. Fordelen med agavenektar er at det ikke påvirker blodsukkeret vårt i samme grad som vanlig sukker gjør. Får du ikke tak i agavenektar hos helsekosten (merke "Helios") kan du helt sikkert bruke lønnesirup eller honning. Etter å ha prøvd denne kaken fikk jeg forresten en fiks ide om å prøve å lage en gulrotkake med utgangspunkt i quinoa og noen av de samme ingrediensene. Jeg ante ikke at jeg kunne bruke kokte quinoafrø som basis i kaker, så dette skaper helt nye og spennende muligheter.

Dette er vår nye "hverdagskake" som tåler å bli spist av små kropper på hverdager! 
kake

Oppskrift på eplekake med quinoa:

Bland i en bolle:

1,25 dl agavesirup/-nektar
1,24 dl solsikkeolje eller annen smakløs olje
160 gr kokte quinoafrø (les på pakken hvordan du koker den)
2 ss malte linfrø (jeg bruker blender for å mose linfrø)
2 ts vaniljepulver (ikke vaniljesukker). Fås på helsekost.
1 ts eplecidereddik (fås i alle butikker)
40 gram mandler hakket (evt solsikkefrø)
40 gram rosiner
2 store epler raspes

Bland i en annen bolle:

160 gram havregryn malt til mel (bruk blender). Tåler du ikke gluten bruker du glutenfrie havregryn.
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ts malt ingefær (krydder)
2 ts kanel
1 ts kardemomme
½ ts havsalt
24 gr hele havregryn

Bland alt sammen. Spre det utover en liten langpanne eller en stor kakeform. Stekes på 180 grader ca 30-40 minutter. 

Oppskriften fant jeg hos SanaBona.

6 kommentarer

Pia

15.apr.2009 kl.15:18

Dette var en spennende nyhet som må prøves :-D Tror kanskje ikke jeg tør å si til barna at det er quinoa i kaken. Laget nemlig quinoa (etter din anbefaling :-D) til middag og den ble studert med skepsis fra de små som desverre ikke turte å prøve seg. Jeg derimot var superfornøyd, og merket at den oppførte seg helt annerledes i magen enn vanlig hvit ris. Siden din inspirerer AnneMa.

Annema

15.apr.2009 kl.22:00

Tusen takk, Pia. Det var veldig hyggelig å høre. Og ikke si at det er quinoa, lurt. Si at det er en ny spennende type eplekake som du har hørt skal være supergod. Denne kan de faktisk ha med i matpakken og spise som "dessert". Alle fire jentene her likte den. Gutten min syntes den var bare "sånn passe", men så er han ganske skeptisk til nye ting. Uansett hva resultatet blir er det viktigste å variere, sette frem sunn mat på bordet og la ungene prøve nye smaker. Får de ikke noe annet enn ferdigmat servert, så vil hverken de eller smaksløkene deres ha noe annet. Vi har ofte besøk av barn som ikke tør eller vil forsyne seg med annet enn pasta eller ris uten noe som helst tilbehør. Bortsett fra ketchup da.... Tenk på alle de deilige smakene de går glipp av! Jeg merker at spesielt jentene mine er villige til å prøve mye mer nå enn før. Og nå spiser alle salat, bortsett fra minstemann. Hun plukker bort og holder seg til sine få utvalgte ting. Men det er ingen tvang og jeg tror nok at hun gradvis vil ta etter de andre og tørre å smake mer. Lykke til og smil fra meg

Christina

15.apr.2009 kl.22:06

Ser spennende ut. Du er flink å inspirere oss. Jeg gleder meg til å sjekke siden din. Vi prøver å være sunde vi og, så kanskje jeg skal prøve. Heldigvis er det mamma som er den største godtgrisen i familien...

Annema

15.apr.2009 kl.22:19

Tusen takk, Christina. Likte spesielt godt den med at moren din er den største godtegrisen - smil! Prøv å servere henne denne kaken! Stå på! Hilsen meg.

Christina

16.apr.2009 kl.21:50

Det var jo meg jeg mente, Annema! Mamma må nok drømme om kaken i himmelen! :) Jeg er godtegrisen!

Annema

16.apr.2009 kl.22:11

Christina: Uffda. Si fra om du lager kaken -og om den falt i smak. Ha en fin kveld. Annema

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits