130309: Brunosten

Knekkebrød med brunost kan og vil jeg ikke motstå. Det er ingen vits i å prøve en gang. Så selv om jeg sørger for et minst mulig inntak av melkeprodukter, sier jeg at brunosten er ok. Den er jo en del av folkesjela? Og brunost på brødskiva ER jo den norske matpakka! Fedon sammenligner brunosten med melkesjokolade og at 70% sjokolade er sunnere enn brunost, noe Tine Meierier selvsagt er helt uenig i. Men, det kan kanskje være greitt å ha i bakhodet at brunost inneholder en del kalorier. Så derfor, kos deg med brunosten - men spis med måte.

Jeg velger "geitost" i stedet for de vanlige brunostene som er basert på kumelk. Dette fordi geitemelken inneholder mindre fettsyrer enn kumelk, mindre melkesukker og er lettere fordøyelig. Smaken er selvsagt litt kraftigere enn brunostene, men jeg liker den veldig godt. Det finnes også en del hvite geitoster som kan være verdt å teste ut, blant annet chevre. Når den varmes opp blir den jo rene gourmetmaten. Iskrem laget av geitemelk skal være et vekstområde i Italia og USA - og det er jo spennende.  Geitemelk skal visstnok være bakteriehemmende, virker forebyggende mot høyt blodtrykk og kan i følge forskning.no fint drikkes av melkeallergikere. Akkurat det strides de lærde om, så der tør jeg ikke konkludere. Her må man rett og slett prøve seg frem. Min sønn tålte litt geitemelk, men ikke kumelk da han var syk og gikk på en strengere diett enn han gjør i dag.

Jeg kommer forøvrig etterhvert med litt andre og mer spennende/varierte matpakketips enn "brødskive med brunost" litt senere.

Her finner du alt du trenger å vite om geitemelk.
geitektegeitost Blogglisten

2 kommentarer

Ragna

14.mar.2009 kl.16:13

Jeg har aldri helt lært meg å spise brunost, verken med eller uten geit. Du har rett i at det er veldig "norsk", folk synes alltid jeg er litt rar når jeg ikke vil ha vaffel med brunost på feks. Men chevré har jeg derimot lært meg å like, og det er en utrolig anvendelig ost. Bruker å blande litt chevré i potetmosen, det blir utrolig godt!

Annema

14.mar.2009 kl.20:22

Ragna: Så greitt da. Du er nok litt mer kontinental enn det jeg er. Chevre burde brukes mer her i landet. Annema

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits