250309: Quinoa = SUPERMAT!

Nærmere supermat enn quinoa tror jeg ikke du kommer. Quinoa kalles også for "superkorn" nettopp fordi det er så ekstremt næringsrikt. Det inneholder blant annet dobbelt så mye protein som ris. Det er også en god kilde til fosfor, jern, magnesium, vitamin A, E og B. Quinoa inneholder dessuten mer sunt fett og kalsium enn de fleste andre korn. Quinoa er fra naturens side helt glutenfri og kan derfor trygt brukes også av de som har glutenintoleranse. Quinoa er botanisk sett en frøplante og ikke et korn (på lik linje med bokhvete og Amaranth). Hel quinoa får du kjøpt i helsekostbutikker (be dem om å bestille hvis de ikke har det), hos Helios og på nettet. Kjøp og les mer om quinoa her.

Selv bruker jeg alltid quinoamel og quinoaflak når jeg baker glutenfrie brød her i huset - og jeg har ambisjoner om å få til et vanlig brød med disse ingrediensene for å få et mer proteinrikt og balanserende brød. I tillegg kan du bruke kokte hele quinoafrø til middag istedetfor ris (se bildet under). Det smaker helt nydelig, nesten bedre enn ris synes jeg. Alle ungene mine liker det kjempegodt - og havner gjerne i lunsjbuksen dagen etterpå. Hele kokte quinoafrø kan også fint brukes i grøt, salat og supper.

Dagens middag: * KYLLINGNUGGETS MED QUINOA OG SALAT!

* Del opp kyllingbryst i biter. Vendes først i pisket egg (kan sløyfes), deretter i en blanding bestående av polenta (maisfrø), sesamfrø, paprikapulver og urtesalt (evt annet krydder). Du kan også bruke kun polenta og krydder eller kun sesamfrø og krydder. Alt etter hva du og dine liker best. Prøv deg frem.
* Stek kyllingbitene i kokosolje (uten smak) eller en blanding av olje og smør. Ikke for høy varme (det ødelegger det gode fettet i frøene)!
* Skyll quinoafrøene grundig i vekselsvis kaldt og varmt vann før du koker. Dette for å fjerne saponinet som ligger utenpå frøene. Saponin er et naturlig såpestoff som beskytter den ytre delen av frøene fra å bli spist av innsekter (naturen er smart, vet du!). Deretter koker du frøene i 10 minutter og lar den deretter stå og hvile i 5 minutter. Bruk ca dobbelt så mye vann som frø når du koker. Bland i eksempelvis rosiner og urtesalt (smak selv).

* Server med salat og grønnsaker.

Sunt og helsebringende! Balansert! Lavkarbo! Lettfordøyelig! Proteinrikt! Og glutenfritt! Rester av quinoa og kyllingnuggets er fint i matpakken dagen derpå. 

quinoa

22 kommentarer

Stine

25.mar.2009 kl.15:05

For en fantastisk blogg!! Jeg har lett lenge etter en slik kostholdsblogg. Jeg er selv veldig opptatt av sunn livsstil. Det går litt opp og ned i perioder, men min store interresse for mat gjør det enklere og leve sunt. Elsker og lage all mat med gode og sunne råvarer :-) Og denne oppskriften må jeg prøve:-)) Hvor få man kjøpt dette kornet?

Annema

25.mar.2009 kl.17:22

Hei. Så utrolig hyggelig å høre, Stine! Nå ble jeg glad. Hele quinoafrø får du kjøpt på helsekostbutikker, Helios og på nettet. Hvis du klikker på linken i artikkelen min kan du kjøpe derfra. Lykke til. Kom gjerne med oppskrifter hvis du har noe å anbefale. Morsomt å prøve noe nytt. Annema

Tine

25.mar.2009 kl.19:34

Ja, jeg får også masse inspirasjon til middagene om dagen! Kjenner meg igjen i det Stine skriver. Også går man litt tom for ideer i hverdagen. Har faktisk kjøpt inn quinoamel, men har ikke brukt det så kjempemye. Har prøvd det i noen "matvafler" jeg lager noen ganger som alt.til brød. Skal prøve disse hele frøene som erstatning for ris. Alt så kjempegodt ut!! Lagde forresten blomkålsuppen til middag idag, ble kjempegod;-)

Annema

25.mar.2009 kl.21:29

Så bra, Tine. Vi hadde også blomkålsuppe til middag i dag. Gjorde en ny vri, etter tips fra en venninne, hvor jeg hadde en eggeplomme oppi til slutt (proteiner). I tillegg hadde jeg kokte røde linser oppi når jeg blendet suppen. En fin måte å få i ungene masse sunne proteiner. Ungene spiste flere posjoner, så den ble godt mottatt. Annema

Gro

26.mar.2009 kl.13:26

Disse frøene må jeg også forsøke! Ser nesten ut som cous cous jo!

Annema

26.mar.2009 kl.15:06

Gro. Ja, men det fine er at quinoa er mye mer næringsrike - og de er naturlig glutenfrie - og det er ikke cous cous.

Amorine

26.mar.2009 kl.18:57

Gjett hva vi hadde til middag i dag??? :o)Denne retten var faktisk både lettvint og god. Quinoa hadde jeg aldri smakt før, men det var veldig godt, og mer "saftig" enn ris, som jeg synes fort blir litt "tørt" og krever nesten en saus, yougurt el.l ved siden av. Trodde jeg lagde en stor porsjon kylling nuggets (mtp morgendagens niste), men her gikk det meste til middag gitt... :)

Grete

27.mar.2009 kl.11:25

Hei, jeg følger deg videre.Idag på frokost tv(tv 2) hadde de om disse frøene faktisk.......Flott blogg, det virker som du er i ditt rette element!!!Grete

Annema

27.mar.2009 kl.15:43

Amorine: Så bra at den falt i smak. Er enig med deg i at quinoa er et supert alternativ til ris. Burde brukes mye oftere av folk flest! Neste gang må du lage dobbel porsjon, smil! Annem

Annema

27.mar.2009 kl.15:43

Amorine: Så bra at den falt i smak. Er enig med deg i at quinoa er et supert alternativ til ris. Burde brukes mye oftere av folk flest! Neste gang må du lage dobbel porsjon, smil! AnnemGrete: Så bra - da kommer quinoa ut til enda flere folk! Og takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg koser meg. Annem

Beate

02.apr.2009 kl.13:52

Så interessant å lese om Quinoa, jeg har akkurat "oppdaget" produktet og synes det er kjempegodt. Ville bare si at det enkleste stedet å få tak i det er i Sverige - her selges mye større pakninger. I tillegg kan man kjøpe både rød og svart quinoa. Artig å kunne variere litt også. Dessuten koster det i Sverige bare en tredjedel av prisen på helsekosten her i Norge. Ha en fin dag:)

Elisabeth.. =)

12.apr.2009 kl.17:14

hei :)Dette hørtes utroligt godt ut syntes jeg, likte spesielt at det er glutenfritt :D Jeg har bare et spørsmål, kanskje det er litt dumt, men jaja :p får du kjøpt polenta i vanlige butikker? har ikke hørt om det før og tenkte jeg bare kunne spørre så slipper jeg å lete så veldig :)

Annema

13.apr.2009 kl.00:03

Elisabeth: Jeg tror du får kjøpt polenta i mange butikker, men er ikke sikker. Jeg har funnet det både på ultra og i helsekost - men har ikke sjekket i mindre butikker. Det meste av det jeg skriver om er glutenfritt, siden jeg selv spiser nesten bare glutenfri mat. Annema

elisabeth

26.aug.2009 kl.13:11

Hei :) Jeg leste en plass at quiona melet må brukes innen 3 mnd etter du har åpnet det, stemmer det? å itifelle vet du hvorfor?:)

elisabeth

26.aug.2009 kl.13:55

Hei! leste på en side at når du har åpnet quinoamelet så må du bruke det opp innen 3 mnd, stemmer dette? å hvis ja, hvorfor? :)

Annema

26.aug.2009 kl.20:48

Nei, det har jeg aldri hørt før. Høres litt merkelig ut.

elisabeth

06.sep.2009 kl.18:18

ja, det syntes jeg også. Men da bruker du altså dette melet lengre? det har jo en dato på seg, så jeg satser heller på at det stemmer da :)

Annema

06.sep.2009 kl.20:17

Jeg har quinoamelet stående i store og tette norgesglass, så det tror jeg skal gå bra ja. Jeg merker i allefall ikke noen forskjell på melet selv om det har stått en stund. Annema

21.apr.2010 kl.19:38

hvor i sverige evt andre land bestiller dere fra?? dersom det er mye billigere der kan man likso godt bestille derifra.. ;)

ET LIV I BALANSE.

21.apr.2010 kl.22:55

Jeg kjøper quinoa i vanlig helsekostbutikk. Annema

Ilise

04.jan.2011 kl.14:35

Annema, det er utrolig interessant og inspirerende å lese din blogg. Tusen takk:)

Har du en oppskrift som du kan dele når det kommer til glutenfrie brød med quinoa?

supermat

22.mai.2011 kl.23:58

oppskrift av grovbrød med quinoa:

ca 200 gram quinoa, hirseflak, solsikkekjerner og linfrø i ønsket blandingsforhold (mest quinoa, minst linfrø)

ca 300 gram bokhvetemel og fullkorsrismel i ønsket blandingsforhold

1 ts salt

2 SS mørk sirup

1 ts bakepulver

1/2 pakke gjær

3 dl vann

2 egg

Ha quinoa- og korn-blandingen i en kjøkkenmaskin og kjør til det er litt mindre grovt. Bland det med mel, salt og bakepulver i en stor bakebolle.

Varm opp vann til 37-39 grader, og løs opp gjæren. Visp to egg sammen i et glass el.l.

Ha sirup, vann/gjær og egg i melet og bland godt. Deigen skal ha en nokså løs konsistens, men henge igjen på skjea. Litt som tykk kakerøre.

Ha i to små brødformer som er smurt og strødd med bokhvetemel.

Sett til heving f.eks. over vannbad, tildekket. La heve til ca dobbel størrelse, ca 45-60 min.

Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter.

Håper dette hjelper :)

Jeg har prøvd denne oppskriften (funnet på nettet) og vil anbefale til alle allergiker. Den er bare deilig.

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits