130409: Hjemmelaget müsli

pskeSå var påsken over. Håper du har hatt det fint? Vi har vært hjemme så og si hele påsken i år - og det har egentlig vært veldig deilig. Vi har laget påskepynt (se bildet), vært i badeland, på kino, bakt kaker og tarteller (oppskrift kommer), vi har spist lammestek - og vi har endelig laget hjemmelaget müsli. I første omgang ble det glutenfri müsli, men den smaker så godt at alle gjerne ville ha mer. Så til uka må jeg få laget en ny runde. Det er enkelt å lage - ungene synes det er gøy å være med - også er det så mye bedre enn det du får kjøpt i butikken.  Egentlig trenger du ingen oppskrift. Det er bare å ta oppi det du liker av korn, frø og gryn og slenge i ovnen - bruk det du har tilgjengelig. Men her er i allefall et utgangspunkt:

Forslag til hjemmelaget müsli:
200 gram nøtter (eks mandler, hasselnøtter, valnøtter, cashewnøtter)
6 dl speltflak (hvis glutenfritt bruker du bokhveteflak fra helsekost)
6 dl havregryn (hvis glutenfritt velger du glutenfrie havregryn. Tåler du ikke havregryn bruker du mer bokhveteflak, evt risflak eller hirseflak eller en blanding av disse)
2 dl solsikkekjerner og/eller gresskarfrø
1 dl soyaflak (glutenfrie). Kan droppes.
1 dl hele linfrø
3 dl vann
5 ss nøytral olje (jeg brukte rapsolje)
2 ss honning eller enda bedre agavesirup. NB! Det søte kan også droppes helt. Jeg brukte veldig lite søtt, men vil teste helt uten neste gang.
1-2 dl rosiner (til slutt).

Sett ovnen på maks 170 grader for å bevare de gode fettstoffene i nøtter og frø. Hakk nøtter grovt. Ha i en stor bolle. Tilsett flak, kjerner og frø og rør sammen. Bland vann, olje og evt honning/agavesirup og hell i bollen. Bland med hendene. Bre alt utover en langpanne og sett i ovnen i 30-40 minutter eller den tiden som er nødvendig for at blandingen skal bli litt ristet. Rør om med skje innimellom for å unngå at noe blir brunt eller brenner seg. La müslien avkjøles og bland i rosiner til slutt. Jeg hadde også oppi puffet bokhvete (glutenfri fra helsekost). Oppbevar i Norgesglass eller en tett boks. Nyt med vaniljerismelk eller melk, friske bær, banan eller tørket frukt (f.eks fiken). Nam!

Oppskriften er en tilpasning av müslien fra boken "GI-oppskrifter for hele familien".
musli musli1
"Norgesglassene" kjøper jeg superbillig på Pytt&Panne.

9 kommentarer

Amorine

14.04.2009 kl.17:03

Denne gleder jeg meg til å prøve! Har savnet et godt alternativ til nybakt brød... :o)Jeg har forresten syndet stort i påsken, har virkelig kost meg med alt jeg ikke burde (deilig brød, vafler, sjokolade og mer sjokolade...). Jeg må nå virkelig skjerpe meg, og huske at jeg har det så mye bedre uten. Jeg har det så mye bedre uten. Jeg har det så mye bedre uten... (prøver meg på litt "selvhypnose" her.. hi hi)

23.04.2009 kl.11:11

Herlig blogg som inspirerer til sunn livsstil :)Har du en bra oppskrift på sunne hjemmlagde granola-barer?Det er digg etter trening! Marte

Annema

23.04.2009 kl.17:07

Hei. Så hyggelig å høre. Vet du, det har jeg faktisk tenkt mye på å lage selv. I første omgang tester jeg ut noen av de som er på markedet, men har klare ambisjoner om å lage selv. Og da kommer oppskriften til dere. Snart. Smil

lizz

01.09.2009 kl.15:35

dette ska jeg prøve å lage, men hvor lenge holder det seg?

lizz

01.09.2009 kl.20:54

dette skal jeg prøve å lage :D hvor lenge holder dette seg?

lizz

11.09.2009 kl.14:32

hmm..jeg laget dette, men etter sånn 1-2 uke var den myggel i det :/ har jeg gjort noge galt? eller holder det seg ikke lenger enn det? Håper på svar fordi dette er noe jeg virkelig vil ha ^^ finner ikke noen sunne glutenfrie musli blandinger så jeg må mesten lage selv :)

Annema

15.09.2009 kl.16:23

Lizz: Det burde holde seg lenger. Hvis det er en del fuktighet igjen vil det nok mugne. Jeg bruker nå dehydrator/tørkemaskin, og da trekkes all væske ut av muslien. Lykke til igjen. Hilsen annema

Hege

04.02.2011 kl.08:31

Fin oppskrift! Jeg synes rosiner og f.eks gojibær er nok søting i seg selv. Og enda bedre; ha banan i :)

cathrine

08.07.2012 kl.18:47

Denne må jeg prøve :)

Prøvde en annen en gang, tror jeg klarte å brenne den litt - så ble ikke så godt med andre ord :p

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg dele det jeg kan av oppkrifter, råd og tips for å få et friskere, sunnere og mer balansert liv. På alle plan! Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits