300309: Helgens kosemat: Chili con carne

chili  chili1


Til venstre med ris, guacomole og tacochips. Til høyre min (he-he) grønne variant uten ris, men med salat og guacomole og kaldpresset olivenolje.


Jeg har lenge ønsket å lage chili-con-carne, men det har liksom ikke blitt noe av. Sist fredag satte jeg i gang. Og det ble supergodt! Her er oppskriften:

2 løk hakkes
4 hvitløksfedd hakkes
1 rød chili, fjern frø og finhakk
2-4 ts chilipulver (smak deg frem)
1-2 ts malt spisskummen
1-2 ts malt koriander eller knuste korianderfrø
1/2 kanelstang (kokes med)
600 kjøttdeig eller karbonadedeig - eller grytekjøtt i terninger
2 bokser knuste tomater
2 bokser røde bønner eller helst 2 store glass røde bønner som du selv har vannet ut over natten og kokt ferdig. Jeg har alltid liggende et lager med hvite og røde bønner i fryseren. Utrolig praktisk. Bruker du fra boks husk å vaske grundig!
3 ss tomatpure
1 glass vann og 1 glass rødvin (kan sløyfes)
salt og pepper
kokosolje/evt rapsolje til stekning av kjøtt


Fres løk og hvitløk myk i oljen. Tilset chili og alle krydrene. Ha i kjøttet og fres til kjøttet er brunet. Krydre med salt og pepper. Rør inn tomatpure, knuste tomater, vann og evt vin. Kok opp, ta på lokk og la småkoke ca 1 time. Ta av lokket og kok videre ca 15 minutter. Smak til med salt og pepper evt mer chili og krydder hvis du vil ha en sterkere smak. Ha i bønnene helt til slutt. Lager du retten dagen før og lar den stå over natta i kjøleskapet får smakene satt seg og det blir endra bedre!

Jeg serverte med tortillachips og deilig guacomole, salat og ris til mine ris-spisere her i huset. Jeg valgte uten ris, men med salat. Husk å strø masse fersk koriander på toppen. Jeg lagde dobbel porsjon - og det er jeg glad for i dag. Supert til lunsj eller restemiddag!

Jeg legger ut min oppskrift på guacomole etterpå.

9 kommentarer

Lise

30.mar.2009 kl.15:26

Det så kjempegodt ut :)

30.mar.2009 kl.21:42

Heisan! Jeg kom tilfeldigvis over bloggen din, og den er jo bare suveren! Jeg må også holde meg unna visse matvarer, og din blogg er jo til inspirasjon for nye ideer. Så her skal jeg følge med, og prøve ut dine oppskrifter. Ha en fin kveld! :)

Annema

30.mar.2009 kl.22:06

Velkommen skal du være! Har hatt en voldsom "peak" oppover på bloggen det siste døgnet, vet ikke hvorfor. Men morsomt og inspirerende er det i allefall. Hilsen meg

Grethe T

31.mar.2009 kl.08:51

Heisann.Virkelig spennende å følge din nye blogg, selv om jeg savner din gamle også. Det er bra sikkert at du tilnærmer deg veldig aktuelle tema for mange, føler meg ganske så aktuell i din målgruppe selv. Spennende å lese om andre som er i lignende situasjon, og hvordan de griper det an. Finner mye inspirasjon til veien videre inne hos deg. Og om man ikke har utvidede behov for dette kostholdsmessig, er det utrolig spennende å lage mat av noe annet enn vanlige grønnsaker, potet, ris, kjøtt og fisk... Eller ferdigmat som mange dessverre må ty til i en hektisk hverdag. Lykke til videre. Ha en fin dag. Grethe T

Mette

31.mar.2009 kl.10:13

mmm, dette må prøves. Likte barna denne retten eller serverte du noe annet til dem?

Annema

31.mar.2009 kl.10:33

Grethe: Så kjekt å høre. Jeg vet at hverdagene kan være veldig hektisk for veldig mange, men jeg håper at jeg kan komme med tips som kan tas i bruk likevel. Ha en fin dag du også. Mette: Jeg ble nok for tøff med chilikrydderet, så det ble for sterkt for dem. Men de koste seg med ris og grønnsaker. Neste gang kommer jeg til å ta av en liten gryte til dem før jeg krydrer. Chili con carne er jo ikke chili con carne uten godt med chili. Annem

kris

01.apr.2009 kl.03:32

Chili on rice--great idea! We always eat it as a soup with corn muffins. Here in the Midwest they often serve it with noodles, like spaghetti, which I think is just WRONG! Rice makes a lot more sense!

Annema

01.apr.2009 kl.10:00

Kris: Fun to hear about other countries and their food habits! And also fun that you follow me on my new blog. Thanks! Annema

kris

02.apr.2009 kl.07:35

Yes, it is a lot of fun! I am always surprised when you have something like chili in Norway! It really is a small world.

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits