260309: Avocadotips

Liker du avocado? Jeg får mer og mer sansen for denne fete frukten. Dagens frokost (for meg) bestod av grovt glutenfritt brød med smør, avocadoskiver fra en halv avocado, tomater, extra virgin olivenolje og litt urtesalt på toppen. Nam! Den andre halvdelen fikk min datter med seg i matboksen (med steinen på). Visste du forresten at avocado er en matvare som inneholder nesten alt man trenger næringsmessig i et måltid? Avocado er derfor super barnemat! Prøv å gi babyen din en blanding av avocado og banan! Den passer kjempefint som et mellommåltid. En halv avocado med litt cottage cheese og urtesalt er raskt å lage og smaker nydelig sammen. Eller fyll en halv avocado med reker eller skjær opp avocadoskiver og ha i salaten. Guacomole av avocado er også digg og populært her i huset. Avocado er en fet frukt - men fettet er av den sunne typen.
froksot
Her er et par avocadotips som kan være grei å huske på:
* Vask avocadoen godt før du skjærer i den for å unngå forurensning fra skallet
* En spiseklar avocado skal være myk, men fast. Skal du ikke spise avocadoen med en gang er det like greitt å kjøpe den litt hard og la den modne på kjøkkenbenken. Den modnes raskt.
* 1/2 avocado om dagen er nok
* Brune flekker innvendig betyr at fettet har harsknet. Skjær bort det brune før du spiser.
* Steinen hindrer at avocadoen blir brun. Dersom du lager mos eller guacomole lar du steinen ligge i mosen mens du oppbevarer den i kjøleskapet. Ta bort steinen når du skal spise den. Evt kan du tilsette litt sitron (C-vitaminer) - det har samme effekt.


 

12 kommentarer

Gro

26.mar.2009 kl.13:25

Jeg er også veldig glad i avocado. Bruker nesten alltid avocado når jeg lager salat, synes liksom noe mangler om den ikke er med. Forsøkte med sånn most avocado og banan til sønnen min når han var baby, men det slo overhodet ikke an. Utrolig irriterende nettopp fordi jeg vet hvor bra det hadde vært for han!

Annema

26.mar.2009 kl.15:05

Smil. Sånn er det bare. Jeg har aldri fått mine tre små til å like avocado. Før nå. Nå elsker småjentene mine avocado med cottage cheese. Fabelaktig. Eldstemann vil ikke prøve en gang. Annem

Cecilie

26.mar.2009 kl.15:14

Haha, for en perfekt timing på et innlegg... Sliter med å få i min seks mnd gamle sønn grøt. Han bare kniper munnen sammen. Skal jammen prøve med banan og avokado!

Janicke

26.mar.2009 kl.16:04

Hei.Nam nam,dette hørtes godt ut. Bra tips med å la steinen ligge i mos/guacomole,ante ikke at det kunne være bra for å bevare farven.Ps.Satte pris på fint svar ift.mitt innlegg fra igår. Mvh.

Amorine

26.mar.2009 kl.18:45

Her lærte jeg også noe nytt! Var ikke klar over det med steinen. Har alltid smurt på litt sitron, men det er jo mye enklere å la steinen være i :) Takk for godt tips. Digger avocado - kjempegodt!

Annema

27.mar.2009 kl.00:13

Takk for at dere kommenterer, jenter. Det er supert! Håper babyen liker avocado og banan nå da! Annema

Maren

27.mar.2009 kl.10:48

Ville bare tipse om en supergod smoothie med avocado og banan. Den lager jeg ofte til mine unger (og meg selv). Oppskriften har jeg fra den andre boken til Kjernesunn familie (Kjernesunn Mad).3 dl ris/soya melk (tror rismelk er best til småbarn?)1 avocado1 banan (jeg pleier å bruke frosen banan = kaldt og godt)2 dl appelsinjuice uten sukkerlitt kanel og vaniljepulver (ikke vaniljesukker) Ev muskat og ingefær1 ss livets olje eller udos choicesaften av en lime eller sitronHvis man har noen spiseskjeer godt proteinpulver i har man et fullverdig måltid. Feks. som frokost til småspiste barn.Denne er mild og supergod - nam nam.

Annema

27.mar.2009 kl.15:44

Tusen takk for tips, Maren. Jeg har alle tre kjernesunn Familie-bøkene på dansk, men har ikke prøvd denne smoothien ennå. Det må jeg jo! Danskene er forresten en stor inspirasjonskilde for meg. Hilsen meg

Eva

27.mar.2009 kl.17:33

Det er ikke så lenge siden jeg oppdaget avocado, så jeg er kjempeglad for tips med oppskrifter, særlig til matpakka!

Heidi

28.mar.2009 kl.19:20

Avocado er nydelig godt, men er litt overrasket, og skuffet? over at du som oppfordrer oss til å kutte ned på saltet foreslår urteSALT som smakstilsetning? Hva med litt nyrevet pepper istedet, eller bare urtemix uten salt? Ellers er jeg heelt med på avokado-mat, min favorittskive til helgefrokosten er grovt brød, avokado, nyrevet pepper og kokt skinke. Nam :-)

Annema

28.mar.2009 kl.23:53

Hei. Aller først må jeg si meg enig med deg i at nykvernet pepper og andre smakstilsetninger som friske urter (basilikum) er et bedre alternativ enn salt. Det gjelder også for denne retten. Min anbefaling har vært og er fortsatt å kutte ned på saltet, noe de aller fleste av oss kan og bør gjøre. Da er det viktig å huske på at ferdigmat utgjør mer enn 70% av saltet vi får i oss (brød, suppeposer, gryteretter, fiskekaker, buljongterninger osv.osv). Lager du all maten fra grunnen av vil du garantert redusere saltinntaket kraftig - og det er her den store helsegevinsten ligger. Da vil litt havsalt som smakstilsetning ikke utgjøre noen skade. Og får du i deg mindre enn 5 g salt om dagen er det ingen fare på ferde. Så konklusjonen min får være at spiser man mye ferdigmat bør man holde seg unna alt ekstra salt og holde saltet langt borte fra spisebordet. Jeg nevnte at jeg jobber med å få familien til å kutte ut salt ved matbordet. Nå vurderer jeg faktisk å gjemme saltet i noen uker som en liten avvenningskur. Smil. Annem

Debbie

18.mai.2010 kl.13:24

Hei,

Har oppdaget denne bloggen for første gangen i dag, p.g.a. leting etter oppskrifter for å balansere ph verdien i kroppen. Er stort sett imponert over oppskriftene dine og infoen som du har med her, men dette med saltet er jeg litt betenkt over. Kroppene våre er veldig avhengig av salt. Det bør sies at salt og vann er avhengig av hverandre i kroppen. Jeg foreslår at du lese en del på www.watercure2.org. Kjempegod info her! Takk for bloggen din. Jeg går på butikkene nå for å kjøpe Urbase. Har vurderte det i over en uken, men du har overbevist meg at jeg bør prøve det. (Er foresten en engelsk dame bosatt i Norge så unnskyld hvis jeg skriver noe feil her!) Hilsen Debbie

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits