190308: Bytt ut bordsaltet

urtesaltDe fleste av oss kan med fordel redusere på saltinntaket. Det er ikke saltet vi har i maten når vi kokkelerer som har skylden for et altfor høyt saltinntak. Ifølge danske Ekstrabladet er 75% av saltet vi får i oss gjemt i ferdigmat som brød, suppeposer, frokostblandinger, fiskeprodukter, smør osv. Mange av oss har i tillegg den uvanen at vi salter maten FØR vi smaker på den når vi sitter ved bordet. Jeg jobber med å plukke av akkurat den uvanen av mannen min om dagen. Vi har blitt vant til å tilsette salt - og smaksløkene vil derfor kreve mer salt. Ved å kutte ned på saltet tar det faktisk ikke lang tid før smaksløkene normaliserer seg igjen og maten smaker fortreffelig uten. Et redusert saltforbruk vil være gunstig for mange som sliter med høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og åreforkalkning.

Skal vi først bruke litt salt på maten anbefaler jeg Maldonsalt i moderate mengder når du kokker ved grytene (nevnt tidligere) - og mineralsalt (Lo-salt eller Seltin) eller urtesalt som bordsalt. Urtesalt inneholder havsalt og ferske urter. Og det smaker mye selv om du ikke har så mye på. Litt urtesalt på kokt egg smaker utrolig godt. Jeg bruker det også på omelett og annen mat som trenger et lite smaksløft når du sitter ved bordet og spiser (supper, salat, gryteretter osv). Jeg kjøper mitt urtesalt på Ultra eller helsekost, men fås også kjøpt flere steder på nettet. Det finnes flere smaksvarianter, men jeg har foreløpig kun prøvd disse to. 

Men selvfølgelig; det aller beste er å unngå for mye ferdigmat, lage mest mulig fra bunnen av - og å redusere/kutte ut bruk av bordsalt.

3 kommentarer

Nelia

19.mar.2009 kl.19:40

Har brukt urtesaltet i årevis og kan nesten ikke spise egg uten!Jeg kjøper alltid urtesaltet i Sverige (Nordby kjøpesenter) - mye billigere der!

Alt godt

19.mar.2009 kl.20:17

Urtesaltet er veldig godt, det er laga med vanleg havsalt. Mineralsalt smakar pføy, det øydelegg maten ifølge mine smaksorgan. Det er mogeleg det går an å venje seg til det, men det har eg ikkje klart.

Annema

19.mar.2009 kl.21:33

Enig. Urtesalt er i en egen liga sammenlignet med mineralsalt! Annema

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits