250309: Quinoa = SUPERMAT!

Nrmere supermat enn quinoa tror jeg ikke du kommer. Quinoa kalles ogs for "superkorn" nettopp fordi det er s ekstremt nringsrikt. Det inneholder blant annet dobbelt s mye protein som ris. Det er ogs en god kilde til fosfor, jern, magnesium, vitamin A, E og B. Quinoa inneholder dessuten mer sunt fett og kalsium enn de fleste andre korn. Quinoa er fra naturens side helt glutenfri og kan derfor trygt brukes ogs av de som har glutenintoleranse. Quinoa er botanisk sett en frplante og ikke et korn (p lik linje med bokhvete og Amaranth). Hel quinoa fr du kjpt i helsekostbutikker (be dem om bestille hvis de ikke har det), hos Helios og p nettet. Kjp og les mer om quinoa her.

Selv bruker jeg alltid quinoamel og quinoaflak nr jeg baker glutenfrie brd her i huset - og jeg har ambisjoner om f til et vanlig brd med disse ingrediensene for f et mer proteinrikt og balanserende brd. I tillegg kan du bruke kokte hele quinoafr til middag istedetfor ris (se bildet under). Det smaker helt nydelig, nesten bedre enn ris synes jeg. Alle ungene mine liker det kjempegodt - og havner gjerne i lunsjbuksen dagen etterp. Hele kokte quinoafr kan ogs fint brukes i grt, salat og supper.

Dagens middag: * KYLLINGNUGGETS MED QUINOA OG SALAT!

* Del opp kyllingbryst i biter. Vendes frst i pisket egg (kan slyfes), deretter i en blanding bestende av polenta (maisfr), sesamfr, paprikapulver og urtesalt (evt annet krydder). Du kan ogs bruke kun polenta og krydder eller kun sesamfr og krydder. Alt etter hva du og dine liker best. Prv deg frem.
* Stek kyllingbitene i kokosolje (uten smak) eller en blanding av olje og smr. Ikke for hy varme (det delegger det gode fettet i frene)!
* Skyll quinoafrene grundig i vekselsvis kaldt og varmt vann fr du koker. Dette for fjerne saponinet som ligger utenp frene. Saponin er et naturlig spestoff som beskytter den ytre delen av frene fra bli spist av innsekter (naturen er smart, vet du!). Deretter koker du frene i 10 minutter og lar den deretter st og hvile i 5 minutter. Bruk ca dobbelt s mye vann som fr nr du koker. Bland i eksempelvis rosiner og urtesalt (smak selv).

* Server med salat og grnnsaker.

Sunt og helsebringende! Balansert! Lavkarbo! Lettfordyelig! Proteinrikt! Og glutenfritt! Rester av quinoa og kyllingnuggets er fint i matpakken dagen derp.

quinoa

22 kommentarer

Stine

25.mar.2009 kl.15:05

For en fantastisk blogg!! Jeg har lett lenge etter en slik kostholdsblogg. Jeg er selv veldig opptatt av sunn livsstil. Det gr litt opp og ned i perioder, men min store interresse for mat gjr det enklere og leve sunt. Elsker og lage all mat med gode og sunne rvarer :-) Og denne oppskriften m jeg prve:-)) Hvor f man kjpt dette kornet?

Annema

25.mar.2009 kl.17:22

Hei. S utrolig hyggelig hre, Stine! N ble jeg glad. Hele quinoafr fr du kjpt p helsekostbutikker, Helios og p nettet. Hvis du klikker p linken i artikkelen min kan du kjpe derfra. Lykke til. Kom gjerne med oppskrifter hvis du har noe anbefale. Morsomt prve noe nytt. Annema

Tine

25.mar.2009 kl.19:34

Ja, jeg fr ogs masse inspirasjon til middagene om dagen! Kjenner meg igjen i det Stine skriver. Ogs gr man litt tom for ideer i hverdagen. Har faktisk kjpt inn quinoamel, men har ikke brukt det s kjempemye. Har prvd det i noen "matvafler" jeg lager noen ganger som alt.til brd. Skal prve disse hele frene som erstatning for ris. Alt s kjempegodt ut!! Lagde forresten blomklsuppen til middag idag, ble kjempegod;-)

Annema

25.mar.2009 kl.21:29

S bra, Tine. Vi hadde ogs blomklsuppe til middag i dag. Gjorde en ny vri, etter tips fra en venninne, hvor jeg hadde en eggeplomme oppi til slutt (proteiner). I tillegg hadde jeg kokte rde linser oppi nr jeg blendet suppen. En fin mte f i ungene masse sunne proteiner. Ungene spiste flere posjoner, s den ble godt mottatt. Annema

Gro

26.mar.2009 kl.13:26

Disse frene m jeg ogs forske! Ser nesten ut som cous cous jo!

Annema

26.mar.2009 kl.15:06

Gro. Ja, men det fine er at quinoa er mye mer nringsrike - og de er naturlig glutenfrie - og det er ikke cous cous.

Amorine

26.mar.2009 kl.18:57

Gjett hva vi hadde til middag i dag??? :o)Denne retten var faktisk bde lettvint og god. Quinoa hadde jeg aldri smakt fr, men det var veldig godt, og mer "saftig" enn ris, som jeg synes fort blir litt "trt" og krever nesten en saus, yougurt el.l ved siden av. Trodde jeg lagde en stor porsjon kylling nuggets (mtp morgendagens niste), men her gikk det meste til middag gitt... :)

Grete

27.mar.2009 kl.11:25

Hei, jeg flger deg videre.Idag p frokost tv(tv 2) hadde de om disse frene faktisk.......Flott blogg, det virker som du er i ditt rette element!!!Grete

Annema

27.mar.2009 kl.15:43

Amorine: S bra at den falt i smak. Er enig med deg i at quinoa er et supert alternativ til ris. Burde brukes mye oftere av folk flest! Neste gang m du lage dobbel porsjon, smil! Annem

Annema

27.mar.2009 kl.15:43

Amorine: S bra at den falt i smak. Er enig med deg i at quinoa er et supert alternativ til ris. Burde brukes mye oftere av folk flest! Neste gang m du lage dobbel porsjon, smil! AnnemGrete: S bra - da kommer quinoa ut til enda flere folk! Og takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg koser meg. Annem

Beate

02.apr.2009 kl.13:52

S interessant lese om Quinoa, jeg har akkurat "oppdaget" produktet og synes det er kjempegodt. Ville bare si at det enkleste stedet f tak i det er i Sverige - her selges mye strre pakninger. I tillegg kan man kjpe bde rd og svart quinoa. Artig kunne variere litt ogs. Dessuten koster det i Sverige bare en tredjedel av prisen p helsekosten her i Norge. Ha en fin dag:)

Elisabeth.. =)

12.apr.2009 kl.17:14

hei :)Dette hrtes utroligt godt ut syntes jeg, likte spesielt at det er glutenfritt :D Jeg har bare et sprsml, kanskje det er litt dumt, men jaja :p fr du kjpt polenta i vanlige butikker? har ikke hrt om det fr og tenkte jeg bare kunne sprre s slipper jeg lete s veldig :)

Annema

13.apr.2009 kl.00:03

Elisabeth: Jeg tror du fr kjpt polenta i mange butikker, men er ikke sikker. Jeg har funnet det bde p ultra og i helsekost - men har ikke sjekket i mindre butikker. Det meste av det jeg skriver om er glutenfritt, siden jeg selv spiser nesten bare glutenfri mat. Annema

elisabeth

26.aug.2009 kl.13:11

Hei :) Jeg leste en plass at quiona melet m brukes innen 3 mnd etter du har pnet det, stemmer det? itifelle vet du hvorfor?:)

elisabeth

26.aug.2009 kl.13:55

Hei! leste p en side at nr du har pnet quinoamelet s m du bruke det opp innen 3 mnd, stemmer dette? hvis ja, hvorfor? :)

Annema

26.aug.2009 kl.20:48

Nei, det har jeg aldri hrt fr. Hres litt merkelig ut.

elisabeth

06.sep.2009 kl.18:18

ja, det syntes jeg ogs. Men da bruker du alts dette melet lengre? det har jo en dato p seg, s jeg satser heller p at det stemmer da :)

Annema

06.sep.2009 kl.20:17

Jeg har quinoamelet stende i store og tette norgesglass, s det tror jeg skal g bra ja. Jeg merker i allefall ikke noen forskjell p melet selv om det har sttt en stund. Annema

21.apr.2010 kl.19:38

hvor i sverige evt andre land bestiller dere fra?? dersom det er mye billigere der kan man likso godt bestille derifra.. ;)

ET LIV I BALANSE.

21.apr.2010 kl.22:55

Jeg kjper quinoa i vanlig helsekostbutikk. Annema

Ilise

04.jan.2011 kl.14:35

Annema, det er utrolig interessant og inspirerende lese din blogg. Tusen takk:)

Har du en oppskrift som du kan dele nr det kommer til glutenfrie brd med quinoa?

supermat

22.mai.2011 kl.23:58

oppskrift av grovbrd med quinoa:

ca 200 gram quinoa, hirseflak, solsikkekjerner og linfr i nsket blandingsforhold (mest quinoa, minst linfr)

ca 300 gram bokhvetemel og fullkorsrismel i nsket blandingsforhold

1 ts salt

2 SS mrk sirup

1 ts bakepulver

1/2 pakke gjr

3 dl vann

2 egg

Ha quinoa- og korn-blandingen i en kjkkenmaskin og kjr til det er litt mindre grovt. Bland det med mel, salt og bakepulver i en stor bakebolle.

Varm opp vann til 37-39 grader, og ls opp gjren. Visp to egg sammen i et glass el.l.

Ha sirup, vann/gjr og egg i melet og bland godt. Deigen skal ha en noks ls konsistens, men henge igjen p skjea. Litt som tykk kakerre.

Ha i to sm brdformer som er smurt og strdd med bokhvetemel.

Sett til heving f.eks. over vannbad, tildekket. La heve til ca dobbel strrelse, ca 45-60 min.

Stek midt i ovnen p 200 grader i ca 20 minutter.

Hper dette hjelper :)

Jeg har prvd denne oppskriften (funnet p nettet) og vil anbefale til alle allergiker. Den er bare deilig.

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - p alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og nder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits