130309: Sugar in the morning...?

Det har tatt meg mange år å komme dit jeg er i dag når det gjelder bevissthet vedrørende hva et sunt kosthold egentlig er. Der jeg står i dag er det tre ting jeg mener vi med et vestlig kosthold trygt kan kutte drastisk ned på: HVITT SUKKER * MELKEPRODUKTER * OG GLUTEN. Jeg har sett hvor syk en kropp kan bli av melk og hvetemel - og jeg har også sett hvordan sukker kan sette i gang et blodsukkerkaos uten like i de små kroppene til barn. Jeg har en sterk overbevisning om at et variert og sunt kosthold uten melk, sukker og gluten kunne gjort enorme forskjeller i nordmenns fysiske og mentale helse. Jeg sier ikke at jeg og min familie lever et liv uten sukker/mel/gluten, for det gjør vi ikke. Men vi har kuttet mye ned de siste årene.

Melk kuttet jeg ut å drikke den dagen faren min sendte meg en avisartikkel hvor det stod at "Kumelk er kun for kalver!". Det er mange, mange år siden. Jeg bråvåknet og har ikke endret oppfatning siden. Men jeg er den første til å innrømme at det ikke er lett å omstille seg til et liv uten melk. For det finnes jo melk i så mye av det vi spiser - og vi fostres opp med holdningen at "Melk må vi jo ha, for det er jo så sunt!"  I dag får jeg i meg minimalt med melk i kostholdet mitt - og der har jeg tenkt å være fremover. Sukker har jeg også gradvis kuttet ned på - men ikke helt. Bevisstheten rundt sukker, mel og melk vokste etter at jeg selv fikk barn og etterhvert et barn med en kronisk tarmsykdom. Hvetemel har vi brukt mindre og mindre av etter at barnet vårt begynte på glutenfri diett. I dag spiser jeg lite hvetemel selv, men jeg har ikke hele familien med meg. Og det er helt greitt. Men de er lydhøre og åpne for alternativer.

Jeg har lite tro på slankekurer, badevekter og telling av kalorier. Men jeg har tro på en grunnleggende holdningsendring vedrørende hva et sunt kosthold er. Jeg har heller ikke tro på å være altfor ekstrem i starten. Da ender det ofte med "sprekk". Men å ta ett skritt av gangen og kutte ned på det usunne - det har jeg tro på. Og så - dersom man klarer å kutte ned nok - og virkelig kjenner forskjellen det gjør med kropp og humør - da kan man virkelig ta stilling til å kjøre løpet helt ut. Og få det enda bedre!

Til slutt må jeg igjen understreke at jeg ikke er noen spesielt i ernæring eller noe annet nærliggende. Men jeg er en entusiast når det gjelder kosthold og ernæring og helse generelt. Jeg har lest meg opp etterhvert som jeg har hatt behov for det - og jeg gir meg som regel ikke før jeg finner ut av ting. Så får det være opp til hver og en å ta sitt eget standpunkt hva gjelder eget kosthold. 
s320x240
Blogglisten

12 kommentarer

Amorine

14.mar.2009 kl.10:03

Hei AnnemaGratulerer med flott livsstilsblogg. Jeg har vært jevnlig innom din moteblogg, og har funnet mye inspirasjon, og regner med å finne det her også! Hvor finner du tiden og overskuddet??? Jeg er dyktig imponert! :)Når det gjelder hvitt sukker, mel og melk, JA, dette er de store synderne. Jeg skulle så gjerne ha sluttet! Jeg trenger bare litt viljestyrke... Hvor får man kjøpt den tro? ;)Jeg greide å holde opp med alle disse tre tingene for et par år siden, men bare for et par uker. Jeg merket imidlertid forskjell, og burde jo egentlig fortsatt. Men, jeg er jo så utrolig glad i Kaffe Latte, hjemmelagde kanelsnurrer (i all beskjedenhet, jeg lager verdens beste!;-)) og hjemmebakt brød. Hvordan greier du å kutte ut disse tingene? Jeg lurer også på hvordan jeg skal overvinne sjokoladefristelsene der ute.... Jeg lærer mye av å lese på bloggen din, har allerede bestilt både kokosfett og klorofyll.... :) Jeg både lever og spiser relativt sunt, men jeg lurer veldig på hvordan jeg skal greie å kutte ut både latten, brødet og sjokoladen....

summit

14.mar.2009 kl.18:39

Fin blogg! I vår familie skjønte vi fort at melk er for KUBARN , ikke for menneskebarn............

Berit

14.mar.2009 kl.19:25

Melk er ikke usunt for oss alle, bare for noen få av oss. For oss andre er melk sunt og en viktig del av et variert kosthold. Mange gir barna sine juice istedet for melk - noe som IKKE er bra. Vi må ikke bli så ekstreme at vi tror at melk bare er for kalver, det er nemlig totalt feil. Vi må huske på at det meste vi har i oss har en eller anne grad av usunnhet - HVIS vi overdriver det. Det som gjelder er å ha et kosthold àla "alt med måte". En annen ting som er viktig: mat skal være morsom, man skal kose seg med mat. Jeg drikker melk som en kalv - og har gjort det siden jeg var bitteliten - og er frisk som en fisk. Sønnen min har fått kumelk siden han var 4 - 5 måneder og er like frisk.... Melk er både godt, sunt - og faktisk en viktig del av kostholdet til en normalt fungerende person.

Heidi

14.mar.2009 kl.19:58

Ja ja, Berit, men hvis man da ikke er så heldige som deg og din sønn og er "normalt fungerende personer" - ja da er det faktisk greit å høre hva andre har av erfaringer!

Annema

14.mar.2009 kl.20:48

Amorine: Takk for hyggelig kommentar. Det man brenner for, det får man tid til. Men jeg vet ikke hvor lenge jeg kan ha to blogger gående. Vi får se. Jeg har som deg prøvd flere ganger å kutte ut melk, gluten og sukker. Men det er ekstremt krevende, spesielt når man har familie. Men det går foreløpig greitt. Og denne gangen er det litt annerledes. Kanskje fordi jeg har vært syk og fordi jeg har hatt så mange energikræsj nå at jeg er nødt til å ta tak i livet mitt på en annen måte? Det gjør kanskje at jeg er motivert på en annen måte. Det føles også lettere denne gangen. Jeg savner ikke min elskede latte (ennå i allefall). Men jeg sørger for å lage små snacksmåltider som er fristende og gode. Men jeg er ikke helt ekstrem, altså. Jeg kommer ikke til å ta meg meg egne kaker i selskap osv. - og jeg kommer til å spise den maten som serveres når jeg er borte. Og resten av familien lever ikke som meg. Men det er flest hverdager - og de ønsker jeg skal være sunne. Og jeg merker virkelig forskjellen. Kroppen føles lettere - fordøyelsen er bedre osv. Jeg tror kanskje det er viktig å begynne forsiktig. Jeg får prøve å hjelpe deg på veien med å tipse deg med mine snacksmåltider fremover?Summit: FornuftigBerit: Det er fint at dere tåler melk. Og jeg er enig med deg om at alt med måte er et greitt utgangspunkt. Man kjenner jo sin egen kropp best. Jeg har heller aldri hatt symptomer som jeg vet skyldes melk, men min beslutning er mer en overbevisning om at vi mennesker ikke skal ha i oss kumelk. Og jeg har en sønn som blir ekstremt slimete og tett i hals og nese når han får i seg for mye melkeprodukter. Jeg stiller derfor et stort spørsmålstegn ved melkens sunnhetsgrad. Det er mange undersøkelser og signaler som helt klart tyder på at melk ikke har noen helsebringende effekt - men heller det motsatte. Det er blant annet et paradoks at Norge - som er det landet i verden som drikker mest kumelk - også rangerer høyest når det gjelder benskjørhet? Ellers synes jeg absolutt ikke at juice er noe alternativ for melk. Etter at jeg sluttet å amme er det stort sett vann som er tørsteslukker nummer en hos oss. Når ungene ber om noe annet er det skummet melk, laktosefri melk eller rismelk med vaniljesmak som de får tilbud om. I helgene kjøper jeg inn ferskpresset juice som ekstra kos - og vi lager mye smoothie. Brus kjøper jeg aldri. Varm saft/toddy på termis og kakao er turkos.Heidi: Vi har alle forskjellige erfaringer. Men jeg er redd vi har blitt lurt i stry hva gjelder melkens sunnhetsgrad her til lands. Melkeproduksjon er jo en enormt stor industri. Desverre.

Amorine

15.mar.2009 kl.10:04

Ja takk, jeg tar kjempegjerne imot tips og oppskrifter til snacksmåltider! :) Og gjerne også frokosttips. Frokosten synes jeg er vanskelig, vi er jo norske, og oppfostret på brød og melk..... Jeg har ikke drukket melk på lenge (bortsett fra i latten), men jeg greier bare ikke å kutte bort brødet mitt..... Enda jeg vet at tarmene blir bedre, mindre luft i magen, og ikke minst - jeg får mye bedre plass i buksene mine! :o)Vi også drikker stort sett vann her i familien. Litt juice/saft av og til, men aldri brus (jeg er ikke veldig streng på dette, men det har bare blitt sånn). Har du helt kuttet latten, eller har du prøvd med rismelk el.l som erstatter? Blir isåfall det noe godt?Hva med kaker... Hva bruker du som søtt der? Hmm... jeg har mye å lære, og mye selvdisiplin å hente. Følger spent med på bloggen din fremover :)

Annema

15.mar.2009 kl.20:04

Amorine: Smil. Du er nesten som meg. Jeg har heller aldri vært veldig bevisst på det med brus. Det har bare blitt sånn. Selv tenåringene spør aldri om brus her hjemme. De er ikke vant til å få det. Juice har jeg kuttet kraftig ned på. Prøver å kjøpe det kun til helger. Jeg har ikke drukket latte på en måned, og savner det foreløpig ikke. Jeg hadde tenkt å prøve med soyamelk - eller la det få bli min lille utskeielse av og til. Men, jeg har funnet en god erstatter. Yogi-te. Har noen favoritter som nesten er bedre enn min elskede latte. Har alltid et par poser liggende i vesken. Akkurat nå er det den som heter Lacorice som er favoritt. Veldig søt og god. Overhodet ikke nødvendig med noe ekstra søtt tilsatt. Så var det brødet da. Jeg har litt av samme dilemma. Det er fryktelig tung å snu slike gamle vaner. Og man blir litt "lost". Akkurat nå spiser jeg litt forskjellig. Jeg lager hjemmelaget glutenfritt brød til sønnen min. Det spiser jeg. Masse god næring i. I tillegg har jeg funnet noen fantastiske knekkebrød av fullkornsrug. Elsker dem. Ellers lager jeg mye omelett, gjerne kvelden i forveien for å spare tid. Eller kokt egg kokt dagen før. Avocado med cottage cheese og litt virgin livenoje og urtesalg (mettende). Eller en næringsrik smoothie. Men det er vanskelig å finne alternativer til frokosten. Jeg jobber med saken. Vurderer å lage en næringsrik frokostblanding, kommer med tips dersom jeg finner en som smaker godt. Flere tips kommer. Annema

Karen

15.mar.2009 kl.21:41

Jeg gikk også ganske problemfritt bort fra latten da jeg innførte diverse yndlingsteer. Er istedet blitt avhengig av en type grønn te (helt sant, jeg er visst blitt fysisk avhengig for jeg blir svimmel uten ... Sikkert ikke bra med sånne reaksjoner heller, men det er vel en dose avhengighetsdannende stoffer i den også:/) Jeg er nok av den mer resolutte typen og fjernet kaffe, sukker/honning etc, hvetemel og vanlig søtmelk (ikke yoghurt naturell og kefir)fra kostholdet samtidig. Jeg fikk tidlig tydelige resultater på både psykisk og fysisk helse, kjempemotiverende, så mitt beste tips til Amorine må være å bestemme seg for en overkommelig periode i første omgang, men til gjengjeld være konsekvent så resultatene får sjansen til å motivere deg videre:) Det første halvannet året holdt jeg meg også stort sett borte fra gjær, jeg husker at jeg skeiet ut med Esekielbrød ved hyggelige anledninger. Nå har jeg ingen problemer med gjær merker jeg, så den er tilbake for enkelhets skyld. Og da er det egentlig en overflod av knekkebrødtyper å velge mellom i butikkene, synes jeg, mange fullbasert på rug eller havre.Barna mine drikker vann og litt melk, og i helgene går det litervis av den orange Mana-jusen. Jeg er så glad for den! Kjempegod, med nyper og gulrøtter og gode greier. Til mine ikke altfor grønt-spisende barn.

Annema

15.mar.2009 kl.22:17

TAkk for at du deler dine erfaringer med oss, Karen. Jeg er enig med deg i at må gå såpass inn for det at resultatene får muligheten til å vise seg. Jeg er i utgangspunktet nokså slank, men merker allerede at mine trangeste jeans har blitt løsere over magen og baken. Og jeg spiser ikke veldig lite, men jeg føler at jeg spiser riktigere enn før. Jeg spiser heller ikke mye gjær foreløpig. Kun noen gå gram gjær i det brødet jeg baker. Brødet hever fra 1/2 - 1 døgn, så jeg trenger ikke mange grammene. Mana-juicen skal jeg teste ut. Hilsen Annema

Amorine

16.mar.2009 kl.21:40

Takk for tips ja. Jeg må nok virkelig gå inn for dette skjønner jeg. Som jeg nevnte greide jeg å teste ut dette i to uker for et par år siden, og det gav absolutt resultater. Men med to barn og mann, der ingen trenger spesialdiett, merker jeg at det blir tungvindt for meg hele tiden å lage egen mat. Men jeg blir veldig inspirert her, så jeg har såvidt begynt. Kokosoljen er i hus og brukt til både å steke mat i og i brød. Og det har blitt deilige fruktsmoothies de siste kveldene. Det er blitt en populær tradisjon alledrede... :) I morgen må jeg nok ut å kjøpe te! Og jeg ser frem til flere frokosttips....

Annema

16.mar.2009 kl.22:40

Smil til deg Amorine! Håper du liker teen! Jeg er hekta på den og savner ikke kaffen min. Nå skal jeg ta min Balance Tea fra Yogi, et varmt bad mens jeg leser en bok - for deretter å zzzzz. Am

vaarloek

08.mai.2009 kl.08:40

Amorine: Men kan du ikke lage samme maten til hele familien? Hvis de ikke vil ha, får de vel bare lage noe selv ;) Selv om de ikke _trenger_ "spesialdiett" (hvorfor skal det være så spesielt å spise sunn mat?), så har de definitivt IKKE vondt av det!

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits