050309: Mørkefeltsmikroskopi

Jeg tør påstå at jeg som mamma til et lite barn med diagnosen cøliaki/glutenintoleranse har satt meg ganske godt inn i kosthold og ernæring. Men for å la det være sagt med en gang: Jeg er ingen ekspert. Og hver og en må finne sin vei å gå. Jeg går den veien som føles riktig for meg og min familie. Ha det i bakhodet når du leser mine innlegg Etter at mitt barn fikk diagnosen cøliaki stilt på sykehuset ba de oss om å kutte ut all glutenholdig mat i hans kosthold - og for sikkerhets skyld også melk i en periode fremover. De henviste oss til det gode utvalget med erstatningsprodukter på markedet. Så da var det bare å begynne å orientere seg. Jeg fant fort ut at det ikke var nok for ham å erstatte maten hans med glutenfrie alternativer - som viste seg å være nokså næringsfattige og overhodet ikke gode fullgode alternativer for ham. Og han var fortsatt dårlig og reagerte på nærmest alt av mat. Tilfeldigvis kom jeg i kontakt med en danske som gjennomførte mørkefeltsmikroskopi. Dette er et område som ikke er særlig brukt innenfor skolemedisin - og det er utrolig trist. For det er jo så utrolig enkelt og effektivt! Vel, han tok en enkel bloddråpe fra øret og kikket på det i mikroskopet. Jeg fikk se resultatet selv - og blodbildet var nokså kaotisk. De røde blodcellene som skal være runde og fine og flyte fritt for å frakte oksygen rundt i kroppen -  var bulkete og ujevne og klistret seg sammen i store klaser. Med andre ord fikk han lite oksygen rundt i kroppen - og det forklarte hans slapphet. I tillegg var det masse støy i blodvæsken og mye tydet på at maten han spiste ikke ble brutt ned godt nok i tarmen, men ble ført rett ut i blodbanen og skapte et kaos uten like. Det forklarte hvorfor han kastet opp og hadde diare av for oss helt normal mat (grønnsaker, frukt, melk osv). Tarmtottene var flate (normalt for cøliakikere) og kunne naturlig nok ikke ta i mot og fordøye maten han spiste. I tillegg til mørkefeltsmikroskopi tok vi en intoleransetest for utallige matvarer. Det ga store utslag og viste at han tålte nesten ingenting, unntatt mat som kan ligne steinalderkost (bokhvete, nøtter, kjøtt, fisk, bønner, linser, ris, rismelk osv).

Deretter begynte jobben med å bygge opp tarmen igjen - og en ny diett som varte ca et halvt år. Jeg tilbragte mye tid på kjøkkenet for å prøve å gjøre maten så fristende som mulig. Det ble bokhvetepannekaker, riskaker, fiskekaker, kjøtt, nøtter, champignonsuppe osv. I tillegg fikk han tilført gode tarmbakterier (helsekosten) for å få opp den naturlige tarmfloraen i tarmen og klorofyll (fra helsekosten) for å øke oksygennivået i blodet - slik at de røde blodcellene kunne begynne å gjøre jobben sin igjen - nemlig å frakte oksygen rundt i blodet. Og resultatene kom raskt. Magen begynte å normalisere seg og energinivået kom tilbake. Han ble en ny gutt! Faktisk en helt ny og gladere gutt - full av energi. Til og med blikk-kontakten forandret seg. Fra å være en stille og innesluttet gutt ble han en ordentlig friskus! En gutt i BALANSE. Det kunne både barnehage og venner av oss bekrefte. Han var ikke til å kjenne igjen. Og blodprøvene i mørkefeltsmikroskopet ble bedre og bedre for hver gang. Til slutt var de røde blodcellene trill runde uten å klistre seg sammen i hverandre - og støynivået i blodet forsvant. Etterhvert kunne vi introdusere "vanlig" mat for ham igjen. Grønnsaker, frukt og etterhvert også melkeprodukter. Melk er jeg fortsatt restriktiv på, siden jeg vet at han ikke tåle det så godt. I dag lever han et glutenfritt liv, men med næringsrik og variert mat. Mer om det senere.

Poenget mitt med å skrive dette er å få frem at det er mange veier å gå for å bli frisk. Man skal ikke akseptere slapphet, tretthet, magevondt osv uten videre. En i utgangspunktet frisk kropp skal ikke ha det sånn. Ikke gi deg før du er tilbake til ditt gamle jeg! Dette var vår vei til et glutenfritt liv.
healthy foods Blogglisten

16 kommentarer

Eli

05.mar.2009 kl.13:59

Hei Annema.Jeg har fulgt bloggen din en periode, og også fulgt med over til din nye livststilsblogg. Jeg er imponert! Det er oppfriskende å lese en blogger som aldri utgir seg for å være en ekspert, men som tar utgangspunkt i seg selv og sitt, og gjør grundig forarbeid før noe publiseres, enten det er en jeansmodell eller som din erfaring som amma til en liten kar med cøliaki/glutenintoleranse. Selv er jeg førskolelærer og har over 20 år bak meg i barnehage. Der er det flere og flere små som sliter med kosten vår,og gode råd er ofte dyre, bokstavelig talt, både for foreldre og i dette tilfelle barnehagen. Så nyttig å høre fra noen som har erfaring,god erfaring til og med! Flott blogg!

Pia

05.mar.2009 kl.20:51

Veldig bra Anne Ma! Utrolig å lese hvordan eldstemann har kommet seg! Håper du også finner din balanse! Jeg skal i alle fall løpe å kjøpe disse tarmbakteriene som jeg har hørt er så gode.Vi høres!Pia

Annema

05.mar.2009 kl.21:06

Eli: Jeg har mange tanker om det norske kostholdet. Og nå har jeg endelig en kanal å få ut det på! Smil!Pia: Velkommen. Kjekt å høre fra deg! Håper vi sees snart. Tarmbakterier anbefales. Jeg skal begynne på det selv nå. Eldstemann bruker barnevarianten kontinuerlig (frysetørrede tabletter) - fra helsekosten.

Mie

05.mar.2009 kl.21:25

Gratulerer med ny blogg! Så fint å høre at den lille har fått orden på magen sin. Er selv plaget med matallergier, så håper på å plukke opp noen tips her hos deg :)

Alt godt

05.mar.2009 kl.21:28

Så bra at du har klart å finne ut av dette! Gratulerer med ny blogg, den er kjempefin. Eg har nokre allergioppskrifter inne hos meg, flest utan mjølk, sidan mi beste venninne ikkje toler det.

Nora

05.mar.2009 kl.23:45

Gratulere så masse Annema. Så flott at du er i gang. Du er som alltid effektiv og velskrevet. Gleder meg til å følge med her også..Klem fra Nora

Elin K

06.mar.2009 kl.10:39

Gratulerer med ny blogg! Har allerede fulgt med din første blogg lenge, nå er jeg nok en gang blitt imponert over hvor flink du er å uttrykke deg, få frem tanker, løsningsforslag, ideer... Jeg er også på din alder, tre barn og trener en del. Min 16 årige datter var mye syk som barn, lange reiser til utredninger hos lege, forsøk på nye produkter,kremer, komme i kontakt med likesinnede. Nå som hun er blitt stor har jeg lite "merarbeid" med henne, hun klarer alt selv. Jeg har hele tiden trent, løpt, for å bearbeide tanker, for å få sove bedre osv. Det er så godt å lese det du skriver, tror vi alle har det slik i perioder av livet. Fint å se at man ikke er alene, og at man klarer å leve med og løse de fleste problemer til det beste. Denne bloggen skal jeg følge videre, føler at du er et forbilde for meg! God helg

Karen

06.mar.2009 kl.11:11

Gratulerer, og tusen takk for denne bloggen! Sense og Life ser ut til være en veldig meningsfull blogg, ikke minst takket være ærligheten din:). Jeg føler meg også litt beslektet i det du skriver her, og er inne i en omleggingsfase når det gjelder kosthold. Leser med interesse det du skriver om hvile, her gjelder det nok å finne riktig balanse,ja.

fru storlien

06.mar.2009 kl.13:12

Fantastisk fin blogg! Du er flink! denne testen høres veldig spennende - vi har to barn som definitivt kunne trengt noe sånn. De klager på mat og er begge inne i en gretten fase. Vi lager allsidig mat og er generelt ganske blide vi voksne i huset så det sliter litt ( for å si det mildt). Skal ihvertfall skaffe tarmbakterier til hele gjengen veldig snart.

Eva

06.mar.2009 kl.19:27

Jeg gleder meg til å følge med den nye bloggen din! Jeg har barn med diabetes, så sunt kosthold er en viktig del av hverdagen vår i familien min. Kommer godt med tips og idéer.

Tine

06.mar.2009 kl.19:30

Gratulerer med ny blogg! Jeg har hengt med litt halvveis på den andre bloggen din, og synes du har kommet med mye bra der. Men denne nye bloggen din traff meg nok enda mere! Det er akkurat disse tingene jeg er opptatt av;-)gleder meg til fortsettelsen! Vi har også tilsvarende plager/ allergier her i huset, vet du hvor man kan få tatt slik mørkefeltsmikroskopi? Lykke til med videre blogging! Jeg skal følge deg, og prøve å være flink til å kommentere.

Tine

06.mar.2009 kl.19:30

Gratulerer med ny blogg! Jeg har hengt med litt halvveis på den andre bloggen din, og synes du har kommet med mye bra der. Men denne nye bloggen din traff meg nok enda mere! Det er akkurat disse tingene jeg er opptatt av;-)gleder meg til fortsettelsen! Vi har også tilsvarende plager/ allergier her i huset, vet du hvor man kan få tatt slik mørkefeltsmikroskopi? Lykke til med videre blogging! Jeg skal følge deg, og prøve å være flink til å kommentere.

Annema

06.mar.2009 kl.23:56

Hei. Det er foreløpig ikke så mange som du kan få tatt mørkefeltsmikroskopi hos. Dansken jeg gikk hos tidligere med sønnen min er ikke i Norge lengre. Men etter mye leting på nettet fant jeg en kar på Lillestrøm som gjør det. Han fikk ME for en del år tilbake. Etter å ha kavet rundt i helsevesenet og prøvd diverse alternative kurer uten å bli vesentlig bedre dro han til Gøteborg og fikk tatt denne testen. Deretter begynte han på papayakur - og blodet hans forandret seg drastisk i løpet av de neste 3-4 månedene. Det samme gjorde formen hans. I dag lever han et tilnærmet normalt liv og har funnet tilbake til seg selv. Og han har etterhvert begynt å jobbe med dette selv. Du kan kontakte ham via papayashop.no. Jeg har nettopp vært hos ham selv og kommer til å skrive litt om det snart. Spennende. Jeg er i gang med både papaya og klorofyll (fra helsekosten) selv. Annema

Hanne

08.mar.2009 kl.00:57

Hei,hei...Gratulerer med ny blogg:-)..Veldig inspirerende og ærlig blogg..Det virker som du har mye å fare med, så her har du fått en ny leser.Lykke til videre Annema:)

Tine

08.mar.2009 kl.09:26

Takk for tips! Skal sjekke det ut. Ha en super søndag:-)

Helena

25.jul.2009 kl.18:54

Hei!Jeg har skrevet til deg en gang før, etter å ha prøvd jyttepannekakene dine, bare uten egg... De ble veldig bra.:-) Mitt barn er allergisk mot både egg, melk og gluten, så vår familie har konvertert fullstendeig, kastet alt hvetemel o.l. ut av huset! Nå driver vi å forsker på hva slags mel som kan brukes til hva, det finnes jo så mange forskjellige meltyper, Toro sine, Semper sine, osv. Samt Jytte og teff. Siden det virker som om du har dreisen på dette og har en blogg som jeg allerede drar stor nytte av, våger jeg meg på å spørre; har du noe erfaring med hva som er det beste melet til rundstykker, pølsebrød/hamburgerbrød og kaker? Vet du hvordan jyttemelet oppfører seg til slik mat? Vi har akkurat fått diagnosen, så vi er veldig søkende ennå, og skulle gjerne hatt litt "starthjelp"... Hvis du kunne tenke deg å dele litt erfaringer med meg..? Hilsen Helena

Skriv en ny kommentar

ET LIV I BALANSE.

ET LIV I BALANSE.

45, Oslo

Velkommen til min mat- og livsstilsblogg. Her vil jeg fortsette å dele med dere bruddstykker av min reise mot et bedre og mer balansert liv - på alle plan. Jeg er deltidsmamma til tre barn og lever og ånder for god, mettende og balanserende mat. Helse er et stort interessefelt for meg, ved siden av fotografering. Jeg freelancer som fotograf og skribent.

Follow Sense Of Life

Kategorier

Arkiv

hits