170309: Sukker? Bjørkesøt? Stevia?

Ernæringsfysiolog og dr. philos. Dag Viljen Poleszynski er en av de få i dette landet som tør å snakke ordentlig høyt om skadevirkningene av sukker. I mange år har han markert seg som en kritiker til den offisielle norske ernæringspolitikken. I sin bok "Sukker, en snikende fare" nevner han rundt 70 forskjellige sykdommer eller lidelser som kan tilbakeføres til høyt sukkerforbruk. Det gjelder blant annet allergier, eksem, astma, migrene, forstoppelse, vann i kroppen, hjertesykdommer, kreft og menstruasjonsproblemer. Han beskriver også sukkerets innvirkning på mentale og emosjonelle forhold som angst, depresjon, hyperaktivitet, konsentrasjonsproblemer og søvnløshet. På andreplass kommer kanskje Fedon Lindberg som gikk hardt ut og snakket høyt om viktigheten av å spise et balansert kosthold med lavest mulig GI - det vil si mat med minst mulig stivelse, deriblant mindre poteter, hvitt mel og hvitt sukker. 

Selv er jeg glad for at det er noen som tør å gå litt hardt ut, selv om noen tar det personlig når noen angriper poteten vår (som tydeligvis er en del av den norske folkesjela). Folk flest vet altfor lite om hvor skadelig sukker egentlig er. Derfor er det viktig at informasjonen kommer ut. Hvitt sukker er fullstendig uten næring og inneholder null vitaminer og mineraler. Dersom du MÅ ha noe søtt i munnen bør du velge noe annet enn hvitt sukker. Kunstige søtstoffer som Aspartam, Sakkarin og Cyklamat er ikke noe alternativ og anses for å være enda mer skadelig for oss enn sukker. Fruktose er heller ikke noe godt alternativ. Velg heller fullrørsukker, honning, birkesøt eller andre naturlige søtstoffer som er behandlet på riktig måte. Likevel, det aller beste er å redusere sukkerbruken til et minimum. For mange innebærer det ganske enkelt en omlegging av kosten.

Selv foretrekker jeg fullrørsukker eller honning i små mengder. Men selv disse har jeg kuttet ned på. Jeg bruker også litt Bjørkesøt, men også det med måte. Bjørkesøt har fått en voldsom oppsving etter at de ble omtalt som gode sukkererstatninger i Kjernesunn Familie-bøkene (dansk familie). Det finnes også andre sukkererstatninger på markedet som skal ha lignende effekt, men det er jammen ikke lett å orientere seg.

steviarebaudianaextractJeg har konkludert med at jeg aller helst vil bruke Stevia. Stevia er et 100% naturlig og sunt (det sies så!) sukker fra urteplanten Stevia, uten kalorier  med en glykemisk indeks lik 0. Den påvirker med andre ord ikke blodsukkeret i det hele tatt! Stevia kan også brukes av de som er på candidadiett, siden den ikke påvirker mikroorganismene i kroppen slik sukker gjør. I Norge er Stevia forbudt omsatt som menneskeføde på grunn av EU bestemmelsene, men kan lovlig omsettes som dyrefor! Millioner av mennesker bruker, og har i generasjoner brukt Stevia daglig. I Japan har det fra 1987 blitt konsumert ca. 170 tonn stevia årlig, uten rapporter om noen former for bivirkninger. I Japan bruker blant annet selveste Coca-Cola stevia i deres produksjon. I Japan er alle kunstige tilsetningsstoffer i mat forbudt, mens naturlig stevia blir brukt mye. I Norge begrunner man forbudet med at stevia KAN ha dårlig påvirkning på mannens forplantningsevne. Jeg tror nok heller det er sukkerindustrien som skjelver i buksebena og lager skremselspropaganda. Jeg tror Stevia i fremtiden vil bli en stor utfordrer for det hvite sukkeret. Se denne videosnutten fra NRK:

Alt det positive som sies om Stevia rundt omkring i verden er nesten for utrolig til å være sant. Og hvis det stemmer, så er det virkelig håp for mange der ute! Les mer og se video om sukker og Stevia her. Du kan bestille Stevia via Altshop (og sikkert andre steder). Jeg har bestilt Stevia og ser frem til å teste ut.

Kilder: Stevia.no, Kjernesundfamile.dk, sykepleien.no, nrk.no

16 kommentarer

Frida

17.mar.2009 kl.12:23

Vi bestilte stevia frø på gjennom internett, som vi sådde og plantet ut. Plantene trivdes og vokste seg store.

Amorine

17.mar.2009 kl.15:05

Wow, dette høres virkelig for godt ut til å være sant!Dette må jo prøves, men det var jo rimelig dyrt ja (250 g ren stevia kr 1900 og 300 g sweet stevia orginale kr. 250). Tør jeg spørre hva du kjøpte? Er den dyreste mye mer konsentrert? Hmm... det blir nok isåfall den billigste ja. For de er vel like sunne?

Annema

17.mar.2009 kl.18:19

Frida: Så bra! Hvordan bruker dere planten i kosten?Amorine: Jeg bestilte 260 g Stevia til kr 349,- via Altshop.no. Sjekk der før du bestiller.

Annema

17.mar.2009 kl.18:21

Jeg har endret på Stevia-linken, slik at du kommer inn dit jeg bestilte Stevia.

Christina

17.mar.2009 kl.21:42

Hei Annema. Jeg er ikke helt der enda. Barna spiser lite godteri og det serveres ikke saft eller syltetøy mer enn ca 1 gang i uken. Jeg kjøper gjerne matvarer (syltetøy eller saft) med redusert sukkermengde, men det er bare til pannekaker barna får lov å strø sukker eller fruktose på. Jeg har hittil tenkt at "alt med måte", og vi er naturlig slanke i familien. Men jeg har selv prøvd å kutte ut alt sukker og melk og delvis hvetemel i en periode pga mye sykdom, og jeg syns det hjalp spesielt mot slimdannelse i luftrøren og tette bihuler. Men, etterhvert følte jeg som om jeg var på diet (sulte-) selv om jeg alltid spiste meg mett. Jeg ble tynnere enn vanlig og etter ca 2-3 mnd var jeg tilbake til mer vanlig kost. Nå tenker jeg mer på hvordan kroppen reagerer på forskjellige matvarer, bruker mest speltmel og havre (det blir pannekaker av det og, baker herlige rundstykker) og i perioder når jeg tetter til luftrør og bihuler kutter jeg melkeprodukter. Stevia? Er kanskje litt feig, men jeg avventer litt og bruker Fruktose istedet.

Strikkelaura

17.mar.2009 kl.22:49

Bruker Sukerin jeg, fås kjøpt på Helios eller Smart Club.(Splendela har jeg også brukt mye, men Sukerin er helt likt vanlig sukker i konsistensen).Det visere seg at Aspartam ikke er så farlig som først antatt, derfor har Cola igjen begynt å produsere sin Cola Light med aspartam. De produserte den i en liten periode med suclarose, da smakte den kjempe godt! Nå smaker den bare vondt. Man, smaker også står forskjell på Fun light (aspartam) og Lerum uten sukker (suklarcose). Sist nevnte smaker VELDLIG mye bedre ;-)

Sio

19.mar.2009 kl.06:02

Jeg har lest at stevia ikke bare er positivt. Det jeg bruker er brunt sukker i kaffen og suketter i te. Jeg spiser svært lite sukker ellers. Men ble overrasket da jeg fant ut at t.o.m. sild i tomat inneholder sukker! Det virker som om det blandes sukker i nesten alt. kanskje en jobb å gjøre for politikerne her.Og jeg er hjertens enig med strikkelaura i at Fun Light ikke smaker godt;-)

Annema

19.mar.2009 kl.12:10

Jeg tviler sterkt på at Aspartam ikke er så farlig som antatt. Ellers har du rett Sio, det er sukker i utrolig mye mat. Og salt. Og stivelse. Generelt mye unødvendige tilsetningsstoffer i ferdigmat.

Strikkelaura

19.mar.2009 kl.12:32

http://www.forskning.no/Artikler/2006/mai/1147087513.71

Amorine

29.mar.2009 kl.14:14

Jeg har nå mottatt stevia, og prøvde å bake sjokolademuffins... ikke vellykket akkurat! :o) Syntes det var veldig vanskelig å porsjonere ut hvor mye jeg skulle bruke, og resultatet smakte pjuk. Prøvde også i vafler, heller ikke veldig vellykket. Jeg prøvde derimot bittebittelitt i kaffelatten min, og det smakte slettes ikke værst. Ikke mye som skulle til nei. Men jeg ser at jeg ikke kan erstatte det i bakeverk sånn uten videre... Noen tips her? Kanskje sukerin hadde vært tingen å bruke her? Kanskje man kan bruke dette akkurat på samme måte som sukker? Det hadde isåfall vært veldig enkelt mtp alle oppskrifter jeg har... :o)

Annema

29.mar.2009 kl.18:57

Amorine: Hmm. Jeg har ikke prøvd å bake med stevia ennå. Jeg vet ikke hvilken mengde man skal bruke, så der må jeg prøve meg litt frem før jeg sier noe. Det er jo mange mange ganger søtere enn sukker, så man skal være veldig forsiktig. Jeg har foreløpig brukt i pisket krem (funket veldig fint) og når jeg laget kakao (funket veldig fint) - og jeg brukte den når jeg lagde en dressing av olje og eddik (funket også veldig fint). Tror du rett og slett må begynne med å tilsette veldig lite - og smake deg frem. Jeg kommer til å skrive mer om det etterhvert som jeg får mer erfaring. Annema

Karin Johnsen

10.apr.2009 kl.13:39

http://www.friendlyshop.nu/media/Konverteringstabell.sv.pdfLinken går til konverteringstabell sukker / Stevia. Stevia kan ikke brukes i gjærbakst.

Mia

01.mai.2009 kl.13:05

Hei Amorine,Et lite tips til bruk av stevia i bakst er at man må bruke veldig lite hvis ikke så blir det en bitter ettersmak som ikke smaker noe godt! Det kan være greit å la 20-30% av sukkeret være igjen i oppskriften og heller erstatte resten med litt stevia. Har fått mange tilbakemeldinger på at det ikke blir noen ettersmak da. Så ved bruk i bakst, hvis dere kan så behold noe sukker, gjerne råsukker og bruk LITT stevia i tillegg. Når man blir vant til det så blir det mye enklere å dosere mengden!

Amorine

25.mai.2009 kl.08:33

Det sto en stor reportasje om Stevia i DN lørdag. Interessant lesning, og kanskje blir det godkjent... :) Det ser iallefall ut til å være mange krefter som jobber for det, og er i ferd med å lykkes flere steder. Det er positivt!

Annema

25.mai.2009 kl.09:20

Amorine: Ja, jeg ble tipset om det av en venninne. Regner med at mannen min får med seg DN fra jobben i dag. Gleder meg til å lese! Jeg jobber stadig med å utvide bruksområdene med Stevia. Takk for tips! Annema

Grønn og Skjønn

15.mai.2010 kl.20:54

Fin artikkel!

Vi har sådd stevia, se resultatet her:

http://gronnogskjonn.blogspot.com/2010/05/stevia.html

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits